Minnesord Sven Anders Svensson (1944-2022)

Den jämtländska travfamiljen har mist en kär och god vän när Sven Anders Svensson efter en tids sjukdom gått bort i en ålder av 77 år.


Sven Anders var en fridens man. Lågmäld, vänlig och med glimten i ögat blev han ett inventarium på banan under många decennier. Det började 1963 med när han hittade nyckeln till problemhästen Oleander som det året vann hela sju segrar i Östersund och ytterligare en seger året därpå. Travintresset kom från farfar Lars Svensson som på gården på Frösön hade travhästar och vann lopp på Storsjöns is redan 1902. Familjen ägde också segerrika Polka B på 1930-talet innan hon såldes vidare till Stockholm och senare vann SM för kallblod 1943.

Av fem barn gick Axel, Sven och Karl J vidare med intresset. Karl J lämnade Jämtland för först Söderhamn och därefter Kårsta norr om Stockholm och tävlade framgångsrikt med snabbloppshästarna Romin (vann Östersunds Stora Pris 1962) och Rempo. Sonen Bruno förde traditionen vidare när han etablerade sig på Solvalla. Kusinerna Sven Anders och Bruno har hela livet haft en nära relation och det var också på Brunos bröllop som Sven Anders fann sin fru Ingrid.

År 1966 gick flyttlasset till Solvalla och Brunos allt mer framgångsrika stall. Samma år fick han vara med som skötare till Brunos derbyvinnaren Blixt på Jägersro. När pappa Sven dog i början av 1970-talet vände Sven Anders hem för att ta hand om hyresfastigheten på Gröngatan i Östersund. 1974 tog han ut sin proffslicens och framgångarna började direkt när Apollo Child blev den förste jämtländske V65-hjälten. Det blev tre raka rikstotosegrar inklusive finalen på Solvalla. Under 1970- och 1980-talet utvecklades stallet. Sven Anders levererade rikstotovinnare som Okey Frosted, Amnero. Blazing Hunt, Great Ascari och Igitur (odds 282.73 på Hagmyren 1985) men även Rugby var en lokal stjärna i stallet.

Proffskarriären avslutades 2004 och sex år senare avslutade Sven Anders som amatör kuskkarriären med att vinna två lopp bakom Quantum KingArthur. Sista vinnaren från stallet blev Global Tribunal för ett drygt år sen. Totalt blev det 361 kusksegrar under en karriär som sträckte sig över sju decennier.

INGEMAR STERNER

Publicerad onsdag 7 september 2022.