Topp 3 – Vecka 6 (t o m 12/2)

Fyra fina Jämt-vinnare förra veckan. Tre kalla. Varav en var med vid i storstilat jubileum på ”hemmaplan”. Och en varm vinnare som verkligen värmde våra travhjärtan i comeback på norsk mark.


1 – Donners Am

En av Per Linderoths absolut största favorithästar genom åren är tveklöst Donners Am (arkivbild). Den snygge valacken är nu tio år fyllda och har hela tiden haft väldigt stor betydelse för Linderoth. I tisdags gjorde hästen comeback efter fem månaders frånvaro p g a hjärtmuskelinflammation och resan gjordes till nya banan Varig Orkla i Norge. Donners Am såg jättefin ut och fick en perfekt resa i rygg på ledaren. När luckan kom avgjorde han hur enkelt som helst med till synes gott om krafter kvar på vassa 13,6/1800a. Förstapriset 30 000 nok och vi kan glädjande konstatera att Donners Am verkar ha mycket ogjort på tävlingsbanan ännu. Detta var hästens 26:e seger i 83:e starten som hittills inbringat lite drygt 2,3 miljoner kronor.

I övrigt noteras tre kallblodsvinnare. Samma kväll som ovan, d v s i tisdags körde även Bergsåker där vi kunde räkna in en dubbel. Laggablixten har verkligen kommit igång på allvar och tog andra raka efter tuff löpning. Kördes åter av Jan-Olof Johansson och det blev galopp kort efter start. Därefter en ganska lång bit hängande i tredjespår och sedan först utvändigt en bit bak utan rygg. Kontakt med täten först dryga halvvarvet från mål och till attack 300 kvar. Kopplade greppet på snyggt sätt mitt på slutrakan och vann säkert på 30,7/2160. Andra årssegern ett faktum och återigen 30 000 kr i förstapris vilket innebär att Laggablixten redan dragit in 68 500 kr på tre starter i år.

I förra veckans ”Topp 3-lista” varnade vi för en s k ”nästa-gångare” i form av V.Viking som levererade direkt till nästan nio gånger pengarna. Även han på Bergsåker i tisdags där Lars Blomqvist som vanligt körde ett avvaktande lopp i ryggar. Man reste med i fjärde par utvändigt och attacken sattes in cirka 650 meter från mål. V.Viking avgjorde sedan knappt men säkert sista biten och vann på 29,5/2160 vilket belönades med 30 000 kr i en välförtjänt triumf.

Här hemma körde vi ju i torsdags och det blev en hemmavinnare, där Magnus A Djuse som rekordung tog karriärens 900:e seger med Johan Gunnarssons Eternit. Eternit avgjorde i en tät slutstrid då han visade fin inställning och höll undan före Vy Jerven som kördes av Magnus storebror Mats. Eternit kom hem på 32,2/1660 och tjänade 25 000 kronor.

2 – Första förlusten för Jackpot

Tre andraplatser på Östersundstravet i torsdags. Snyggingen Jackpot jagade tredje raka från debuten men var chanslös mot överlägsne Bravo Umut Rodi. Fyraårige Jackpot stretade på men fick aldrig kontakt med ledaren. Fullföljde ändå fullt godkänt på 18,7/2140 och är givetvis fortsatt intressant att följa framöver. Tvåa även Mellby Galanga som spurtade fullt godkänt efter fin smygresa, dock en bit bakom smällfine Merritt som imponerade stort och kan vara en rysare vid Bergsåkers V75-tävlingar på lördag. Vy Jerven har inlett fint i nya Jämtlandsregin och blev nu tvåa bakom Eternit (se ovan).

Fyraåriga stoet Finally J.M. debuterade för Monica Axelsson på Umåker i måndags. Hon gjorde det bra i allra första starten körd av Micael Melander, och knep andraplatsen på 19,3/2140 (isbana) och tjänade 12 500 kronor. Positiv inledning på tävlingskarriären till glädje såklart för Monica som tillsammans med Jerker Axelsson fött upp och äger Finally J.M. själv.

3 – Fem pallplatser

Upp på prispallen klättrade även fem treor förra veckan. Kövras Spik på Bergsåker och sedan Samuraj Avenue, Taxi Janice, Uto Broline och Alfas Leonore här hemma i Östersund.

//BOM

Publicerad måndag 13 februari 2023.