Sportchef Mattias Stenbys ledare till måndag 26 september 2022

Den förra tävlingsdagen var Tomas B Nilssons Fjasko tillbaka i segertagen igen. Fyraåringen ser verkligen stark ut och här kan Tomas få riktigt roligt framöver. Fjasko är också den som pryder omslaget på programmet den här gången.


Denna vecka är det lunchtrav och det blev mycket anmält. Många gnäller på lunchtraven, men faktum är att det oftast är mer anmält till lunchtrav än till kvällstrav och den här måndagen var inget undantag. Vi har under det senaste året vant oss vid att nästan alla som anmäler kommer med, men den här gången var det en hel del hästar som tyvärr blev tvångsstrukna och vi valde att dela en proposition. Istället för ett lopp med tolv hästar blev det nu två lopp med elva hästar och 22 hästar fick starta istället för tolv. Båda loppen med 25 000 kronor i förstapris förstås. Trots delningen av den propositionen var det ändå en hel del hästar som inte fick vara med i andra propositioner, men både i oktober och november har vi tre tävlingsdagar och alla är välkomna tillbaka att anmäla då.

Ibland gäller det att vara ödmjuk inför de utmaningar vi står inför i travsporten. Inflationen och kostnadsökningarna är enorma just nu, i skrivande stund höjdes dessutom styrräntan med 100 procentenheter och det är den högsta höjningen på över 30 år. Ökade prismedel är förstås ett stort önskemål inför 2023 för att om möjligt täcka en del av kostnadsökningarna. Det är tufft för alla just nu, så är det och spelet på hästar kan av förklarliga skäl också gå ner under de sista månaderna på året när pengarna inte räcker till för hushållen och frågan är om det verkligen finns utrymme för ökade prismedel 2023?

Men så läser man pressutskicket från det norska travförbundet i förra veckan och blir ledsen och bekymrad för hur illa det är med travsporten i vårt grannland Norge. På grund av de ökade energikostnaderna sänks nu servicenivån på de norska banorna. På grund av den ansträngda ekonomin måste banorna nu dra ner på belysning på travbanorna och minska ljuset mellan loppen för att spara pengar. Man skriver också att man i största mån ska försöka behålla varmvatten till de aktiva som ska duscha hästar på tävlingsdagarna, men man uppmanar alla att duscha all eventuell utrustning som blivit smutsig i kallvatten för att varmvattnet ska räcka till att duscha hästarna. Däremot får de som tränar hästar på banorna mellan tävlingsdagarna räkna med begränsad tillgång till varmvatten eftersom besparingar i den norska travsporten nu är ett måste.

Det är ingen rolig läsning från Norge och vi i Sverige ska vara glada att ATG går så pass starkt som de gör med bra resultat för såväl hästspelet, sportspelet och casinospelet hittills i år. Nu håller vi tummarna att spelet håller i sig resten av året och Östersundstravet försöker denna tävlingsdag med välfyllda och spelintressanta lopp ”dra sitt strå till stacken”.

Välkomna och lycka till!

Publicerad tisdag 20 september 2022.