Speltips – Årspremiären 12/1

Numera görs inga längre uppehåll. Vi kör bara på.


Dags för årspremiär efter tre veckors kortare paus. Vi inleder med ett lunchtrav denna fredag och då är det spelformen V65 som gäller. Lite klenare anmälningsintresse än normalt, men vid närmare eftertanke brukar det nog vara så i början av året. Såväl två- som fyrbenta aktörer brukar väl ta lite ledigt över jul- och nyårshelgen, och dessutom har det ju varit förskräckligt kallt de senaste veckorna. Det vill säga innan det blev förfärligt varmt…

 

V65-tips (lopp 2 – 7)

 

V65-1 (lopp 2): Tipset utan tvekan till Timeless Sunset som är helt på topp för dagen. Lär bli stor streckfavorit och givet spikförslag, men just därför ändå spelmässigt intressant att gardera. Homeland Pellini är lite ojämn men väldigt bra när han löper upp till sitt optimala kunnande. Särskilt spännande om han hittar till ledningen. Just More Fun har gjort det bra i tuffa gäng. Kan slå till!

Rank: 5 – 4 – 6

Modig Ripa under sadel vid överlägsen seger i regidebuten 2/12 för sin nya ägare/tränare Tilda Gottås.

V65-2 (lopp 3): Modig Ripa har hittat nya växlar hos Tilda Gottås. Först överlägsen i ett visserligen ganska klent montélopp. Sedan duktig fyra i rätt så tufft gäng, då han nästan tog ett tillägg på V.Viking som står lika start den här gången. Och senast galopperade Modig Ripa troligen bort segern på upploppet som 1-procentare i ett V75-lopp. Lämplig uppgift här. V.Viking gör det bra varje gång. Höll starkt senast och går troligen framåt med det loppet i kroppen. Värst emot och given vid gardering.

Rank: 7 – 5 – 3

 

V65-3 (lopp 4): Blaze Gold är en riktigt fin häst med perfekt utgångsläge. Den långa distansen är knappast någon nackdel. Toppchans men den nyblivna fyraåringen är trots allt ännu orutinerad och vädermässigt kan det bli lite luriga förutsättningar den här dagen. Norska gästen K.G.H.Atlas får Ulf Ohlsson i sulkyn och inleder från bricka ett bakom bilen. Kan ”få” loppet. Adele Gel visade fin fart i tidigare regi men galopperade ofta bort sig. Varit jätteduktig på slutet och får inte nonchaleras. M.T.Tatanka har platsat i fem av 15 starter men ännu inte vunnit. Körs nu av Tamara Skutnabb för andra gången. Den minnesgode kanske har koll på vad som hände vid parets första försök tillsammans (?). Då var man faktiskt först i mål (Ös 29/5) men blev nerflyttade till tredjeplatsen efter en tight situation (störning) på upploppet… Se upp!

Rank: 2 – 1 – 7 – 9

 

V65-4 (lopp 5): Vy Jerven har övertygat vid segrarna och bra även näst senast som tvåa, innan han senast galopperade bort sig. Är inte att lita på men fartmässigt duger han mer än väl i klassen. Givet bud. V.H.Sjarmis lika givet motbud. Kommer från seger och får nu förstärkning i form av populäre Jomar Blekkan. De norska gästerna är ofta svåra att sätta in i loppen rent tipsmässigt, men oftast duger de fint och då särskilt i kallblodsloppen. Roald Kjempe står fint till i loppet. Sohlanna är riktigt bra igång och har passande smygläge. Oskar verkar vara jämn och rätt så säker och oftast med därframme.

