Travtips 13/2: Money Smile på hemmaplan

Hemmahästen Money Smile har svarat för fyra fenomenala insatser utan att få vinna i tuffast tänkbara V75-konkurrens. Jagar nu en välförtjänt fullträff hemma på Östersundstravet tisdag 12 februari.


Money Smile (arkivbild) kommer till start med resultatraden 0-2-4-2-3, men före det hade han två raka segrar och när han blev oplacerad var det en galopp som förstörde dagen. I de fyra senaste starterna har hästen gjort det jättebra i knallhård konkurrens. De loppen har vunnits av topphästarna Xanthis Hilton, Chitchat, Esposito och Danao Degli Dei…

 

V64-1 (lopp 4): Inga såna motståndare med i fältet den här gången men det blir absolut ingen ”läggmatch”. Money Smile (7) är ett givet spikförslag i en riktigt rolig V64-omgång men det finns ett högt spelvärde i gardering. Hemmahoppet kommer dock att bli väldigt svårslagen. Formen är helt på topp men han har inte direkt haft någon riktig tur med löpningsförloppen och fullföljt strålande efter tuffa slutrundor. Verkligen värd en fullträff men känslan är att det kan småstrula lite igen. Money Smile är ingen startraket och läget innebär viss vingelsrisk. Visst kan han vinna det här loppet även från dödens men i den positionen är ”alla” sårbara. Kapacitetsmässigt är inte Ellis Pride (9) sämre än förhandsfavoriten. Det är en lite småstökig herre som stundtals uppträtt knepigt och agerat ojämnt. Men när den numera 10-årige valacken sköter sig besitter även han V75-kapacitet och vid senaste besöket briljerade hästen vid busenkel spetsseger efter att ha blixtrat till tät från spår 8 bakom bilen. Utmanar! Otroligosåfin (5) kommer med dunkel form efter nästan åtta månaders frånvaro och är därmed mycket svårbedömd. Men tränaren är duktig på att ställa i ordning och när den här hästen har spetsläge är det bara en sak som gäller. Han gör nämligen sina överlägset bästa lopp i ledningen där han alltid säljer sig dyrt. Se upp!

Rank: 7 – 9 – 5

 

V64-2 (lopp 5): Vidöppet kallblodslopp. En spårtrappa med 14 startande och det känns givet att utfärda skrällvarning även om några åtminstone på förhand höjer sig över mängden. Lite rutinmässigt läggs en JOP-duo överst i ranken. Tipset till fyraårige Guli Rufus (6) som under fjolåret hävdade sig väl lite under den absoluta kulltoppen. Med därframme igen. Stallkamraten Deviljas Kloker (13) har ju ett knepigt utgångsläge men är istället ett år äldre och mer rutinerad. Startar i tredje ledet bakom bilen men faktum är att man från just bricka 13 ibland kan hamna väldigt bra till, främst gentemot hästar som ofta tenderar bli hängande kvar en bit längre ut i banan. Wilda Eric (7) har gjort det bra på slutet. Lever kanske mest på styrkan hittills men farten kommer allt mer och hästen tål ett offensivt upplägg. Ellbert (4) finns det all anledning att ha höga förväntningar på. Han har inlett karriären lovande och kvalade bl a in till finalen av Norska Kriteriet, där han dock var nedsatt av sjukdom och tyvärr inte fick visa sitt rätta kunnande. Han åtgärdades och fick göra två starter till, och nu har man säkert trimmat på lite under vintern. Går väl inte att kräva seger den här gången, men han måste räknas tidigt och den välstammade fyraåringen blir väldigt spännande att följa framöver. Flera skrälldugliga bakom den nämnda kvartetten och jag väljer att lyfta fram Färsta Elma (1) som är snabb men väldigt osäker. Hon inledde mycket lovande hos Tjomsland med två imponerande segrar under hösten som treåring. Sedan har det mest bara strulat och hon hade varit borta i drygt ett år innan hon gjorde comeback för nya tränaren Jörgen Berglund. Känslan är att man är på rätt väg och stoet var jätteduktig som tvåa bakom Eskils Balder här i Östersund 16/11. Galopperade med segerchans näst senast. Nu har hon innerspåret bakom bilen och OM felfri kan hon duga fint i ledningen, eller kanske mer passande få rena drömresan bakom troliga ledaren Guli Rufus. Loppets luring!

Rank: 6 – 13 – 7 – 4 – 1

 

V64-3 (lopp 6): Här tycker jag att två höjer sig över resten av gänget. Tipset till G.K.Talisman (10) som gjort det väldigt bra och har härdats i skarp V75-konkurrens. Hästen är allroundbetonad. Stark och rejäl, går på alla distanser och olika underlag. Och tycks vara oöm för positioner och löpningsförlopp. Senast satt han fast med krafter kvar i rygg på ledaren. Enklare nu. Kingen Mearas (7) kvalade in till E3-final förra året. Fullt godkänd som uppanmäld i regidebuten efter en tids frånvaro senast. Lär gå framåt en del med loppet i kroppen. Släpps till tät?

