Topp 3 – Vecka 48 (t o m 3/12)

Toppvecka med totalt 27 (!) pallplatser.


1 – Sju av åtta möjliga på hemmaplan

Vi körde åtta race under lördagens breddloppskväll och släppte bara ett till bortalaget. Det avslutande B-tränarloppet med fina 35 000 kronor i förstapris vanns av Bowling de Luxe som kördes av Olle Wäjersten. Man inledde med spår 12 från tilläggsfållan men Wäjersten laddade framåt direkt och man kom till tidig ledning. Väl i den positionen var loppet över och Bowling de Luxe gled undan till säker seger (toppbilden).

Fina vinnare även i övrigt. Hedersmärren Sally MacLennane klev ner lite i klass och mötte enklare motstånd än på länge. Avgjorde säkert över upploppet och har blivit något av publikfavorit i Jämtland, som oftast med Jan-Olof Johansson i sulkyn.

Hammerdalskusken tog en dubbel denna gång då han inledde tävlingskvällen med att ta en säker spurtseger med Överstas Sultan som ägs och tränas av Johanna Olofsson.

Modig Ripa gjorde andra starten i Tilda Gottås nya regi. Detta i ett montélopp där paret var fullständigt överlägsna efter stor ledning i stort sett från start till mål.

82-årige Arne Forsberg är en riktig ”krutgubbe” som nyligen blev av med svenska rekordet som landets äldsta segerkusk (Tommy Holmgren, Jägersro). Med Kövras Spik har dock Forsberg chansen att kontra i framtiden. Nu blev det en bombsäker spetsseger till publikens stora jubel.

Carl-Ivar Larsson är ju mest känd för sina många fina kallblodstravare genom åren, men som ett spännande och roligt projekt köptes nyligen varmblodet Song Lloyd som nu tog livets allra första seger i 59:e starten. Carl-Ivar serverade hästen en perfekt smygare på innerspåret och när luckan kom inne på upploppet så spurtade sjuåringen till säker seger i pigg stil.

Rutinerade Stig Engstrand vann sedan med Rigubben som alltid gör det bra, men numera utan att vinna så ofta. Elvaåringen spurtade starkt och höll nosen först i kvällens hårdaste slutstrid.

Jo, Rigubben hinner faktiskt förbi när han kontrar till seger före Orr Zickan.

 

Give Me Five N.O. (Oscar Berglund) har verkligen hittat stilen och imponerade vid spurtseger på Romme i fredags. Magnus A Djuse körde och valde att krypa ner på innerspår, det blev då tredje par invändigt när ledaren släppte täten. Luckan kom ungefär 400 meter från mål och Give Me Five N.O. avslutade strålande till seger på 15,5/2640a och förstapriset 40 000 kronor.

 

2 – Åtta andraplatser

Det blev ytterligare sex andraplatser under lördagens, och därtill två positiva ”förluster” vid andra banor. Fredrik Eriksson har gjort ett väldigt bra jobb med treårige Glowing Star som blivit allt bättre under året. Tävlade på Romme där hästen kördes av Oskar Kylin Blom och man var mycket nära hinna undan till seger. Glowing Star frontade i snabb öppning och höll sedan till allra sista metern där han dock blev lite snöpligt nedplockad av utvändig konkurrent. Noterade 15,2/1640a och tjänade 20 000 kronor.

Hedershästen Donners Am (Per Linderoth) har fått ladda om batterierna och återkom i ett stayerlopp på Bollnästravet under söndagen. Tioåringen såg jättefin ut och spurtade starkt till andraplats på fina 15,1/3200m vilket belönades med 37 500 kronor.

I breddloppen här på Östersundstravet kom det mesta att handla om hemmahästarna. Förutom de ovan nämnda sju segrarna blev det sex andra- och sex tredjeplatser. Samtliga tvåor gjorde det bra. Homemade Bourbon liftade med bakom Bowling de Luxe i B-tränarloppet och spurtade piggt efter sen lucka. Bra igång och måste passas framöver. 14-årige Kampala Kid har nu bara en knapp månad kvar att tävla innan han måste lägga tävlingsskorna på hyllan. Faller alltså för åldersstrecket vid årsskiftet men avslutar karriären på fint sätt. Fullföljde fint i loppet som vanns av Song Lloyd. Orr Zickan fick chansen invändigt till slut men åkte dit på målfoto mot Rigubben, och utöver dessa noteras även andraplatser för Västerbo Flashdance, Wilma Rudolph och Orrgårns Tycko.

 

3 – Duktiga treor

Ulrika Nilsson köpte nyligen treåriga kallblodsstoet Wilda Anki som inlett lovande i ny regi. Tog nu en fin tredjeplats på 31,6/2140a i ganska tufft gäng på Bollnästravet 3/12. Per Linderoth körde och Wilda Anki drog in 17 500 kronor. Mellby Galanga är bra igång. Knep en ny tredjeplats på Romme där han fick en invändig resa och fullföljde godkänt i tät slutstrid. Bergsåker tävlade i torsdags och där blev det tre Jämtländska treor som alla tjänade 10 000 kronor. Evighetsmaskinen Alviano som vanligt duktig i montélopp, Dwayne Zet och treårige Ice Pack som alla gjorde det bra i ganska tuffa sällskap.

Här hemma kunde vi räkna in sextetten Essyes Mazzanti, Gospel de Latour, Moetiv, Miriam, Sohlanna och Färsta Marko med fullt godkända pallplatser.

 

//BOM

(Foto: Tom Jönehag)

Publicerad måndag 4 december 2023.