Nu drar Andreas Karlsson igång!

Östersundstravet har två nya A-tränare. Förutom Tina Loft som vi presenterat här på hemsidan tidigare, även Andreas Karlsson som har lång erfarenhet och håller till i Kännåsen.


Han är född 1967 med ursprung i jordbrukssektorn. Travet är absolut inget nytt för Andreas som egentligen testat allt förekommande inom sporten. Började egentligen med varmblod men är kanske mest känd för kallblodiga Lien-uppfödningar. De bästa åren (hittills) hade han i slutet av 90-talet med många segrar. Och även om han sällan kör själv kan vi räkna in två kusksegrar i meritlistan.

- Det gick väldigt bra där några år men sedan blev det för mig som för många andra, livet kom emellan med familj och barn och senare skilsmässa och annat. Så det blev ett längre uppehåll kan man säga mellan 2008 – 17 då gården istället hyrdes ut. Malin Löfgren höll till här några år då hon ju bland annat hade Sanity och det har funnits travhästar på gården hela tiden. Det finns plats för 20 – 30 hästar med utmärkta träningsmöjligheter, berättar Andreas inledningsvis.

Andreas Karlsson har alltid varit samhällsengagerad och verksam politiskt. Så även nu men dock i mindre omfattning. Han ger travet en rejäl chans med en äkta satsning men någon stortränare har han inte tänkt att bli.

- Nej. Just nu har jag sju hästar i träning och tanken har hela tiden varit att ha nånstans mellan sex och tolv. Det kan ju ändras i framtiden utifrån hur det hela utvecklas, men så är i alla fall planen. För mig är det viktigt att ha roligt tillsammans med hästarna och ha en nära dialog med övriga hästägare. Och vinna lopp, såklart! Det är också viktigt för mig, men det får gärna vara vid de mindre banorna som till exempel Hoting och Oviken där travet är mer familjärt. Det måste inte vara på Solvalla, fastslår han.

 

Vid gården i Kännåsen saknas alltså inget för att träna hästar och lita på att Karlsson gjort grundjobbet under vintern.

- Jag har en 1000 meter lång rakbana som jag främst använder och känner väl sedan många år. Jag vet precis hur den fungerar och hästarna trivs att springa på den. Och jag tror mest på intervallträning, även om det finns gott om komplement. Jag är väldigt sällan inne och kör på Östersunds rundbana, utan där handlar det mest om att känna av så vi ligger rätt på det inför tävling, menar Andreas som under de kommande dagarna gör sina allra första starter som proffstränare.

- Ja, så är det. Äntligen! Fyra av hästarna ska ut och alla kändes bra när vi testade av dem förra veckan…

 

Först ut är sexåriga stoet Popcorn som startar på Bergsåker onsdag 13 mars i ett V86-lopp.

- Hon har ju varit borta länge men har ett fint läge. Gunnar Arkander kör och planen är att spetsa och sedan släppa för en vilsam resa. Hon känns fin men jag kräver ju inte någon topprestation direkt. Däremot kan jag väl avslöja att såväl Popcorn som flera andra laddas för Danneros årspremiär under påskhelgen, varnar Andreas som sedan selar ut tre av stallets hästar här på Östersundstravet i samband med GS75-tävlingarna på söndag.

- Donna Diesel är rätt inne i loppet, har spår 3 och körs av Ulf Ohlsson så förutsättningarna är goda. Doer Shallow är en välstammad italienska som gör första starten i min regi. Hon har lite att visa, tränar jättebra och är en otroligt fin travare. Hon känns väldigt spännande. Och sedan Donatello Wibb som också gör första starten för mig. Det var ju något av en snackhäst som treåring men han är hetsig och kusken kommer att få hålla i sig. Hästen kändes helt fantastisk i banjobbet men jag hade helst haft ett bakspår med honom. Vi jobbar hårt med hans hetsighet och så här i början känns han svårbedömd, sammanfattar Karlsson inför A-tränardebuten.

 

//BOM

Publicerad tisdag 12 mars 2024.