Topp 3 – Vecka 47 (t o m 26/11)

Tre fina Jämt-vinnare förra veckan


1 – Övertygande segrar

Det blev en snygg Jämt-dubbel i Bollnäs i fredags. Talangfulla Wången-eleven ”Nya Thoresen”, eller Henrik Kihle som han egentligen heter, visar fina körhänder och satte åter dit fartfyllde Vy Jerven (arkivbild). Inledde i tredje par invändigt, på 1300 kvar och rundade snabbt till positionen ytter om ledaren. Sedan avgjorde hästen mycket enkelt inne på upploppet och såg ut att vilja springa ur selen när Kihle släppte av sista biten in mot mål. Häftigt intryck och såväl häst som kusk blir spännande att följa framöver.

 

Ny triumf även för tappra evighetsmaskinen Pannemanne (e Krusse) som utvecklats till rena ”sedelpressen”. Den åttaårige valacken tränas av Maud Blomqvist och kördes nu av säkre Mats E Djuse som tog det lugnt från början i litet fält. Placerad i andra par utvändigt redan efter 600 körda och sedan i dödens 1100 meter från mål. Kopplade ett säkert grepp inne på spurtrakan och man måste imponeras av hästens tävlingssäsong. Detta var hans 21:a start i år. Andra segern, tionde (!) pallplatsen och blott tre gånger har han hamnat utanför pengaplacering med 234 200 kronor intjänat.

 

Oscar Berglund reser gärna till Norge för att starta på nya banan Orkla. Oftast med gott resultat. Förra måndagen tog man turen över gränsen med två hästar, och kapable Airborne såg jättefin ut vid enkel spetsseger för Dag Sveinung Dalen på 14,3/1800a.

 

2 – JOJ dubbeltvåa på Bergsåker

Jan-Olof Johansson har ett fint år i sulkyn med 18 segrar och nästan 1,4 miljoner inkört (hittills). Bergsåker tävlade i rejäl snömodd i torsdags och Hammerdalskusken fyllde på med två nya andraplatser. Egentränade Kolmi fick en fin resa mestadels i draget på innerspår och höll farten fint som måltvåa, dock utan chans att hota vinnaren. Monica Nilssons Homemade Bourbon öppnade bra som vanligt och var tidigt uppe i rygg på ledaren. Ut som första häst i andraspår dryga varvet från mål, övertog 500 kvar men belv överflyglad och fullföljde sedan starkt bakom en bra vinnare och långt före trean i mål.

 

3 – Mellby Galanga trea i Norge

Mellby Galanga reste också med till Orkla och knep en tredjeplats på 14,2/1800a. Även han körd av skicklige Dag Sveinung Dalen.

 

//BOM

Publicerad måndag 27 november 2023.