Topp 3 – Vecka 17 (t o m 30/4)

Veckans höjdare naturligtvis Ice Packs fullträff i Breeders Course-försöket på Solvalla.


1 – Ice Pack klar för miljonlopp

Danskfödde treåringen Ice Pack (toppbilden) tog en seger på sju fjolårsstarter i träning hos Joakim Elfving (Romme). Tränas numera av Oscar Berglund där hingsten fått en flygande start. En andraplats i regidebuten följdes upp med läcker triumf i Breeders Course-försök på Solvalla i onsdags. Magnus A Djuse körde och till en början åkte man bara med som fyra på innerspår. Ledaren inledde på raska 12,5/500m men dämpade sedan till 18,5 första varvet. Ice Pack avancerade upp utvändigt ut på slutrundan. Ökade pressen successivt och kopplade greppet direkt in på upploppsrakan. Ice Pack gled sedan undan till säker seger i pigg stil och noterade 16,7/2140a med till synes krafter kvar. Förstapriset 100 000 kronor och Ice Pack är nu klar för finalen som är Treåringseliten med en miljon till vinnaren på Solvalla under Elitloppshelgen.

Sally MacLennane (bilden) har vi varnat för några gånger. Och på Bergsåker 25/4 slog hon till i ett montélopp, riden av Nathalie Edlund. Öppnade försiktigt och gled med på innerspår en bit ner i fältet. Ut i andraspår och framåt över sista långsidan, till attack i sista sväng och spurtade sedan starkt för att hinna fram i de allra sista stegen. Sally MacLennane vann på 16,0/2160 och tjänade 30 000 kronor.

Det blev en hemmaseger på Östersundstravet 24/4. Karismatiske Zixten G.D kördes offensivt av Kenth Åkerlund och vann säkert på 28,3/1660. Fuxen hade varit borta i tre månader och stod med bakspår på tillägg, men visade sig vara tillräckligt förberedd och svarade för en mycket positiv insats. Zixten G.D befinner sig i låg klass ännu och måste ha en hel del att hämta framöver.

2 – Lovande debut för ÖFK-Hästen

Fyraåriga stoet Miracolosa tränas av Malin Löfgren och delägs av folk som stöttar såväl Östersundstravet som fotbollsföreningen ÖFK. Hon ägs i ett konsortium där en viss del löpande går till klubben. Under måndagens lunchtrav var det dags för spännande debut och Miracolosa inledde tävlingskarriären på synnerligen mersmakande sätt. Per Linderoth skötte tömföringen och paret brakade till tätt i snabb öppning. I den positionen stretade man emot berömvärt men sista biten kunde hon inte hålla emot den starke vinnaren Credityuan (som för övrigt gav Robert Bergh sin 4000:e kuskseger). Det blir väldigt spännande att följa ÖFK-Hästen Miracolosa i framtiden!

Ytterligare tre andraplatser för hemmalaget i form av formstarka trion Taxi Janice, Judy Mowatt och Klockar Eva. På Bergsåker blev det en andraplats för Monica Nilssons Homemade Bourbon och Oscar Berglunds Brasco Boko som gjorde comeback efter mer än två års frånvaro. Oscar inkasserade dessutom en andraplats för No Limit Express vid den lyckade utflykten till onsdagens tävlingar på Solvalla.

3 – Ellbert en kulltopp

Det blev en ny tredjeplats för treårige Ellbert som inlett mycket lovande. Mött några av kullens tidiga ”snackhästar” och visat att han hävdar sig väl rent fartmässigt. Nu senast på Bergsåker 25/4. Familjen Hafstad dessutom trea med Minea här på hemmaplan i måndags där vi kunde räkna in ytterligare fyra treor i form av Jolie Love, Kanonen, Birdie Num Num och Taste of Space.

//BOM

Publicerad tisdag 2 maj 2023.