Topp 3 – Vecka 1/2 (t o m 14/1)

Fin inledning på nya travåret


1 – Sju vinnare

Justin Bieber Sisu tog en (omdiskuterad) V86-seger på Bergsåker 10/1. Hästen hade varit borta länge och blev diskad för galopp i comebacken 16/11. Har därefter kvalat om och svarade nu för en urstark prestation efter offensivt upplägg. Thelma Kvarnlöf laddade framåt direkt från bakspår bakom bilen och kom sedan ner i andra par utvändigt. Man attackerade och kopplade greppet inne på upploppet för att hålla undan i tät slutstrid. Justin Bieber Sisu vann på 16,0/1640a på en något tung bana och tjänade 50 000 kronor. Hästen tappade travet sista biten in mot mål men måldomarnämnden valde att fria för passgång, vilket var det som sedan blev väldigt omdebatterat. Förutom detta skall i alla fall konstateras att hästen i övrigt gjorde det väldigt bra och att unga kusken Thelma Kvarnlöf körde ett prickfritt lopp.

Luca di Quattro ledde hela vägen för Ulf Ohlsson i ett ramlopp den kvällen. Kom hem på 16,0/2640a och drog in 60 000 kr. Hästen har fått en fin start hos tränaren Tomas B Nilsson och nya ägaren Nymanwänseth, Byggmästare AB tycks ha gjort en bra affär.

Vid årspremiären här på Östersundstravet blev det en hemmatrippel. Adele Gel (toppbilden) har verkligen tänt efter hemkomsten till Jämtland. Tränas numera av Emma Gabrielsson som presenterar stoet i ett bländande skick. Adele Gel kördes nu av Jan-Olof Johansson som också inlett året starkt. Körde fram till dödens och krossade sedan konkurrenterna på 18,5/2640a vilket inbringade 25 000 kr.

Glada segertränaren Emma Gabrielsson tillsammans med en nästan lika glad sportchef.

Arild Eggen hade stora förhoppningar på H.P.Roadrunner och det visade sig att han var rätt ute. Det blev det väl beprövade segerreceptet ”spets och slut” och hästen skar mållinjen i pigg stil med krafter kvar. Vann på 15,5/1640a och tjänade 25 000 kr. Välförtjänt efter fullträff efter en fjolårssäsong då hästen oftast gjorde det väldigt bra men utan att vinna.

H.P.Roadrunner och Arild Eggen via ledning från start till mål.

V.Viking tävlar sporadiskt då han har krånglande framknän. Men gör det alltid väldigt bra när han kommer åter efter pauser. Så även nu då han avgjorde i rafflande spurtduell och vann på 29,1/2160 för Lars Blomqvist.

V.Viking kopplar greppet i de allra sista stgen in mot mål, före tappert kämpande Modig Ripa.

Anna-Lena Larssons Orr Kide vann redan på årets andra dag (2/1) då Mats E Djuse körde till seger på Bergsåker. Pannemanne (Maud Blomquist) är flitigt i elden och blir bara allt bättre. Gjorde hela 22 starter förra året då han tog tio (!) pallplatser och tjänade nästan en kvarts miljon. Har redan gjort två starter i år. Tvåa i årsdebuten och följde upp med en fullträff för Jan-Olof Johansson på 27,2/1640a i Bollnäs.  

 

2 – Duktiga tvåor

Från Bergsåkers onsdagstävlingar kunde vi räkna in två mycket positiva tvåor. Donners Am spurtade klart bra som tvåa på 15,3/2180 och kommer med fin form till Bollnäs Gulddivisionslopp på lördag där han lottats till spår 1 bakom bilen. Outtröttliga Sally MacLennane kom med en våldsam slutspurt från omöjligt läge i kön och noterade 15,8/2140a. En prestation som skvallrade om att hon måste bli segerfarlig nästa gång!

Och som nämnts ovan har ju Pannemanne redan hunnit med två starter i år då han alltså även knep en andraplats i årsdebuten på Bergsåker 2/1. Tvåa den dagen även Kin Backmans Birdie Num Num körd av Hans Lindgren i ett amatörlopp. Här hemma tog Aldorassa en fin andraplats på 16,2/1640a. Fredrik Norredahls hästar startar ofta och är nyttiga pengaplockare. Och Tilda Gottås nyförvärv Modig Ripa kämpade storstilat som knappt slagen tvåa bakom V.Viking.

 

3 – Tjugo pallplatser totalt

Sju segrar, sex andra- och sju tredjeplatser under årets två inledande veckor är siffror som talar för ännu ett framgångsrikt år för vårt Jämtländska gäng. Glowing Star följde upp sin seger 27/12 med en tredjeplats på Bergsåker 10/1 och nu väntar spännande V75-debut kommande lördag på Bollnästravet. Bowling de Luxe startade också på Bergsåker 10/1. Låg på en del efter snabb öppning i ett montélopp, tröttnade lite till slut och blev fullt godkänd trea för Angela Eriksson.

Vi noterar fem duktiga treor på hemmaplan 12/1; VästerboFlashDance, Essyes Mazzanti, Järnladyn, Hibobalder och Backes Fiona.

Häftig bild från Östersundstravets årspremiär 12/1. Hemmakusken Per Linderoth i karaktäristisk stil då han vinner (Just More Fun) i en tätslut mot Peter Eriksson.

 

//BOM

Foto: Tom Jönehag.

Publicerad tisdag 16 januari 2024.