Sportchef Mattias Stenbys ledare till fredag 18 mars

Det blev tre hemmasegrar förra tävlingsdagen. Tomas B Nilssons Weightlessness, Per Linderoths Cobol Eternity och Anna-Charlotta Bergströms Secret of Joy som också är den som pryder omslaget på banprogrammet till denna tävlingsdag och siktar också på andra raka segern i fredagens fjärde lopp.


Jag har i veckan tagit del av en del statistik gällande kallbloden och det visar sig att kallbloden är på stark frammarsch i travsverige. Siffrorna gäller januari och februari de senaste fyra åren och 2019 var 9,47 procent av loppen i Sverige under årets första två månader kallblodslopp. I år, 2022, var siffran 12,05 procent av loppen i Sverige för kallblod. 2019 tog kallbloden 7,89 procent av prispengarna, men i år var samma siffra 10,86 procent av prispengarna. 2019 tog de kallblodiga stona 24,3 procent av kallblodens prispengar, men nu är den siffran uppe i 30 procent. Jätterolig utveckling för kallbloden och jag tror att engagerade personer i Sleipner och Kallblodskommittén som är ansvariga för kallblodens propositioner och planering är viktiga pusselbitar för att kallbloden kan ta för sig mer och mer.  

Axevalla 14/12, Axevalla 31/12, Eskilstuna 3/1, Romme 4/2, Gävle 6/2, Gävle 15/2, Bollnäs 27/2 och nu senast Umåker i söndags 13 mars har inte kunnat tävla i vinter på grund av banor där man inte kunnat garantera säkerheten för hästar och aktiva. Fem av dessa tävlingar har kunnat flyttas till närliggande banor, men tre av tävlingarna har fått ställas in vilket förstås är förödande både för de aktiva och för spelet. Det är en svår årstid för anläggningspersonalen där det kan bli stora mängder nederbörd samt stora temperaturskillnader, och nu i mars när solen värmer på dagarna. Under själva vintertiden (december-februari) är det nog oftast säkrare att arrangera tävlingar i Norrland än i mellansverige och även södra Sverige, men det är förstås inte helt enkelt att få till det i tävlingsplaneringen heller för att undvika inställda tävlingsdagar helt.

Den här kvällen ska vi uppmärksamma Travgalans Vinnare, 18 kategorier ska få pris för sina prestationer under 2021. Extra kul också att Årets Häst på Östersundstravet 2021, Oscar Berglunds Dwayne Zet, gör årsdebut just denna kväll och det är första starten sedan storsegern i Sylvesterloppet på Nyårsafton. Han startar i kvällens snabblopp och stöter där på en hemmahäst från högsta klassen, nämligen Per Linderoths Donners Am. Det är en många fina hästar som startar denna kväll och vi har en rad hästar med höga startpoäng i startlistorna. Lopp 9 för kallbloden är verkligen ett riktigt topplopp och det är glädjande att vi kan bjuda på så fina tävlingar i mitten av mars denna tävlingskväll. Hela 26 hästar från Norge gästar oss också denna kväll.

Spiltas Restaurang har en trevlig fredagsmeny och bordsbokning sker som vanligt på telefon 063-57 00 40 och i Publikhallen/Restaurang Krubban serveras Pytt i Panna för 100 kr. Där finns även Hamburgare och Korv till försäljning. Enklast är förstås att spela i mobilen även för dig som är på plats, men det finns spelkassor både inne på Spiltas Restaurang och i Publikhallen.

38 hemmahästar finns i de tio loppen idag, hur många segrar kan det bli?

Välkomna och lycka till!

Publicerad måndag 14 mars 2022.