Veckobrev v.50


Information v.50

Svensk Travsports styrelse har nu fattat beslut om 2024 års budget. Som tidigare kommunicerats har en budget i balans prioriterats. För 2024 innebär detta en lägre kostnadsmassa än 2023, vilket har inneburit hårda prioriteringar och strategiska vägval där fokus legat på medel till de aktiva.

Den övergripande strategin i årets budgetarbete har varit att både gasa och bromsa. Vi måste minska den totala kostnadsmassan, vilket påverkar både STs- och banornas verksamhet. Det innebär också en justering av både tävlingsverksamhet och prismedel till de aktiva. Förändringen av prismedel är dock relativt mindre än övriga delar och vi har försökt hitta sätt att göra satsningar samtidigt som vi skruvar ner på andra ställen…

2024 blir tufft för alla, men jag slutar aldrig att försöka hitta positiva effekter som innebär ljuspunkter i tillvaron, och det finns! Senast i går presenterades siffrorna för Sveriges tillväxt, och de var bättre än väntat! Sveriges inflationsmål är som bekant 2% och åtgärderna har varit otaliga räntehöjningar. Nu har KPIF gått från 4,2% till 3,6% vilket är bättre än väntat, KPI har minskat från 6,5% till 5,8% vilket också är glädjande och KPIFXE exkl. påverkan av energipriser) är nu 5,4% mot tidigare 6,1%. Alla dessa pekar åt rätt håll. Konsekvensen är att det sannolikt inte blir fler räntehöjningar (?) i närtid, kanske kan vi redan första halvåret nästa år se flera räntesänkningar. Vi håller tummarna!

Spelet på trav har tyvärr under Q1 varit riktigt dåligt, för att under Q2 försiktigt vända uppåt, Q3 var positivt och Q4 ser fortsatt bra ut. Vi kanske ändå går i land med ett bra resultat…
Kontentan för oss på Östersundstravet innebär för 2024 besparingar i storleksordningen 1 miljon kronor, detta är riktigt tuffa papper. Jag förstod tidigt att det kommer bli negativa ekonomiska effekter, varför jag redan påbörjat förändringsarbetet. Besparingar kommer självklart märkas. Men jag tror ändå att vi kan hitta bra lösningar, som inte påverkar träning nämnvärt och inte tävling alls, vilket trots allt är vårt huvuduppdrag.

Andra positiva nyheter är att skatterättsnämnden gett positivt ”moms-besked” vilket är helt avgörande för vår fortsatta verksamhet. Ni kan läsa mer om detta på STs hemsida.
ST/ATG förhandlar fortsatt med staten om hur ägarstyrningen av ATG ska fungera i framtiden. Här har man verkligen flyttat fram positionerna och processen fortsätter. Vi ser fram emot en nyordning som kan ge oss både positiva och konkreta effekter, bra för båda parter.

Några uppmaningar:
Sänk hastigheten på stallbacken, det är fortsatt många som kör för fort…
Vid tävling ska hundar vara kopplade, vi har haft några tillbud…
De som inte är aktiva ska i samband med tävling parkera bilar på anvisade platser, utanför stallområdet…
På hemsidan finns nu nya och aktuella öppettider och datum för provlopp…

Almanackan:
21/12                  V64 med första start kl.1820
22/12                  Spiltas Restaurang har stängt fredag 22/12, öppnar igen måndag 8/1
8/1                       Anmälan till V4 12/1

Kanske årets julklapp!
Travgalan den 3 februari på Gamla Teatern. Köp din biljett på tickster.com

Stort Tack!
Jag vill rikta ett stort tack för ett givande, tufft men också roligt trav-år 2023.
Välkomna åter till ett spännande och i allra högsta grad sportsligt högintressant trav-år 2024.
Jag och min personal önskar er alla en riktigt fin jul- och nyårshelg och väl mött igen!


/JQ

Publicerad fredag 15 december 2023.