Rank: 5 – 6 – 1 – 2 – 8

 

V65-5 (lopp 6): Omgångens absolut mest svårtippade lopp. Här finns inte mycket att gå på då flera har dunkel form och några debuterar i ny regi efter tävlande långt söderut. Baron Muscles verkar ha gjort det skapligt i lite tuffare gäng än detta och skicklige Anders Wallin är duktig på att ”ställa i ordning”. Perfekt läge. Känns tidig. Välstammade Seaside Heights har gått dugliga tider utan att riktigt räcka till. Står vettigt till här. Bounty Laday borde få en fin resa på innerspåret. Streckvärd. Casino Vendil är kapabel och troligen i grunden loppets bästa häst (?). Dock inte alls övertygat på slutet men kanske tänder till av täta starter. Måste räknas.

Rank: 3 – 2 – 1 – 5

 

V65-6 (lopp 7): Spår 11 över korta 1640 meter med autostart låter ju inte som något drömläge. Och är det ju såklart inte heller. Men jag tycker ändå att Excellent Liss (toppbilden, vid seger med tränaren Tomas B Nilsson) är omgångens ”drag”. Just de nämnda förutsättningarna borde betyda att han inte blir allt för stor favorit, men jag tror att han bara är bäst i gänget. Uffe kan välja ett offensivt upplägg om de ”sölar” i täten. Och blir det körning måste man ha bra chans att blåsa förbi inne på spurtrakan. Vidöppet bakom och loppets rysare har än nu sämre utgångsläge. Men Helena Fagra är inte alls så tokig och åtminstone mycket bättre än raden. Hon är stark och skulle definitivt gynnas om det blir s k överpace. Homemade Bourbon kan rassla iväg rätt så bra om Jan-Olof laddar. Hinner kanske undan om han lyckas sno åt sig ledningen.

Rank: 11 – 12 – 2

 

Systemförslag

Avd 1) Nr 4, 5, 6

Avd 2) Nr 7 Modig Ripa

Avd 3) Nr 1, 2, 7, 9

Avd 4) Nr 1, 2, 5, 6, 8

Avd 5) Nr 1, 2, 3, 5

Avd 6) Nr 11 Excellent Liss

240 rader/240 kronor

 

Övriga lopp

 

Lopp 1: Ännu en månad efter att det hände går det fortfarande inte förstå att det faktiskt har hänt. Som i Tage Danielssons klassiska monolog om Harrisburg… På annat sätt går det inte att beskriva Young Maggies osannolika seger på Bergsåker 12/12. Gå gärna in och titta i lopparkivet (atg.se). Jag tror hur som helst att hemmatränaren Per Linderoth har god chans att inleda det nya året på Östersundstravet. Young Maggie hade varit borta länge inför senast och borde gått framåt en hel del med loppet i kroppen. Lägesgynnade Leland P.Hill troligen värst emot. Varning utfärdas för Järnladyn som inte varit ”färdig” men fått starta på lite i duktiga Anette Wikströms regi. Jag tycker att Järnladyn sett fin ut och räknar med att hon blir allt bättre framöver. Minns också mamman La Chapelle som var riktigt bra. Hon tog 13 segrar och tjänade en miljon hos Bo-Göthe Svensson på Umåker.

Rank: 7 – 3 – 9

 

Lopp 8: Notera att det likt det första loppet handlar om autostart för relativt orutinerade hästar, varav det för många är allra första gången de ansluter bakom bilen. Här kan det verkligen löna sig att se provstarter bakom bilen före tävlingarna och/eller den korta som görs efter defilering. Det här är ett riktigt roligt spellopp med många om budet på förhand. Jag tror dock mest på Trollbackens Juni som det ”snackats” en del om. Kvalade på en 37-tid redan i oktober som 2-åring och gjorde några starter under fjolårsvåren som 3-åring. Sedan borta ett tag men nu kommit åter med några lopp i kroppen. Svårstoppad!

Som ren kuriosa kan nämnas att Trollbackens Juni’s lillebror Trollbackens Olov blev årets första kallblodiga treåringsvinnare i landet, detta vid övertygande seger på Bergsåker 10/1.

Rank: 8

 

//BOM

Publicerad torsdag 11 januari 2024.