Bakom dessa är loppet vidöppet. Weightlessness (1) är en jättefin häst. Kommer allt mer efter lång frånvaro och har nu tre lopp i kroppen. Obrukad i rygg ledaren senast. Pangläge. Given vid gardering. Så även Essyes Mazzanti (12) som övertygade vid skrällsegern senast. Känns tyvärr bortlottad den här gången men kan slå till igen om tur på vägen. Alvar Burge (2) och Danilo S.H. (4) är en formstark och lägesgynnad duo som också skall räknas tidigt bakom mitt ”tvåhästarslås”.

Rank: 10 – 7

 

V64-4 (lopp 7): Hm. Knepigt… Eller? Magic Nightrider (4) känns ständigt underskattad. Han inledde tävlingskarriären lite knackigt med åtta resultatlösa starter som treåring. Men han har tävlat kontinuerligt och blivit allt bättre. I slutet av 2022 kom de två första segrarna, den allra första just här i Östersund (22-11-05) och därefter har han gjort det väldigt bra i stort sett varje gång. Fjolåret toppades såklart med skrällsegern i V75 på hemmabanan Bergsåker, då Magnus A Djuse körde till bejublad triumf från spår 12. Hästen har sett fin ut lite i skymundan på slutet. Fullföljde duktigt som tufft anmäld fyra näst senast, i loppet som Ellis Pride vann från ledningen. Och senast spurtade han fint från hopplöst utgångsläge. Det finns en del frågetecken för de främsta motbuden. Tuff men rolig chansspik! Blues Brother (9) duger såklart bra i sånt här gäng och lär väl bli (berättigad) favorit. Uppträtt stabilt på slutet och har ju styrkan som vapen. Men hur är det egentligen med formen? Ninepoints Lover (5) är en svårbedömd norsk gäst som tycks vara bra igång. Körs av Mats Djuse och kan säkert duga. Men senaste segern i monté och den föregående togs nog på lite glädjetid (?). Vid gardering. Gibson Brick (3) har varit bra vid två raka. Han är spurtstark och tempogynnad men möter lite tuffare motstånd nu och är väl i första hand ett vettigt platsbud. Homeland Pellini (8) är van att möta lite tuffare gäng och är bättre än raden. Fast med sparat senast. Tål distansen men dras med minusläge.

Rank: 4

 

V64-5 (lopp 8): Omgångens på förhand mest svårlösta lopp. Utgångstipset är att strecka på så långt plånboken tillåter. Även i detta kallblodslopp lägger jag en JOP-duo överst i högen. Tipsettan till Mats E Djuse som ännu leder den allsvenska körsvensligan i år, och som kan få en riktig ”klang&jubel-kväll” på Östersundstravet. Teknopys (6) var rejäl vid segern senast då han gjorde grovjobbet utvändigt om ledaren. Har alltså styrkan och därmed inget emot den långa distansen. Prinsen af Sola (8) är kapabel och även han grejar distansen fint. Positiv senast och tål nog ett offensivt upplägg. Prins Modde (9) var väldigt bra igång under slutet av fjolåret. Galopperat bort sig på slutet men duger normalt bra i detta gäng. Minea (11) har knallform. Hon har visserligen helt fel lutning på statistiken med blott tre segrar, men åtta andra- och elva tredjeplatser på 77 starter. Senast fullföljde hon tappert som tvåa bakom Modig Ripa efter jobbig löpning. Står på tur. Dags nu? V.Viking (13) är lätt att gilla. Tyvärr svår att hålla helt fräsch (krånglande framknän) men alltid bra när han kommer åter till tävlingsbanan. Inte som bäst senast men borde väl normalt vara lite gynnad av distansen, och spurtar ju alltid hela vägen ”hem” när han är i ordning. Kruson (1) är bra igång och har läget. Kleppbest (10) har inte alls fått till det på slutet men får inte glömmas. Han har hög träffprocent (8/39) och tål distansen. Hibo Bungal (4) och Py Bläsen (5) känns också streckvärda. Napoleon (3) vinner sällan och möter hårdare motstånd nu. Men djäklar så starkt han höll senast efter tuff spetsstrid i snabb öppning. Storskräll?

