Tina ny A-tränare i Östersund

Tina Loft är sedan årsskiftet ny proffstränare vid Östersundstravet.


44-åriga Tina Loft bor i Kälarne och är uppväxt i den trakten. Hon har tidigare bedrivit kennel och annan hästverksamhet sedan 2007. Första hästen fick hon redan i 7-årsåldern och hon gick hästskötarlinjen vid Torsta lantbruksgymnasium. Men till en början föll hon inte pladask för travet.

-        - Jag gjorde praktik hos några olika tränare redan i högstadiet men travet var helt enkelt inte min grej då. Och jag trodde nog aldrig att det skulle bli så heller. Men jag hade fel, fastslår Tina som på ett ganska oväntat sätt ändå hittade vägen till travsporten.

Detta via sin man som krasst konstaterade att hon hellre borde satsa på travet istället för ridningen (western och distansritt). Han menade att det handlar om samma utgifter, men med möjlighet att faktiskt också tjäna pengar.

Sagt och gjort. Tina kände uppfödaren Solveig Johansson och det var via henne hon kom i kontakt med första travaren Whitsun Madonna. Som visade sig vara ett riktigt lyckoköp.

-        - Hon var här på sommarbete. Jag köpte henne, tog B-licens och körde in henne själv. Till en början fick jag mycket hjälp av Lars-Åke Svärdfeldt som jag har mycket att tacka för. Jag hade ju tränat hästar men aldrig för trav. Sedan var det såklart turligt att Whitsun Madonna blev så bra. Men det var inte särskilt svårt att få upp intresset efter den starten, säger Tina som nu sålt den sista ”araben” men för övrigt har kenneln kvar.

Whitsun Madonna (född 2015) tog sex segrar på 81 starter och tjänade 680 700 kr. Tanken är naturligtvis att hon i framtiden ska producera nya vinnare i aveln. Tina har fått allt fler förfrågningar från flera hästägare och väljer nu att ta steget som A-tränare.

- Det är dom som har pushat mig. Och jag tänkte väl att ”varför inte”… Om att inte annat så innebär ju utbildningen att man skaffar sig en kvalitetsstämpel. Jag är heller inte rädd för att satsa och testar gärna nytt. Jag brinner för hästarna och vill utvecklas, säger hon med entusiasm och iver.

Tina har även tagit körlicens men poängterar att hon inte satsar specifikt på den biten.

-      - Nej. Däremot är det värdefullt att ha körlicens eftersom det ger mig valmöjligheter. Ibland kan det passa bäst att själv köra speciella, svåra hästar. Att känna på dem i lopp för att få rätt uppfattning om dem. Jag tror också att det underlättar i kommunikationen med kuskarna som kör, då vet båda parterna vad vi pratar om. Jag kör alldeles för lite och vill ge hästarna och hästägarna bästa chansen. Dock kommer jag nog att köra en del kval-, premie och breddlopp när det passar, menar hon.

Hon vill i första hand bedriva en mindre verksamhet med god kontroll. I nuläget innebär det runt tiotalet hästar i lösdrift. Hästarna kan enkelt plockas in vid behov och hon har tänkt att bygga ut lite. Just nu huserar 14 hästar vid gården där hon även har lite egen uppfödning. Självklart hoppas Tina kunna locka en del nya kunder. Hon har redan några spännande koncept med andelshästar där nästan bara helt nya hästägare ingår.

-        - Min tanke är att det gärna får vara mina egna uppfödningar som jag helst har kvar på gården. Det påverkar ju också anskaffningskostnaden som hålls ner. Jag hoppas kunna skapa anpassade koncept som passar många. Vi spånar på flera olika alternativ och försöker se lite utanför boxen. Jag vill ju att det i första hand ska bli en trevlig upplevelse!

 

Tina har goda träningsmöjligheter med fina skogsvägar. Det blir mycket backträning med olika sorters intervaller. Cirka 3.5 mil från hemmet finns den lilla mysiga banan Ammeråtravet där hon med körhjälp försöker träna tillsammans med andra, främst under vår och höst. Till Östersundstravet är det dock ganska långt men Tina deltar flitigt i banans provloppsverksamhet.

-      - Jag har den stora turen att ”gubben” min driver maskinentreprenad så jag får ovärderlig hjälp med att hålla körvägarna i bästa skick. Så vi har inga problem med underhåll och till exempel plogning under vintern. Jag har det väldigt bra här hemma så några tankar på att flytta verksamheten finns absolut inte, avrundar vår nyaste A-tränare vid Östersundstravet.

 

Tina Loft hälsar nya såväl som gamla hästägare och övriga intressenter välkommen!

Kontaktuppgifter;

Tel: 070-333 15 79

Mejl: tinaloft@telia.com

Hemsida: www.teamartz.com

 

//BOM

Publicerad onsdag 31 januari 2024.