Topp 3 – Vecka 40 (t o m 8/10)

Fin vecka för Jämthästarna med hela åtta fullträffar och totalt 22 (!) pallplatser.


1 – Sex vinnare på hemmaplan

I fredags körde vi lunchtrav med bland annat de nyinstiftade loppen ÖstersundsMästaren för varm- och kallblod. De loppen förbehållna hemmahästar men även i övrigt kom det att handla om rejäl Jämtländsk dominans. I ÖstersundsMästaren med hela 50 000 kronor i förstapris blev det två raka spetssegrar. Jan-Olof Johansson satte allt på ett kort med Nylander som tränas av Kin Backman. Drog tufft i täten och höll sedan säkert undan för spurtande konkurrenter. På "huvudbilden" är segerhästen flnkerad av glad segerkusk och ännu gladare delägare och "hjälptränare".

Tomas B Nilsson använde sig av samma segerrecept med Excellent Liss som ägs av Sandra Nordlöf. Hästen såg rent lysande ut och stack bara undan inne på upploppsrakan.

Excellent Liss i läcker stil för Tomas B Nilsson.

Per Linderoth inledde med en snygg dubbel. Det har krånglat en hel del för egentränade Blaze Gold som ju annars var igång som något av ”snackhäst” redan som 2-åring. Är nu verkligen på rätt väg och avgjorde på starkt sätt i sin blott fjärde start. Hästen fick göra rätt för havren då det blev rejäl körning en lång bit om ledningen under slutrundan. Per meddelade i segerintervjun att han faktiskt även tränat hästens mor och mormor vilket gjorde att segern betydde lite extra rent känslomässigt. Blaze Gold blir spännande att följa framöver.

Blaze Gold i löftesrik debutseger.

Linderoth följde upp direkt genom att sätta dit Oscar Berglund-tränade Give Me Five N.O. som sprudlade av löpglädje. Spets och slut!

Give Me Five N.O. var löpvillig värre och imponerade stort.

Det blev en Wången-dubbel. Timetoshinebonanza är ett fyraårigt toppsto som kom från en meriterande fjärdeplats på 12,4/2100a i Norska Stoderbyt värd hela 170 000 NOK. Tog nu busenkelt årets sjunde (!) seger efter ledning från start till mål för duktige Fredrik Plassen.

Timetoshinebonanza är en flygmaskin!

Kusklöftet Henrik Kihle inledde tävlingsdagen med två raka andraplatser men i det åttonde loppet kom den snabba revanschen. 19-åringen visar prov på mycket god körhand och Vy Jerven fick precis det stöd han behövde för att vinna loppet. I övrigt kan konstateras att hästen hade bättre form än raden (5-0-0-0-0)…

Vy Jerven väl understödd av kusktalangen Henrik Kihle. "Nye Thoresen" som han kallas numera...

Bergsåker körde kvällstävlingar på lördagen och där tog Zicken En sin andra seger på kort tid. Gunnar Gabrielsson tränar sexåringen som går från klarhet till klarhet och den här gången kördes av rutinerade Kjell Svanstedt. Solänget stängde portarna för den här säsongen i söndags och det blev en Jämtvinnare i banans allra sista lopp för året. Monica E Axelsson tränar Finally J.M. som kördes av Tomas Pettersson och tog en mycket enkel spurtseger efter perfekt resa.

 

2 – Åtta mersmakande andraplatser

Hemmalaget var väl representerat i fredags och det blev också hela sex andraplatser. Samtliga hästar svarade för positiva insatser. Tomas B Nilsson har bra snurr på hästarna för dagen och Global Daretodream följde upp Dannerosegern med en stark slutspurt som tvåa från uselt utgångsläge. Oscar Berglunds Magnificent Tooma gjorde regidebut i sin första start sedan slutet november ifjol. Fullföljde fint och lär ju gå framåt rätt så rejält med loppet i kroppen. Wången-eleven Henrik Kihle körde treårige Optandsprinsen till andraplats i en klart lovande debut för Optands-hästen. Kihle för övrigt även tvåa med norsktränade Jaro G.D.

Jenny Björks Järvsörapp kördes av sambon Mikael Halvarsson och det såg en bit in på upploppet ut som att det skulle blir seger, men sedan kontrade Vy Jerven snyggt och därmed fick man nöja sig med andraplatsen. I loppet som vanns av Nylander tog Minea andraplatsen i sitt bästa lopp på länge. Jomar Blekkan skötte tömföringen bakom Hafstad-stoet den här gången. Jimmy Dillner serverade Giggs B.R. en perfekt smygare i sista loppet. Man fick också luckan inne på slutrakan men kom aldrig ikapp ledaren trots rask avslutning.

Hans Swedins Bowling de Luxe är fortsatt bra igång. Fin andraplats på Bergsåker under lördagskvällen. Hans Bergh körde. Och på Solänget blev det en andraplats för Veronica Borgs Björlifix som kördes av Stefan Edin.

 

3 – Och ytterligare sex pallplatser

Varav fem på hemmaplan. Knockout Keeper reparerade en startgalopp på absolut bästa sätt i strålande upphämtning för Linderoth. Hästen ska ut här hemma igen redan på fredag och vinner då till bra odds från usel startposition (spår 12). Oscar Berglund tränar duon Bourne Dominion och Brasco Boko som båda skötte sig fint som treor. Fartfyllda treårsstoet Remma är på rätt väg för Tomas B Nilsson. Och Fredrik Norredahls Rötungen håller sin nyttiga form. Duktig trea från jobbigt läge och har nu dragit in nästan 190 000 kronor bara i år.

10-åriga stoet Spika Besta har kommit igång och börjat tävla först i år. På Bergsåker tog hon en tredjeplats på fin tid i sin blott femte start i livet. Tränaren Ola Samnegård har kört stoet själv i samtliga starter.

//BOM

Foto, samtliga bilder: Tom Jönehag.

Publicerad måndag 9 oktober 2023.