Hans G:s krönika:

En av Sveriges finaste banor välkomnar oss till lördagens V75-show


Det har alltid stått en speciell lyster kring Östersund, den bana som är värd för veckans V75-show. Själv har jag fina minnen från banan som ligger så vackert strax utanför stadskärnan.

V75 fyller som bekant 30 år i höst. Premiäromgången kördes på Jägersro den 30 oktober 1993. Första loppet vann till stort jubel av Copiad och Erik Berglöf som redan då var landets mest lysande stjärnor. Fråga mig, jag var sportchef på Jägersro när det begav sig. Det var en stor dag den där lördagen på Jägersro då det även var premiär för en ny TV-show. En ny era i svensk travsport inleddes.

Märkligt nog var Copiad i huvudrollen även när Östersund arrangerade sin första V75-dag 1995. Jämtlands flaggskepp fick alltså vänta två år innan banan körde V75 för fösta gången. Det var en strålande sommardag den där lördagen i juni 1995 då Zoogin och Åke Svanstedt inför 14.000 (!) jämtlänningar högst sensationellt besegrade storfavoriten Copiad efter ett rafflande upplopp.

Copiad hade ju vunnit Elitloppet både 1994 och 1995 så det var en chockad och glad jättepublik som tog emot Zoogin efter loppet. Minns jag rätt var det Thomas Nilson och jag som refererade loppet. Det var stort! Det dröjde sedan ända till 2022, alltså så sent som förra året, innan Östersund fick sin andra V75-dag. På lördag är det alltså dags igen, mitt i vintern. Östersund som alltså är en underbar, invigdes redan 1936.

Då hade såklart travsport under många år bedrivits på Storsjöns is, men på initiativ av Sven O Persson, en av Jämtlands riktigt stora grabbar, planerades den landbana som hälsar oss välkomna på lördag. För ett par år sedan fick jag av en bok om Sven O Persson som inte bara var drivande bakom travet i Jämtland, ja i hela Sverige, utan en stor företagsledare. Samtidigt som han i hög grad ägnade sig åt travet.

Sven O började som programförsäljare på Gregoriemarknaden som tioåring, var ordförande i Jämtlands Travsällskap 1936 till 1971 (!) och ordförande för Svenska Travsportens Centralförbund flera år på 70-talet. Trots alla sina engagemang var Sven O verksam även aktivt inom travsporten, som uppfödare, hästägare och inte minst som duktig kusk. Han var till exempel landslagskusk bakom sin stjärna Roger under många år.

Sin sista stora insats för svensk travsport gjorde Sven O när han medverkade i den statliga utredning som resulterade i bildandet av ATG. Vilken bjässe han var Sven O – varför är han inte invald i travets Hall of Fame? Östersunds travbana har alltid setts som ett föredöme i svensk travsport. Här skulle det enligt Sven O alltid vara ordning och reda, något som fortfarande gäller under nuvarande bossen Janne Qvicklund.

En kul sak gäller en tall som stod mitt på publikplats och enligt många skymde sikten, enligt andra bidrog till banans charm. Många ansåg att det var Sven O som bestämde att den skulle stå kvar. Hursomhelst var tallen inför en V75-dag för många år sedan plötsligt nersågad. Jag ringde Janne Qvicklund för att ta reda på hur det där gick till men enligt Janne är det fortfarande outrett.

En kompis till mig visste dock -  och han var arg, av någon anledning på mig… Min under många år gode vän Lasse Hallin, jämtlänning och östersundare, som tyvärr inte är med oss längre, VISSTE att det var Lennart Jelbe, den legendariske TV-producenten, som såg till att tallen försvann. Den fördömda tallen förstörde ju TV-bilderna, tyckte Jelbe med viss rätt. Allt enligt Lasse Hallin, eller ”Släggan” som alla kallade honom. Eminent hästsportjournalist och under mina studieår i Lund min bästa vän. Qvicklund meddelar för övrigt även att prognoserna inför lördagen är goda, det blir 6-8 minusgrader och fin grusbana. Spilta, Sveriges bästa travbanerestaurang är slutsåld och V75-loppen ser kul ut. Det blir en kul lördag! Här mina preliminära funderingar om hur det kommer att gå i form av ett litet grundsystem på 96 rader – 48 kronor

Avdelning 1: 11 – 8 – 10 – 4 ( 9 – 12 )

Avdelning 2: 4 Chitchat, spik! ( 10 – 5 )

Avdelning 3: 6 – 2 ( 8 – 1 )

Avdelning 4: 13 – 1 – 7 ( 8 – 5 )

Avdelning 5: 5 – 2 – 3 – 10 ( 11 – 7 )

Avdelning 6: 10 Tekno Jerven, spik! ( 7 – 6 )

Avdelning 7: 1 Borups Victory, spik! ( 3 – 9 )

Ett V75-system till lördagens V75-omgång är aktiverat och 200 andelar för en femtiolapp styck finns till salu från klockan 17.00 på torsdag. Välkomna att vara med!

GÅ MED I LAGET  (https://tillsammans.atg.se/lagsida/67774/omgang/V75_2022-09-24_5_7)

 

Grand Slam hämtar vi på söndag från Karlstad och Färjestad medan jag har svårt att hetsa upp mig för söndagens tävlingar på Vincennes trots att världens största montélopp toppar programmet.

Ha en underbar och framgångsrik avslutning på veckan önskar Er

Hans G.

 

Text från: ATG, speltips & Nyheter

 

FOTO: TR Bild

 

Publicerad lördag 21 januari 2023.