Sportchef Mattias Stenbys ledare till torsdag 24 november 2022

Det blev en hemmatränad seger vid lunchtravet i tisdags och det var Tomas B Nilsson-tränade Weightlessness som tog årets fjärde seger i åttonde starten.


Tomas, som sedan något år tillbaka endast har hästar inne på banan, har nu hittills i år tio segrar på 67 starter till träningsstallet och har kört in 607 700 kronor vilket är hans bästa resultat hittills sedan han blev A-tränare i Sverige 2009. Det tidigare rekordet var 2019 då TBN nådde upp i åtta segrar och 557 800 kronor inkört till stallet.

Mer från i tisdags: Tamara Skutnabb tog en kuskseger bakom norska skrällen Malavita som rundade fältet på sista långsidan på ”gammalt hederligt Åke Svanstedt- eller Flemming Jensen-maner”. Det var Tamaras sjunde kuskseger för året. I Karmines lopp för de treåriga kallblodsstona vann Jan-Olov Persson med just Åke Svanstedt-delägda Järvsö Karin och i Jämtländskt Uppfödningslopp för de treåriga kallbloden segrade Öystein Tjomsland med Bore Mikkel som tog årets tolfte seger i 14:e starten.

Det här blir min sista ledare i banprogrammet på Östersundstravet. Jag slutar min anställning på Östersundstravet den 30/11 och påbörjar min nya anställning på Svensk Travsport som ”Nationell Propositionsskrivare” den 1/12. Jag har redan smygstartat med det nya jobbet och det känns bra, det känns som att jag har förtroende både från banor och aktiva. Många har hört av sig, dels för att bara ställa frågor kring nya jobbet men dels också för att de vill säga det finns en tro på min nya tjänst. Sådant ger positiv energi så det är med glädje jag går in i mitt nya arbete.

Men det har förstås varit en rolig tid på Östersundstravet under 2,5 år och jag hoppas att de flesta uppskattat min tid på banan. Och ni ska veta att Östersund är en bana som ligger i framkant på många punkter. Stallbacksytorna håller bra klass om man jämför med många andra banor, banunderlaget är ett av de bästa i Sverige och den nya träningsbacken upp mot Gräfsåsen verkar fungera väldigt bra för de som tränar där. När det gäller de moderna publikytorna är det inte många banor som når upp till samma nivå som Östersundstravet. Banbelysningen är nyast i Sverige och de nya 100-metersmarkeringarna finns inte heller på så många banor. Östersund är den bana som år efter år har flest nya licensinnehavare som kör/rider lopp och flest återkommande licensinnehavare som haft ett uppehåll på minst tre år. Vi har haft flest nya ponnykuskar/ponnyryttare i landet de senaste två åren och är också en av banorna i landet med flest Travskoleelever. Vi är även den bana i landet som har näst flest montéryttare (efter Solvalla) och det finns många unga licensinnehavare knutna till Östersundstravet. Lägg därtill att Östersundstravet är en av banorna i landet med starkast ekonomi, många andra banor har stora problem med såväl ekonomi som underhåll av anläggningarna och här ligger Östersund verkligen bra till. Det här var bara några saker som jag kom på nu och det finns säkert ännu fler positiva pusselbitar att plocka fram för att Östersundstravet ska stå sig starkt i framtiden.

Nu blir det B-O Månsson som är den person som tar över mina arbetsuppgifter på anmälningsdagar och tävlingsdagar. Månsson kommer även att fixa med startlistor till provlopp och ha hand om en del andra sportsliga frågor. Personalen på sekretariatet/sportkontoret kan förstås hjälpa till med dagliga frågor som ut- och in på träningslistor, vaccinationer, läkarintyg och liknande.

Den här tävlingsdagen är det årets sista Breddloppsdag. Det blev skapligt anmält och 57 hemmahästar provar lyckan. Jag vill passa på att önska alla lycka till denna tävlingsdag och förstås även lycka till i framtiden. Jag kommer att bo kvar i Östersund och sköta mitt arbete hemifrån så vi kanske träffas på någon tävlingsdag framöver. Eller på någon lunch på Spiltas, för jag kommer fortsätta äta mat och även fortsättningsvis lär det bli en och annan lunch på travets trevliga restaurang.

Ha det så bra!

Publicerad fredag 18 november 2022.