Historik

Jämtlands Stora Pris - en advokats snilleblixt!


Rolf Lohse, idégivare till Jämtlands Stora Pris.

En tråkig förhandling i Sundsvall en mörk novemberdag är upphovet till Jämtlands Stora Pris. Rolf Lohse satt i bilen på väg hem och var mest less på hela tillvaron. För att komma på bättre humör började han tänka i positiva banor. Hitta på något roligt och trevligt för Jämtland. Varför inte ett stort travlopp? Jämtlands Stora Pris var fött!

- Ja, jag minns den där novemberkvällen, det hade varit en tråkig dag i Sundsvall och jag var less där jag satt i bilen. Skulle man inte kunna hitta på något roligt för att muntra upp tillvaron, tänkte jag och så kom tanken på ett storlopp i trav, berättar Rolf Lohse. Och när advokaten Lohse får något för sig brukar det inte
sitta fast! Med andra ord, det blev full fart!

- Jag tog kontakt med travet, det måste väl ha varit Mats Sundquist som var ordförande då, och han var genast med på noterna. Sedan pratade jag med ÖP och LT och även dom nappade på en gång och ja, sedan rullade det bara på av farten, säger Rolf.

Nu gällde det att få ihop sponsorer som kunde ställa sig bakom prissumman på en miljon kr totalt i loppet.

- Men det var inga problem de första åren iallafall. Jag tror att vi fick ihop något 30-tal, och det var viktigt att det blev full pott från början, menar Rolf Lohse, som blev den som fick dra det tunga lasset första åren med att bl.a. jaga in sponsorer.

- Man ska komma ihåg att Jämtlands Stora Pris med 500 000 kr i förstapris var stort då. Och vi hade även ett stayerlopp på fredagen med 100.000 kr i förstapris som lockade många bra hästar, minns Rolf.

- Vi fick ju en både bra och dålig start det året. Det var ju omröstning till vinter-OS och den sändes direkt till travet på fredagkväll. Nu blev det ju nej och stämningen blev därefter. Men på lördag skulle ju Copiad enkelt ta hem JSP, nykorad Elitloppsvinnare som han var. Men det blev till en härlig fight mot Zoogin som vann en tuff upploppsstrid, minns Rolf Lohse.

2008 höjdes förstapriset i loppet till 750 000 kr. 

TIDIGARE VINNARE I JÄMTLANDS STORA PRIS

Texten tagen ur boken "Från Heijvor till Sanity"