Topp 3

Östersund 21/1


1 – Per Linderoth har inlett året lugnt men starkt. Fjärde starten gjordes i lördags då Money Smile vrålspurtade till seger från hopplöst utgångsläge. Hela tävlingsdagens häftigaste upplopp och förhoppningsvis lossnar det nu på allvar för den här talangfulla travaren. Notera Linderoths hjälm under mats Djuses högerarm. Per är minst sagt svårslagen när det gäller att ”liggande” jobba till seger i täta slutstrider – men så påstår han också att han gör 150 situps varje dag…

Tävlingsdagen inleddes med hemmaseger för Nisse Raring som tränas av Arild Eggen. Hästen fick en fin resa och tackade genom att spurta till skrällseger för Daniel Wäjersten.

2 – Ganska många hästar med under tävlingsdagen men det är tufft inom V75 och där blev det inga större framgångar. I ramloppen blev det dock andraplatser för Orr Zickan och Zikina. Orr Zickan tränas av Tina Loft och hade ett starkt fjolår med totalt nio pallplatser på 21 starter och nästan 160 000 intjänat. Körs oftast av unga Erika Rosén Eriksson, så även nu, då hon fullföljde fint till andraplatsen värd hela 50 000 kronor på starka 30,5/2640m. Åke K Nilssons Zikina hade en småjobbig avslutning på fjolåret men är nu på rätt väg igen. Kördes till an andraplats av Tamara Skutnabb i det sista loppet och tjänade 15 000 kronor.

3 – I just det sista loppet blev det också en tredjeplats för Kolmi och Jan-Olof Johansson. Banans värmningsorakel, tipsexperten Bert Magnusson har ”jagat” stoet under lång tid, och visst kommer hon allt närmare en fullträff.

 Noterat

Det är ju av hävd och gammal vana vi gillar att retas lite med norrmännen. Norska ”grannbanan” Leangen är numera nedlagd, men istället har man byggt nya banan Orkla en bit därifrån. Oscar Berglund gjorde trippen över gränsen 14 januari och tog en snygg V75-seger med Mellby Galanga (Magnus Teien Gundersen) som imponerade och senare var ett (av många) hemmahopp vid Östersunds STL-tävlingar i lördags.

 Och på tal om Oscar Berglund så har han börjat året urstarkt. Avslutade snyggt med idel fullträffar i slutet av fjolåret och inför V75-dagen 21/1 hade stallet gjort fyra årsstarter som resulterat i tre segrar och en andraplats. Nu trodde vi väl inte att han skulle hålla segerprocenten 75 hela året ut, men visst var hans tre V75-hopp att räkna med på förhand under vår vinter-V75:a. Förutom Mellby Galanga (V75-7) selade stallet även ut Bourne Dominion (V75-3) och Dwayne Zet (V75-5). Segerprocenten försämrades men hästarna visar fortsatt god form.

Och lite mer från Stall Linderoth. Lovande stoet Young Mistress var märkligt nog segerlös efter 18 starter då hon kom till Per. Hon vann direkt i regidebuten och tog tredje segern i fjärde starten för Linderoth på Bergsåker 17 januari. Per har ju tidigare plockat fram bl a Ariel Boko och StoChampionats-vinnaren Blended Scotch. Vi tror att det kan bära riktigt långt även för Young Mistress!

I övrigt från V75-dagen

Det är naturligtvis en självklarhet för Östersundstravet att hedra minnet av Sven O Persson, vars betydelse för Jämtland och Östersundstravet icke kan överskattas. Minnesloppet instiftades och kördes för första gången 1991. Premiärvinnare var Stellbarr som kördes av den då blott 20-årige lärlingen Micael Melander. Årets upplaga höll ruskigt hög klass på förhand och höll verkligen vad det lovade. Det blev en riktig holmgång helt i Sven O Perssons smak. När snöröken skingrats stod Soldhöjdens Drake som vinnare tillsammans med sympatiske Torbjörn Jansson. Ett lopp helt i publikens smak!

Det var några år sedan Malin Löfgrens RIX-häst Sanity härjade som allra värst men jämtarna kommer aldrig att glömma honom. Det var en riktig travsaga med internationella segrar och deltagande i de allra största loppen, som när han lade skorna på hyllan kunde summeras via 31 segrar och mer än 10 miljoner intjänat. Även Sanity föräras numera med ett eget lopp och i år tog Rikard N Skoglund andra raka, förra året satte han dit Chestnut Bojje och i år blev det spurtseger med Xanthis Coktail.

STL-tävlingarna blev väldigt lyckade med fin sport, och som många trodde var det fjolårets champion Daniel Wäjersten som dominerade. Inledde med att skrällvinna tillsammans med hemmahästen Nisse raring (Arild Eggen) och tog sedan en snygg och imponerande V75-trippel med Chitchat, Miss Mighty och  Borups Victory. Den sistnämnde delägs av förre hockeystjärnan Ulf Dahlén som var på plats för att hämta hederspriser.

//BOM

Publicerad tisdag 24 januari 2023.