Topp 3 – Vecka 11 (t o m 17/3)

Hemmagänget fixade snygg fyrling vid söndagens GS75-tävlingar.


1 – Fem fullträffar förra veckan

Veckans första vinnare var dock Phoenix Wibb som vann på Bergsåker 13/3 och ser allt mer intressant ut. Hamnade nu i kön i ett lite småstökigt lopp och det kändes länge som att han inte skulle komma in i matchen. Men via stark avslutning spurtade han ändå förbi konkurrenterna inne på upploppsrakan. Han vann på 16,6/2140a och drog in 30 000 kronor. Det var hans andra årsseger och hästen är ännu i (för) låg klass.

På hemmaplan blev det övertygande fyra triumfer under söndagen. No Limit Express (toppbilden) svarade för en spännande årsdebut som verkligen bådar gott inför framtiden. Den toppstammade sjuåringen tog direkt hand om ledningen och sträckte sig sedan på klasshästens vis då han i snabb avslutning säkert höll Kingslayer Pellini ifrån sig till slut. Vann på 14,3/2140a och siktas enligt ägarna mot Gävles V75-tävlingar skärtorsdag 28 mars.

H.P.Roadrunner har knallform och tog tredje (!) årssegern via ledning från start till mål för Olle Wäjersten i lärlingsloppet Wången Cup. Vann nu på 15,0/2140a och i nuvarande slag kan det väl vara läge att göra ett försök i travets elitserie (STL)…

Spets och slut!

Ulf Ohlsson hade kört Maria Rönnings Sohlanna vid ett tidigare tillfälle. Då vann man och paret är fortfarande obesegrade tillsammans efter söndagens seger. Uffe serverade stoet en perfekt resa i andra par utvändigt och Sohlanna avgjorde en tät slutstrid på 30,8/2160.

Sohlanna håller starkt spurtande Majestät ifrån sig till andra segern i karriären.

Tävlingsdagen avslutades med ett av de märkligare loppen vi sett. Välkörande talangen Thelma Kvarnlöf skickade tidigt iväg Distant Thunder i ett angrepp via tredjespår och inför slutrundan övertog man ledningen. 500 meter senare var dock ekipaget till synes slaget då en konkurrent pressade sig förbi och gick undan i flera längders ledning. Genom slutkurvan fick man dock ny kontakt, det fanns krafter kvar och Distant Thunder spurtade förbi till säker och imponerande seger på 14,1/1640a. Blott 19-åriga kusken Thelma Kvarnlöf debuterade 2022, tog sin första seger ifjol och i år ståtar hon med tre segrar på nio körda lopp.

Thelma Kvarnlöf vänder hemåt efter segern med Distant Thunder.

 

2 – Sex duktiga tvåor

Oscar Berglund har alltså börjat lufta stallet efter vinterträningen. Nyförvärvet Cleveland Broline startade på Bergsåker där han blev slagen med ”nos” på 17,0/2140 efter positiv insats. I ett V86-lopp senare under kvällen visade Modig Ripa fortsatt god form. Kördes av Jessika Sidbäck men blev väldigt pigg i ledningen efter snabb öppning. Modig Ripa fullföljde urstarkt och var inte stort slagen tvåa på 26,2/2140a. Hästen är ett lyckoköp som tjänat över 100 000 kronor på sju starter sedan hon kom till Tilda Gottås i höstas.

Fyra klart positiva andraplatser här hemma på Östersundstravet. Kallblodiga duon Nylander och Majestät spurtade båda storstilat och var inte alls långt ifrån att skrälla från närmast omöjliga utgångslägen. Dem sorteras vi in i ”nästa gäng-facket”. Så även Weightlessness som fullföljde starkt från köposition. ”Snyggingen” har toppform och är nu verkligen värd en fullträff. Homemade Bourbon såg ut att gå undan till seger i ett p21-lopp men blev lite snöpligt upphunnen bara några meter före mål.

 

3 – Och ytterligare fem pallplatser

Vi delar ju inte ut medaljer inom travet men om så vore hade vi fått se ytterligare fem Jämthästar kliva upp på pallen för att fira bronsplatser. Staro Roseway årsdebuterade på Bergsåker och gjorde det som vanligt väldigt bra. I ett litet men högklassigt fält knep hon tredjeplatsen på nya rekordet 15,2/2160. Här hemma blev det fyra tredjeplatser. Give Me Five N.O. gjorde också årsdebut och blev kanske lite väl pigg utvändigt om ledaren. Men hästen såg jättefin ut och höll starkt på 15,5/2140a. Han lär gå framåt rejält med loppet i kroppen och går mot en spännande säsong. Anderas Karlssons nyförvärv Doer Shallow gjorde comeback efter nästan ett halvårs frånvaro och krigade på riktigt fint i klungspurten bakom tätduon. Hon ska passas framöver. Pannemanne är som en maskin. Hade varit ifrån lite kort och behövde nog loppet. Numera i Jan-Olof Johanssons träning fullföljde han klart godkänt på 28,7/2140a. Sol Bris hade ju också varit ifrån en tid, såg fin ut men även hon verkade behöva genomköraren. Noterade 31,3/2160 och när det släpper för henne har Carl-Ivar Larsson ett sto som säkert kan klättra en bit upp i klasserna.

 

//BOM

Foto: Tom Jönehag.

Publicerad måndag 18 mars 2024.