Topp 3 – Vecka 32 (t o m 13/8)

Jan-Olof champion på Ovalla


Den lilla mysiga travbanan i Oviken har haft årsfinal. Det blev en spännande slutstrid om championtiteln där Jan-Olof Johansson drog längsta strået via en snygg dubbel.

1 – Championstriden i Oviken

Ovalla stod inför en unik championstrid när man kallade till årsfinal lördag 12 augusti. Efter de två första tävlingsdagarna hade 17 (!) kuskar varsin seger. Det blev också en rafflande kamp och ovisst hela vägen till mål. Tre kuskar med chans inför årets allra sista lopp, men ingen av dem vann det loppet och då höll Jan-Olof Johansson (arkivbild) undan med sina tre fullträffar. Under finaldagen signerades en dubbel med egentränade Kolmi och Angela Erikssons hedersmärr Happy Confess. Kolmi tog sin fjärde seger för året men den här gången spetsvann hon mer ”pliktskyldigt” utan att vara som allra bäst på för henne något opassande banunderlag. Happy Confess imponerade stort i urstark avslutning och det är en ren fröjd att se det åttaåriga stoet så löpglad, pigg och fräsch.

Det blev ytterligare två Jämtsegrar under dagen. Hans Swedins Distant Thunder kördes av Stefan Edin och var möjligen tävlingarnas mest imponerande vinnare. Femårsstoet attackerade varvet från mål, rundade snabbt till tät och försvann till överlägsen seger. Wångenhästen Samuraj Avenue (Tommy Enberg) var inte först i mål men kunde ändå räkna in karriärens första fullträff sedan målettan Diamond Ice diskvalificerats för passgång.

2 – Sohlbusan duktog tvåa i “Ovallas Kalla”

Det kördes tre försök till Länsförsäkringars Stora Final med hela 40 000 kronor i förstapris, där de fyra främst placerade i varje sedan möttes i årets sista lopp på Ovalla. Norska gästen Vestpol Kaiz spelades till stor favorit men gjorde bort sig med galopp. Det blev istället en annan försöksvinnare som triumferade då Gull Blesen spårade runt om för Olle Alsén. Nioåriga stoet Sohlbusan (Maria Rönning) har gjort comeback efter två års frånvaro och gjorde fjärde starten som duktig trea i försöket. Detta bättrades på ett pinnhål i finalen där hon fullföljde duktigt som tvåa. Samma placering blev det för fina Sol Bris (Carl-Ivar Larsson) som är under lovande utveckling.

Bourne Dominion fick följa med på Oscar Berglunds helgutflykt till Åbys STL-finaler med No Limit Express (oplacerad). Tränaren hade hittat ett högervarvslopp i Åmål under söndagen och experimentet lyckades skapligt då Bourne Dominion blev tvåa och drog in 25 000 kronor.

3 – På pallen

Det blev också några tredjeplatser i Oviken. Kanonen och Bännebos Balder gjorde det fint mot konkurrenter som helt enkelt var för bra.

Zicken En rekordsänkte rejält till 30,9/2140 som trea på Bergsåker. Gunnar Gabrielssons häst har kommit igång sent men inlett lovande med en andra- och tre tredjeplatser på fem starter. Den här sexåringen måste absolut passas framöver.

//BOM

Publicerad måndag 14 augusti 2023.