Sportslig höjdpunkt!

Det där snacket om att julafton kommer en gång om året är bara en myt som härmed avfärdas. Nog fasen blir det travsportslig julafton när vi gästas av idel två- och fyrbenta stjärnor på lördag!


Jag tar ett glädjeskutt på bilden. Men självklart hoppas jag att mössan åker av på lördag. Det har varit blåsigt och kallt den senaste tiden, men nu ser väderleksrapporterna betydligt trevligare ut. Mitt grundtips blir därför shorts, keps och solglasögon...

Banornas STL-dagar är återkommande travsportens enskilt viktigaste. Så naturligtvis även för oss här vid Östersundstravet. En kryddad höjdpunkt som skänker glädje och energi för hela det återstående året. Jämtlands Stora Pris är något i allra högsta grad närvarande som vi egentligen pratar om hela tiden. Före och efter JSP. Detta och tidigare års upplagor ventileras, vänds och vrids på och jämförs utan att någon någonsin helt på riktigt sitter inne med de rätta svaren. Jag påstår att årets JSP tillhör de absolut bästa årgångarna vi någonsin kört. Och att tävlingsdagen som helhet definitivt har en given plats långt upp i listan. Hela Östersundsteamet svävade faktiskt på små rosa moln hela söndagskvällen efter att anmälningslistorna publicerats. Den här tävlingsdagen har alla möjligheter bli något riktigt i ”hästväg”!

STL-dagarna är ju självklart också våra viktigaste avseende banornas externa intjäning. Att just de tävlingsdagarna är de viktigaste ur spelsynpunkt är inget nytt. STL-tävlingarna ligger till grund för ATG’s formidabla spelprodukt V75, som naturligtvis genererar de största intäkterna till sporten. Men det är också viktigt för oss som arrangörer att locka publik till banan för att ytterligare sprida travintresset i hela Jämtland. Självklart hoppas vi att det blir massor av folk på plats som får njuta av travsport när den är som allra bäst, förhoppningsvis under en klarblå och solig himmel.

Jämtlands Stora Pris

Årets upplaga av Jämtlands Stora Pris erbjuder 600 000 kronor i förstapris. Startlistan vimlar av stjärnor och spårlottningen gör loppet hyperintressant. Vi gästas av italienske Always Ek som tränas och körs av Alessandro Gocciadoro. Vi gästas av tre Elitloppshästar i form av Hail Mary, Brother Bill och långväga gästen Just Believe som kommer från Australien. Ett synnerligen exotiskt inslag i årets lopp. Man hade tyvärr otur i spårlottningen då man drog bricka åtta bakom bilen. Men hästen såg fin ut på Valla och lär gynnas av den längre distansen. Iceland Falls kommer från mycket imponerande prestationer i Sweden Cup. Den ännu i sammanhanget tämligen orutinerade Iznogoud Am drog bricka ett. Det här är en riktig blänkare som är lätt att gilla. Utanför honom ser vi startkatapulten Click Bait. Vidare från spår längre ut karismatiske Rackham och speedkulan Jaguar Dream. Att ens försöka tippa ett sånt här lopp känns nästan omöjligt. Man skäms lite när såna här veritabla topphästar hamnar långt ner i ranken. Min tipsetta hamnar slutligen på loppets tionde deltagare, som dessutom dragit spår tio. Jag har fått feeling för att Power spurtvinner tillsammans med Robert Bergh. Hästen var senast fruktansvärt tapper lite i skymundan som fyra i Harper Hanovers lopp. Alltså. Djäklar vilket race det här kommer att bli!

Minneslopp

Topptävlingar även i övrigt. De s k ramloppen är klart bra. Redan som lopp 3 körs stayerloppet Franceska Stars Minne. Fantomstoet som tränades av hedersmannen och hästkarl’n Karl Halvarsson. Ett annat toppsto som hedras denna dag är ju Sjunga Best som tog ofattbara 121 segrar på 185 starter för Kjell Davidsson. Sjunga Best vann de två första åren Dannero körde det populära handicaploppet Svensk Travsports Guldtäcke. Ett av åren stod hon med 180 meters tillägg. Det vill säga från distansen 2320 vilket man väl annars bara ser i ponnylopp. Det hindrade inte Sjunga Best. Hon vann ändå! Det kallblodiga sprinterloppet körs som lopp 6. Mer om de här Jämtländska travstjärnorna finns för övrigt att läsa i travprogrammet. Jag tillhör i alla fall den kategorin gamla travgubbar som verkligen gillar och uppskattar banornas sätt att i form av olika minneslopp hedra minnet av våra forna idoler, såväl två- som fyrbenta.

Traditionsenligt kör vi även Storsjöpokalen som ju förr var för högsta klassen, det som numera kallas Gulddivisionen. Jag glömmer aldrig då Björn ”Skräcken” Linder kom hit och vann det loppet med Mr Basket. Det var 1983 man skrällde till 35 gånger pengarna före megafavoriten Dartster F. Och Skräcken bjöd såklart på sedvanligt stor show efter loppet.

Efter genidraget att skapa det nya storloppet Jämtlands Stora Pris körs numera Storsjöpokalen som Silverdivisionen.

Hemmahopp

Vi hälsar alla travstjärnor varmt välkomna till Östersundstravet. Ni ska veta att vi verkligen uppskattar ert besök. Vi önskar er alla stort lycka till. Men lika självklart hoppas vi såklart också att ni får jobba stenhårt för att slå våra fina och tokladdade hemmahopp. Totalt 27 hemmahästar till start idag och vi håller alla tummar för er. Åtta till start inom STL/V75 varav några tyvärr haft otur med spårlottningen. Men kom ihåg att endast de som är med kan vinna!

Om du som läser detta ska besöka en travbana en enda gång i år. Då är det tillfället här. Du ska komma till Östersundstravet denna lördag för att uppleva sport, spel och spänning i den bästa tänkbara kombinationen som finns att tillgå. Ni är samtliga som vanligt varmt välkomna till Östersundstravet. Nu kör vi!

//B-O Månsson

Publicerad måndag 5 juni 2023.