Ny fredagsgiv i Östersund

Och Mats ”sitter på leken”…


Lunchtrav förra gången. Den här veckan handlar det om kvällstrav med s k V64-Express, d v s en saxad V64-omgång som delas med Kalmar. Det gäller att hålla ordning på spelformerna. V5 körs som loppen 2 – 6, därefter alltså V64-spel där vartannat lopp körs här i Östersund och vartannat i Kalmar. Låter det rörigt? Ingen fara. Allt spel sker numera digitalt och via de olika plattformar som finns att tillgå där framgår tydligt lopp och spelformer i given ordning (atg.se).

 

Mats E Djuse (toppbilden) har rivstartat det nya travåret och leder den allsvenska körsvensligan med i skrivande stund 18 fullträffar och drygt 1,9 miljoner inkört. Han lär väl ha fyllt på med några ettor till innan jag skrivit klart… Han blir hur som helst omgångens nyckelkusk då har sitter bakom tre tipsettor och ytterligare flera som måste räknas tidigt.

 

V5-1 (lopp 2): O.P.’s Todde (5) har hög kapacitet men är verkligen inte att lita på. Senast visade han överlägsen fart för klassen mellan galopperna men blev diskad för andra starten i följd. Möter nu överkomligt motstånd, står helrätt inne i loppet och har egentligen ett perfekt utgångsläge. Jag tror att Djuse försöker köra på ren säkerhet och om hästen ”bara” håller sig på benen måste han bli väldigt svårslagen. Ett spikförslag för folk med starka nerver. Normalt skulle jag då förorda rejäl gardering men tycker att jag har ett riktigt roligt motbud i Phoenix Wibb (1) som tvärtemot tipsettan är stenhårt inne ”på pengarna”. Men läget är utmärkt och det känns inte långsökt tro att han kan få en mysig resa på innerspåret, kanske till och med i rygg på ledaren (favoriten?). Senast gjorde den nyblivne fyraåringen comeback efter fem månaders frånvaro och såg då jättefin ut loppet igenom. Spurtade in som pigg trea efter att ha fått chansen på tok för sent och intrycket skvallrade om ”nästa gång”. Varning utfärdas och jag dubblar på mitt systemförslag.

I övrigt vidöppet och det behöver inte alls vara fel att plocka med en hel bunt. Kanske till och med helgardera? Jag vill i alla fall nämna Järnladyn (8) som jag varnade för förra gången och som åter svarade för en fullt godkänd insats som trea efter offensivt upplägg. Hon blir allt bättre och vinner när som helst. Läget dock inte alls så roligt den här gången. Young Maggie (12) uppträdde knepigt senast men Per skyller helt på hennes orutin. Hon kommer att bli bra framöver när hon fått starta på lite men utgångsläget känns ganska hopplöst den här gången.

Rank: 5 – 1 – 8 – 12

 

V5-2 (lopp 3): Lauvås Farsin (10) lär bli ganska stor favorit och troligen även ett hårt anlitat singelstreck. Den norska gästen har segrat i fem av åtta starter och körs av säkre Jomar Blekkan som är en av de skickligaste kallblodskuskarna vi sett. Men kom ihåg att hästen är osynad och givetvis mycket svårbedömd. Möjligen totalt överlägsen i jakten på femte raka segern men jag tycker att det känns givet att gardera. Hästen är trots allt relativt orutinerad och ute på långresa.

Högt spelvärde en bit ner i strecklistan. Kallblodsdominanterna Persson och Tjomsland har de tidigaste motbuden, båda hästarna fint inne i loppet tack vare propositionen ”fördel ston”. Bäcklös Sol (2) är en lillasyster till Bäcklös Uriel och Bäcklös Faron, vilket ju bara det inger viss respekt. Hon har ännu inte segrat, men platsat i fyra av sex starter och känslan är att hon rekordsänker en del i årsdebuten. Elita (3) riskerar gå lite ”under radarn” med en icke allt för imponerande formrad. Men låt er inte luras av den. Hon debuterade med andraplats i kval till Kriteriestoet på Dannero och blev sedan fyra i finalen. Kvalade sedan även in till det norska Stokriteriet där hon noterade topptiden 26,9 full väg som stort slagen i finalen. Lopp i kropp. Se upp!

Bakom dessa finns som tidigare nämnts gott om bud. Den som har råd bör inte snåla med strecken.