Rank: 6 – 8 – 9 – 11 – 13 – 1 – 10 – 4 – 5 – 3

 

V64-6 (lopp 9): För att få lite snits på systemförslaget krävs två spikar. Och eftersom sista avdelningen är så öppen och därmed ”dyr”, väljer jag att förorda Atlas A’lir (4). Han övertygade väl inte direkt i lill-comebacken senast men inledde lovande ifjol och är bra i grunden. Debuterade som knappt slagen tvåa (Wild Glide) här i Östersund, och sedan tvåa igen bakom en annan bra spetsvinnare på Romme. Vann från ledningen i tredje starten efter rask avslutning (under 1,13 sista 500m). Lopp i kroppen nu och kommer hästen till spets måste han bli svårpasserad. Många med chans här. Sighni Burge (6) har imponerat. Verkar ”hård” och kan öppna bakom bilen. Fått en liten pust och kanske inte som allra bäst direkt, men given vid gardering. Phoenix Wibb (11) varnade jag kraftigt för förra gången och då övertygade han på rejält sätt till andra raka efter tufft upplägg. Åter lite småjobbigt anmäld och dåligt läge. Kan gå ändå. Bank Angel (3) är en snabb rackare. Lär väl smygas och blir giftig vid klaff. Formkusk! Moni U.S.A. (7) har jag tyvärr dålig koll på. Segrarna tycks vara tagna i lite enklare gäng. Tuffare nu och vingelsrisk härifrån. Typisk outsider.

Rank: 4

 

Systemförslag

V64

Lopp 4 – 9

Avd 1) Nr 5, 7, 9

Avd 2) Nr 1, 4, 6, 7, 13

Avd 3) Nr 7, 10

Avd 4) Nr 4 Magic Nightrider

Avd 5) Nr 1, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 13

Avd 6) Nr 4 Atlas A’lir

300 rader/300 kr

 

Övriga lopp

 

Lopp 1: Fullt fält med orutinerade kallblod i lägsta klassen. Flera möttes förra tävlingsdagen. Guli Titus (14) har gjort två starter i oktober och kommit hem på 34-tider. Lär väl ha fått jobba på lite efter det och troligen redo att rekordsänka något direkt i årsdebuten. Willmia (7) höll fint till andraplatsen i debuten senast. Borde väl gå framåt något efter det och är gynnad av att det är ”fördel ston” i den här propositionen. Undrums Prinsen (9) var inte stort slagen av just Willmia som trea senast. Med därframme igen.

Rank: 14 – 7 – 9

 

Lopp 2: Orutinerade hästar även här. Ni får ta tipsen för vad de är. Gissningar. Jag tror att Fanfar (1) ska kunna vara en duglig springare. Galopperade senast i regidebuten efter lång frånvaro. Fint läge nu. Runt om? Must Be Heaven (5) kvalade på fin 18-tid 31/1 men bricka fem i volten är väl kanske inte vad man drömmer om inför debuten. Modern Windess var en pilsnabb tjej som tog tio segrar på 66 starter och tjänade 567 100 kr. Hennes första avkomma heter Huddlestone som tagit 19 segrar och tjänat drygt 1,9 mkr. Must Be Heaven får såklart själv visa vad han går för. Men jag gissar att hästen är ganska bra…

Rank: 1 – 5

 

Lopp 3: Montélopp. Tipset utan tvekan till Global Born To Run (8) som oftast gör det bra. Samtliga fem segrar i karriären är tagna under sadel och han rids av skickliga Lena Fritz. Toppchans! What A Flame (3) är den i startfållan som känns hetast. Tamara Skutnabb är en duktig taktiker och här har man ju 40 meters försprång.

Rank: 8 – 3

 

Lopp 10: Vi avrundar kvällen med ett fint kallblodslopp. Älvsnabben M.R. (10) är undan trefaldiga miljonärskan Lundås Emelie. Något måste ha strulat eftersom han inte kommit igång förrän sent i höstas med tävlingsdebut som 5-åring 17/11. Vann då direkt och efter galopp har han följt upp med ny seger och senast en andraplats på fin 30-tid. Eld Loke C.G. (4) har varit väldigt galopplysten men visat fin fart de gånger han skött sig. Segerstrider felfri. Toppstammade Eld Messi (5) har inte börjat karriären på samma sätt som de storloppsvinnande helbröderna Tekno Eld och Eld Rask som båda dragit in mer än 2 mkr. Modern Eldsiri var odiskutabel kulletta med 17 segrar på 32 starter och mer än 1,8 miljoner intjänat. Nåväl, nog finns det goda skäl tro att även Eld Messi besitter hög kapacitet… En väldigt spännande start gör blott treårige Trollbackens Olov (2) som inlett mycket lovande med två raka segrar och ännu är obesegrad. Han är för övrigt den första och hittills enda kallblodiga treåringen som segrat. Här möter han nu betydligt hårdare motstånd och det går inte att begära ny seger.

Rank: 10 – 4 – 5 – 2

 

Fotnot) En tidigare Älvsnabben föddes 1959 och var en av de första hästarna som hedersmannen Gunnar Melander vann en del lopp med i början av sin karriär.

 

//BOM

Publicerad fredag 9 februari 2024.