Topp 3 – Vecka 12 (t o m 26/3)

12-årige kämpen Alviano slog till med ännu en montéseger. Tveklöst förra veckans sportsliga höjdare!


 

1 – Alviano!

Det har inte alltid varit en dans på rosor. Resan har varit lång och mödosam. Men vilken fighter han är, 12-årige Alviano (målfotot), som tog sin allra första seger i juni 2016 och därefter vunnit lopp alla år utom 2018. Han debuterade under sadel med en sjätteplats i juni -19 och därefter är det monté som verkligen varit hans grej. Elva av hans totalt 17 fullträffar är tagna i den disciplinen. De tre senaste med Tamara Skutnabb i sadeln och duon är faktiskt obesegrade tillsammans.

Andra raka årssegern inkasserades på hemmaplan i tisdags (21/3) på för årstiden storfina 14,8/1640a. Kort distans är måhända inte Alvianos bästa gren och någon startraket är han inte. Man hade långt fram ännu ut på sista långsidan men hästen tog in meter för meter, fick kontakt med täten i sista sväng och avgjorde sedan säkert över upploppet. Som ren kuriosa kan också nämnas att detta var han 100:e start i livet.

Det kördes breddlopp på Bergsåker under onsdagskvällen (22:a) och där blev det två Jämtsegrar. Frank The Tank kom till Wången (Jan Halberg) i höstas och har inledningsvis inte direkt rosat marknaden med en femteplats som bäst, men i nionde starten i nya regin blev det pott tillsammans med körande Wiktor Kylin-Blom. Det var ett bedrövligt plaskväder men man spårade hela vägen och vann säkert på 18,0/1640 sedan enda hotet galopperat i striden kort före mål.

Fartfyllde men galopplystne Nylander (Kin Backman) vann på Bergsåker i november och har sedan galopperat bort sig helt i fem av sju starter, men nu var det dags igen. Duktiga lärlingen Ida Olsson körde perfekt och enligt samma segerrecept, ledning från start till mål. Man utmanades rejält sista biten och höll undan knappt men säkert på 31,3/2140.

2 – Fem duktiga tvåor

Det blev tre andraplatser här på Östersundstravet. Fyraårige Jackpot (Oscar Berglund) tappade från start men fullföljde sedan starkt bakom smått överlägsne kanonen Baltimore Face i ett försök till Norrlands Grand Prix. Sally MacLennane (Anders Berg) är ett nioårigt sto som inlett fint i ny regi. Först duktig fyra och kom nu hem på goda 14,8a full väg. Höll farten jättebra bakom V75-härdade Debonair Mary. Och Kövras Spik (Arne Forsberg) fullföljde också fullt godkänt som tvåa bakom en lite för bra vinnare (Backegutten).

Nioårige Assault (Jimmy Dillner) gör det också fortsatt väldigt bra och i lördags (25:e) knep han ett andrapris värt 30 000 kronor i tufft montélopp på Solvalla. Nathalie Edlund som vanligt i sadeln. Assault reds i ledning i jämn fart och noterade 13,5/1640a. Travveckan avslutades med GS75-tävlingar i Bollnäs och där tog Celine P. en andraplats tillsammans med sin tränare Tamara Skutnabb. Det femåriga stoet har nu tagit sex pallplatser på elva starter men ännu inte vunnit. Dock allt bättre varje gång och fullträffen kommer när som helst.

3 – Och fyra treor

Vi kan också notera fyra tredjeplatser, samtliga här hemma i tisdags. Mellby Galanga åter klart bra och har nu en seger, en andra- och två tredjeplatser på fem årsstarter. Happy Confess trea för Angela Eriksson i det montéloppet som vanns av Alviano. Angela som ju för övrigt ridit just Alviano vid hela sju av hans montésegrar. Taxi Janice tog sin tredje raka tredjeplats. Håller fin form och var nu endast slagen av två väldigt bra konkurrenter. Och kallblodslöftet Ellbert gjorde det bra som trea i sin tävlingsdebut. Treåringen noterade 35,2/2160 bakom två riktigt starka kullkamrater och visst har familjen Hafstad plockat fram ännu en fin kallblodstravare som blir spännande att följa framöver.

//BOM

Publicerad söndag 26 mars 2023.