Rank: 10 – 2 – 3

 

V5-3 (lopp 4): Montélopp och här får vi återse publikfavoriten Alviano (7) på hemmaplan. Avslutade fjolåret med att som 12-åring (!) ta sin sjätte årsseger, varav den femte på hemmabanan där han trivs som allra bäst. Den nyblivne 13-åringen tycks vara evigt ung och senast var han nog helt enkelt så bra han kan vara. Sadelspecialisten trivs jättefint ihop med Angela Eriksson. Han har tagit en massa montésegrar med flera olika ryttare, men hela åtta av dem med just Angela på ryggen. Alviano skall naturligtvis ses med bra chans igen och det kanske är idiotiskt att gardera. Men den här gången blir han möjligen lite onödigt stor förhandsfavorit (?) och då känns det frestande att söka motbud.

Oryx Håleryd (6) trivs också fint under sadel och kommer verkligen med formen helt på topp. Utmanar! Norska gästen Eddie Brogård (4) har jag inte så bra koll på. Men hästen är bra inne i loppet med 20 meters försprång gentemot de mer betrodda, och i resultatraden finns att läsa om dugliga montéresultat på slutet. Det är möjligen ett lyxstreck men Shut Up And Dance (8) är inte alls så tokig och kan vara en luring vid maxklaff.

Rank: 7 – 6 – 4 – 8

Alviano från tidigare seger tillsammans med Angela Eriksson. På hemmaplan har Alviano på de 23 senaste montéstarterna tagit hela 13 (!) segrar. Foto: Tom Jönehag/TR Media

V5-4 (lopp 5): Med tanke på namnet är det väl möjligt att uppfödaren (Jan-Olov Persson) hade ännu högre förväntningar på Järvsö Jop (9), men nog har det börjat ganska lovande i alla fall. Hästen har hävdat sig fint en bit under den absoluta kulltoppen med sex segrar och fem andraplatser på 25 starter och det finns all anledning tro att det kan bli riktigt bra framöver. Hästen har ”sina papper” i ordning (Tekno Odin – Eik Anna) och tillsammans här tror jag att han helt enkelt har toppchans.

Motbud saknas inte men loppet känns lite rörigt. Det finns ingen tydlig rangordning. I mina ögon omgångens bästa spikförslag (V5). Om han ”sviker” kan nog precis vem som helst vinna loppet…

Rank: 9

 

V5-5 (lopp 6): Lurigt stolopp. Tipset till lägesgynnade Nemesia Boko (4) som gjort det bra utan att helt ”blomma ut”. De på förhand värsta motståndarna har sämre utgångslägen och det är möjligt att Ulf Ohlsson kan skaffa sig positionsmässig fördel redan från start. Blekkan gästar med Madam Royal (6) som är svårbedömd i sammanhanget, men såväl norska hästar som kuskar brukar vara angelägna i spetsstriden. Förra tävlingsdagen varnade jag kraftfullt för Adele Gel (9) som sedan imponerade stort vid rejäl dödensseger över lång distans. Hon har dokumenterad toppform och blir att räkna med igen. Nice View C.G. (10) har inlett lovande och kan mycket väl vara loppets i grunden bästa häst. Men orutinerad ännu med blott sju starter innanför västen, och dessutom bakspår över kort distans. Dock ett givet streck trots dessa minustecken. Skrällbudet är Livinlikeaprincess (3) som är snabb ut om hon sköter sig, och sedan väldigt speedig när hon bjuds rätta resan. Troligen bäst chans från rygg ledaren (spets och släpp), men heller inte golvad om hon skulle lyckas sno åt sig ledningen och sedan få bestämma en bit. Streckvärd.

Rank: 4 – 6 – 9 – 10 – 3

 

Systemförslag V5

Avd 1) Nr 1, 5

Avd 2) Nr 2, 3, 10

Avd 3) Nr 4, 6, 7, 8

Avd 4) Nr 9 Järvsö Jop

Avd 5) Nr 3, 4, 6, 9, 10

120 rader/120 kronor

 

V64-omgången delas alltså mellan två banor. Kalmar kör avdelningarna 1, 3 och 5 och här på Östersundstravet kör vi följdriktigt avdelningarna 2, 4 och 6. Jag ska verkligen inte blåsa upp mig och påstå att jag har superkoll på ”sörlänningarna”, men så här på förhand känns de tre loppen klart överkomliga. Tror att jag hittat lösningen.

