Tips till måndag 26 september 2022

Östersundstravet arrangerar lunchtävlingar måndag denna vecka och huvudspelformen hos ATG är V4 som drar igång kl 12.20.


V4-1 är ett bra lopp för klassen där tre hästar streckas. 4 Load Master har varit ute i tuffa sammanhang på slutet. Näst senast blev det tufft tempo i ledningen i ett STL-lopp och han orkade inte till slut. Senast valde Wäjersten att backa loss från rygg på ledaren i slutsvängen och han fullföljde fint som tvåa, men var utan chans mot ledaren. Han är startsnabb och har gått bra på lång distans tidigare, får han bestämma i bit i ledningen kan han leda hela vägen. 10 Knutte Sting är dock en allvarlig utmanare. Han var heroisk i årsdebuten i juli när han hängde i tredjespår runt om och vann ändå. Senast var det inte rätta stinget i honom som fyra, men han hade varit ifrån träningen i flera veckor inför det loppet och borde gå framåt en hel del till denna start. Norsktränade 2 Joke C.D. har vunnit med Mats E Djuse i sulkyn på Östersundstravet tidigare. Han är nedstruken till innerspår bakom bilen, det kanske kan ställa till det men han har tio segrar på 24 starter och är i fin form så han blir att räkna med.

Den andra avdelningen är ett öppet kallblodslopp. 2 Orr Zickan fick äntligen vinna näst senast efter att ha visat fin form en längre tid. Senast hamnade hon långt bak och hade ”mil” fram varvet från mål, avslutade dock bra i skymundan och sänkte rekordet. 11 Dag Viktor har bra fart i benen när han går felfritt, men det har blivit en del galopper på slutet. Mats E Djuse upp nu och felfri räcker han långt. 13 Kolbu Julian slog bra hästar vid segern på Orkla i juli (Hauk Viktor och Alltid Ö.K.) och näst senast var han femma i norskt Derbykval som vanns av Tangen Minto. Mer lämpligt motstånd nu och distansen har han inget emot. 8 Önnes Skogman vann i snygg stil på Romme i vintras, men har inte fungerat fullt ut efter det. Felfri kan han bli svår att stå emot, styrkan är det inget fel på så distansen passar fint. 7 Mineld och 14 Höibygjerven möttes på Oviken i somras, då var de jämnspelade och Höibygjerven vann det loppet. Båda ska räknas här också, men tänk på att Mineld står 20 meter bättre till denna gång än när de möttes då. 15 Hjalmar Box har bra fart och han var inte trött när han galopperade 400 kvar senast. Kan skrälla. Streck också för 10 Riseth Blesen som tog första segern senast och visade fin form.

V4-3 är ett riktigt fint lopp. 1 Mellby Galanga såg strålande ut vid segern i Norge senast och formen verkar kraftigt på gång efter en svår skada i vintras/våras. Senast han hade innerspår bakom bilen hamnade han sist, men rundade ändå till seger. Han kan vinna, men finns risk att han blir instängd eller hamnar långt bak. 4 Jamaica Boko har tävlat i riktigt hårda sällskap på slutet och fått chansen för sent eller suttit fast så formen är helt på topp. Nu tävlar hon mer i sin rätta klass och även om hon inte vunnit lopp på 17 starter i år kan det vara dags nu. Det ser helt klart ut som en spännande uppgift. 8 Global Lover öppnade snabbt senast till ledningen från samma utgångsläge som nu, men det blev tufft tempo och han orkade inte riktigt över upploppet. Skulle han komma till ledningen och få bestämma tempot denna gång kan det hålla hela vägen. 12 Mellby Ironman har ett stort kunnande, men har inte fått till det på slutet. Dessutom dåligt läge, men streckas ändå på sin grundkapacitet. Ytterligare ett streck och det blir för 3 Dekanen K. som utsattes för press i ledningen senast och höll bra som fyra mot tuffa norska hästar. Här kan det bli spets eller rygg ledaren och han kan inte räknas bort.

I den avslutande avdelningen spikas hemmahästen 8 Blixen. Han har tävlat mot Sveriges bästa hästar på slutet, näst senast vann Grisle Odin G.L. och senast i SM var det Månlykke A.M. som vann. Blixen har också gått bra i de här starten och sett riktigt formstark ut. Nu är det fjärdespår i voltstart från 20 meters tillägg på kort distans så visst finns det en del frågetecken, men trampar Blixen iväg felfritt och sköter sig blir han svårslagen. Vill man gardera finns flera tänkbara motbud, men 12 Tinder Lars har hög grundkapacitet. Likaså 11 Sundbo Rymling som visade stormform i våras. Båda dessa återkommer dock efter vila och kan behöva lopp i kroppen innan toppformen sitter där.

V4-1: 2,4,10
V4-2: 2,7,8,10,11,13,14,15
V4-3: 1,3,4,8,12
V4-4: 8 Blixen

120 rader = 240 kronor

Publicerad söndag 25 september 2022.