Tuffa tider!

Pandemin gav oss förutsättningar vi aldrig tidigare haft, all idrott och spel på detsamma var pausat. Vi inom travsporten var och blev ett undantag. Spelintäkterna gav oss ett rejält tillskott och ”Pokalåret 2022” blev verklighet. Men glädjen varade inte så länge. Spelet vek snabbt ner och 2022 blev inte vad vi hade hoppats på. Men Svensk Travsport beslutade ändå att ta ur egen kassa och bibehålla alla nivåer vi hade under 2022 även för 2023. Men spelutvecklingen, det vi lever på, fortsatte ner, spelet lyfte inte under 2023. Detta innebär att den totala ekonomin åter sattes under press. Vi kan inte ta från egen kassan en gång till, då är plånboken tom.

Nu aviserar Svensk Travsport besparingspaket för 2024, i storleksordningen 100 miljoner för banorna och ytterligare 5 till 6% av tidigare utdelade prismedel. Vi inväntar nu utfallet för 2023, men avi måste spara…

Orsakerna är kända; hög inflation och stigande räntor, krig runt om i världen och en fortsatt osäker världsekonomi. Antalet spelkunder är stabila men ”alla” spelar för lite mindre. Detta innebär att vi nu förbereder oss ett riktigt tufft 2024.  Konsekvensen blir sparåtgärder vi aldrig tidigare tvingats göra.

Vi ser nu över organisationen i stort, vi planerar travdagar och fördelning av prismedel, hur ska vi sköta och underhålla vår anläggning, hur ska vi rationalisera och bli effektivare, men vi tittar också på hur vi möjligen kan öka våra särintäkter.

Men jag understryker också betydelsen av att vi fortsatt ska försöka skapa bra tränings- och tävlingsförutsättningar här på Östersundstravet. Målsättningen är att inte ska rucka på kvalitét, möjligen på kvantitet.

Processen är redan i gång och jag återkommer till de som på olika sätt kommer beröras men alla måste försöka se helheten och förstå att ekonomin är ett ”kommunicerande kärl” och inte oändligt. Den faktor som är av största och avgörande betydelse, är vårt huvuduppdrag;
Vi ska anordna travtävlingar!

Men det finns också tillfällen som lyser upp vardagen lite extra, bröderna Djuses kuskutmaning blev så bra vi alla hade hoppats på. Ett sportligt och trevligt event som vi absolut ska fortsätta med. Fullsatt på Spiltas Restaurang, riktigt mycket folk i Publikhallen och bra publicitet i media. Planerna är redan i gång för nästa år och alla deltagande kuskar är redo för ny drabbning 2024. Det blev ju också extra spännande när Erik Adielsson, som samlade flest poäng i kvalen, fick välja finalhäst först och ”tog” Per Linderoths Money Smile… Lyckligtvis vann den och jag tror alla inblandade var nöjda. Lagmatchen vann Mats Djuse, tillsammans med Erik Adielsson och Olli Koivunen, knappt men säkert. Jag vill passa på att tacka Mattias Stenby, B-O Månsson, Patrik Sjöö och självklart också Anders och Maj-Britt Djuse som alla på olika sätt bidraget till både idén och genomförandet av årets kuskutmaning! Viljan av att bidra och betydelsen av att hjälpa till i alla sammanhang kan aldrig underskattas. STORT TACK!

Almanackan:
25/11                 Provlopp
27/11                 Anmälan till V5B 2/12
29/11                 Föreläsning Hovvård
2/12                   V5B kl.1830 (starttiden kan tidigareläggas)
11/12                 Fys-test för montè kl.1800
15/12                 Anmälan till V64 21/12
21/12                 Årsfinal med V64 kl.1820

 

Lycka till!

/JQ

 

 

 

Publicerad torsdag 23 november 2023.