 

V64-2 (Östersund, lopp 7): Kipling River (1) är väl ingen startraket men kan nog öppna ganska bra från innern, och jag vet inte om de utvändiga är så blixtrande startsnabba de heller. Det viktigaste är dock att hästen sköter sig. Han är utan tvekan bäst i gänget och skulle han bli över från början får kusken se till att hitta ut. Ulf Eriksson är säker och blir man bara inte fast invändigt måste Kipling River bli mycket svårslagen här. Spik!

Rank: 1

 

V64-4 (Östersund, lopp 8): Bra och spelvänligt kallblodslopp. Laggaprinsen (6) har härlig inställning men tyvärr varit ifrån i omgångar och därför tävlat sporadiskt. Fått ett lopp i kroppen i ännu en comeback och skall som vanligt räknas tidigt. Brageson (2) har hög träffprocent med hela tolv fullträffar på 25 starter. Fina förutsättningar här då han är snabb ut bakom bilen, trivs med tätkänning och inte har något emot den korta distansen. Måste streckas. Många med chans. Vid större gardering beaktas bakspårshästarna (10, 11, 12) är samtliga bra igång och gynnas såklart om det blir överpace – vilket faktiskt känns ganska troligt. Modig Ripa (1) har knallform och smaskigt läge. Minea (5) är bra varje gång men vinner sällan. Körs nu för första gången av skrällspecialisten Marcus Lilius. Kan slå till. Komnes Omer (8) kan inte räknas bort helt trots jobbigt läge då han riskerar bli hängande.

Rank: 6 – 2 – 10 – 11 – 12 – 1 – 5 – 8

 

V64-6 (Östersund, lopp 9): Blues Brother (3) är liksom flera av motståndarna V75-härdad och kommer från seger på isbana i Umeå då han väl ändå mötte lite enklare gäng än detta. Perfekt läge nu och given tipsetta. Det man bör tänka på, och som möjligen kan ställa till det, är att han i och med detta kommer från tävlande på väldigt varierade underlag. Hästen klarar det bra men ibland kan det vara ett minus. Normalt svårstoppad här. Itso Sisu (5) är jämn och säker och nästan alltid med därframme. I segerstriden igen. Ellis Pride (8) har kanske den högsta kapaciteten av alla i gänget men är också lite ojämn av sig och uppträder knepigt ibland. Fartmässigt räds han ingen. Helrätt inne i loppet och det normalt så trista startspåret behöver inte vara fel för just den här hästen. Typisk outsider. Spurtstarka West Wind (10) är bra igång och hoppas givetvis på att det blir rejäl körning i loppet. Behöver lite tur på vägen men absolut inte golvad om det löser sig.

Rank: 3 – 5 – 8 – 10

 

Systemförslag V64

V64-1 (Kalmar): Nr 2, 5, 6

V64-2: Nr 1 Kipling River

V64-3 (Kalmar): Nr 1, 5, 11

V64-4: Nr 2, 6

V64-5 (Kalmar): Nr 1, 8

V64-6: Nr 3, 5, 8, 10

144 rader/144 kronor

 

Övriga lopp;

 

Lopp 1: Svårbedömt med orutinerade kallblod, varav av några är ostartade och de flesta bara gjort någon enstaka start. Dessutom några norska gäster och det är min tro att de också höjer sig lite över mängden. Tipset till Willmia (5) är en ren och skär gissning. Man väljer att debutera på svensk mark efter att ha kvalat för mer än ett halvår sedan, och då måste jag förutsätta att stoet är väl förberett. Henrik Svensson är en skicklig kallblodskusk. Undrums Prinsen (6) blev tvåa på en 35-tid i debuten. Slog då Sigvart (8) som för sin del knep andra raka tredjeplatsen. Sördals Ruska (12) verkar vara snabb men osäker. Lär dyka upp i segerstriden om felfri.

Rank: 5 – 6 – 8 – 12

 

Lopp 10: Likt det första är det orutinerade hästar som gör upp i kvällens sista lopp. Får gå på feeling och tror att Västerbo Player (1) trampar iväg och får en fin resa. Kanske spets eller som sämst i vilsamt läge på innerspåret. Vikens Impact (2) gör intressant debut i ny regi. Känns tidig. Kueen Simoni (7) är som enda treåring yngst i fältet och debuterar efter positivt 19-kval i december. Kayo M.E. (4) är en luring om hon klarar det snäva fjärdespåret. Lyckans Judith (6)?

Rank: 1 – 2 – 7 – 4 – 6

 

//BOM

Publicerad tisdag 23 januari 2024.