Bröderna Djuses Utmaning

Klart för drabbning!


För att hedra och hylla bröderna Djuses fenomenala framgångar har Jämtlands Travsällskap beslutat att anordna en kuskmatch på Östersundstravet, torsdag 16 november. De fyra bröderna Djuse är uppväxta i Brunflo och har samtliga inlett sina travkarriärer vid Östersundstravet. I den särskilda kuskmatchen har de fått bjuda in två körsvenner vardera. Och lita på att det blir en prestigefylld kamp!

Mattias Djuse är född 1989 och därmed äldst i kvartetten. Han är sedan några år verkligen etablerad i tränartoppen på Solvalla, där han för närvarande ligger trea i ligan bakom giganterna Timo Nurmos och Daniel Redén med 36 årssegrar och nästan 7,5 miljoner inkört till stallet. I allsvenska tränarligan ligger Mattias åtta med 94 tränarsegrar och drygt 18 miljoner intjänat hittills i år.

Mattias efter segern i E3-final med pappa Anders A Teaser.

Mattias har bjudit in de gamla Wången-kompisarna Rikard N Skoglund och Preben Sövik. Rikard var under en tid verksam som tränare här i Östersund men sedan några år tillbaka etablerad som en av landets segerrikaste kuskar med Solvalla som hemmabana. I år ligger han just nu tia i allsvenska körsvensligan med 97 fullträffar och 13,5 miljoner inkört. Preben har en synnerligen gedigen bakgrund och har nyligen dragit igång en egen tränarrörelse på Jägersro.

Martin P Djuse (född 1992) är den ende i trion som inte gått travgymnasiet på Wången. Skolgång passade tyvärr inte den som enligt samstämmiga uppgifter var utrustad med bästa ”läshuvudet”… Martin drog igång som ung tränare på Bergsåker men sökte sig sedan till Frankrike, och är numera stark försteman i Daniel Redéns högoktaniga stall. Där har nu Martin börjat köra allt fler lopp och på kort tid tagit nio segrar med nästan miljonen inkört. Han har bjudit in Örjan Kihlström som ofta kallas världens bästa kusk, och som ju länge varit förstekusk hos stall Redén. Kihlström har bara under de fem senaste åren kört in mer än 250 miljoner kronor… Ansluter till Martins team gör även norska kometen Björn Steine som vid blott 25 års ålder redan slagit sig in i broderlandets kuskelit. Helt nyligen segrade han i norska Derbyt.

Martin inför start med Forcement.

Därnäst kom Mats E Djuse (född 1998) som haft en utveckling liknande sånt man möjligen kunnat läsa om i Rekordmagasinet. Hade i början av sin karriär vissa tvivel men allt sedan bollen kom i rullning har framgångarna bara avlöst varandra. Ständigt aktuell i de största kallblodsloppen och numera även en given faktor i samtliga storlopp. Redan 2021 tog han 209 årssegrar och körde in 23 miljoner. Ifjol blev det 210 pinnar och 25 miljoner. För närvarande tvåa i årets allsvenska körsvensliga med 199 segrar och 27miljoner. Detta alltså i skrivande stund. När du som läser denna text har kommit hit, då har nog Mars hunnit öka på de siffrorna… Det är den takten vi snackar om. Mats har bjudit in Solvallakusken Erik Adielsson som ju vunnit det mesta som går att vinna. Oerhört sympatisk kille som alltid uppträder korrekt i alla lägen. Erik för övrigt en son till Hans Adielsson vars familj (i dennes unga år) bodde nere ”på Söder” med närheten till Östersunds travbana där man väl får säga att det stora travintresset föddes. Kompletterar trion gör finske toppkusken Olli Koivunen (född 1995) som hittills gjort en liknande kuskkarriär som Mats och Magnus. 2019 segrade han med Eelis i Harper Hanovers lopp under Elitloppshelgen på Solvalla. Och nyligen vann han det finska Derbyt.

Mats efter ännu en V75-seger, här bakom Global Collection.

Före Mats i den allsvenska körsvensligan hittar vi bara ett namn. Det tillhör lillbrorsan Magnus A Djuse (född år 2000) som spränger alla möjliga gränser i en kuskkarriär som saknar motstycke. Han vann sju lopp som 16-åring och har sedan varit först till ”alla” jubileumsgränser mellan 100 och 1000. Sopade hem allsvenska kuskchampionatet redan ifjol och toppar i år med 230 fullträffar och mer än 41 miljoner inkört. Hittills… Magnus har bjudit in sympatiske Halmstad-kusken Stefan Persson som tidigare var framgångsrik både som tränare och kusk, men som de senaste åren mestadels ägnat sig åt att köra och vinna lopp. Stefan (född 1973) har de senaste tre åren etablerat sig på topplistan. Ifjol med 179 segrar och nästan 19 miljoner inkört, i år har han hittills segerdefilerat 154 gånger och kört in drygt 16 miljoner. Kompletterar det här teamet gör hemmasonen Per Linderoth som nu åter är verksam vid Östersundstravet hemma i sitt kära Jämtland. Per inledde karriären här och blev kuskchampion med 24 fullträffar redan 2004, då endast 24 år ung. Senare gick flyttlasset till Bergsåker och en period med bland annat seger i Stochampionatet med Blended Scotch, samt en mängd fullträffar med favoritstoet Ariel Boko. Linderoth är nu återbördad till Östersundstravet och kommer göra allt för att försvara de stolta hemmafärgerna.

Magnus efter förra helgens seger i Oaks med Adriatica.

Kuskmatchen Bröderna Djuses Utmaning avgörs alltså torsdag 16 november här på Östersundstravet. De tolv kuskarna möts först i tre försök och sedan får den som samlat flest poäng välja häst först i finalloppet med 100 000 kronor i förstapris. Därefter tvåan i poängställningen o s v. Så långt är allt klappat och klart. Nu återstår endast frågan. Vem vinner?

//BOM

Foto: TR Media

Publicerad torsdag 19 oktober 2023.