Travbanechef Jan Quicklund informerar vecka 29

Vädrets makter kan vi inte rå över. När vi åter arrangerar en stor och fin travdag, Derbykvalen, så regnar det onödigt mycket.


Banan bokstavligen flöt mitt på dagen men med korta uppehåll och bra banjobb blev tävlingsbanan ändå helt okey, på slutet riktigt bra. Det känns tryggt att vi hanterar vårt huvuduppdrag, att arrangera travtävlingar, på ett bra sätt. 26 hästar presterar personligt rekord varav 19 i uttagningsloppen.

Nu sitter alla belysningsstolpar på plats, 25 på innerplan och 14 på publiksidan, montage och elinstallation slutförs efter semestern. Tidsplanen håller än så länge. Fyra banor står på tur för att byta banbelysning men offerterna är tuffa. Vi har nu sålt delar av vår gamla armatur för att möjliggöra en ”överlevnad” för några banor.

Vi har gjort ett uppehåll för att se effekten av de nya brunnarna på stora banan, möjligen behöver vi byta ut någon till, återkommer om detta. Men än så länge ser det väldigt bra ut, vattnet får vi bort.

Skulle jag själv betygsätta våra träningsförutsättningar här på Östersundstravet så är det generellt bra, med hänsyn till vår storlek på banan. I år har vi dränerat på fyra ställen utefter skogs- och rakbanan och vi har byggt ny/förlängt backen till Gräfsåsen. Vi ska fortsätta förbättra och utveckla banorna, vi ska inte slå oss till ro. Men vi kan inte göra allt direkt. Vår ekonomi är god men systemet, de pengar som vi erhåller från Svensk Travsport kommer i ”klump”, kan jämföras med månatlig lön, vilket innebär att vi måste bygga buffert innan vi kan ta stora eller andra satsningar som inte ligger i budget. Därför kan vissa saker ta lite längre tid.

Vi ska nu ta nästa steg. Denna vecka lägger vi på ytterligare material på Gräfsåsen, från vändplanen och uppöver. Vi letar/utreder också ett nytt material dels för backen till Gräfsåsen som kräver bättre bindning, dels till rakbanan som ska tåla vatten bättre. Bergarterna runt storsjöområdet är vanskligt då det innehåller för mycket glimmer och kalk, vilket vi inte vill ha. Hoppas vi kan ha ett nytt material på plats inom två månader. Semestern gör det inte snabbare än så…

Almanackan:
25/7 Anmälan till Derbyfinalerna 31/7
31/7 Derbyfinalerna. Start kl 13.45.
v.29-30-31 Spiltas har semesterstängt för luncher, öppet på travtävlingarna 18/7 och 31/7
12/8 Anmälningar till 18/8
18/8 Jämtländskt Montémästerskap. Start kl 18.20.
20/8 Provlopp
25/8 Anmälan till 31/8
28/8 Ponnytrav och familjedag
31/8 Tävlingar med start kl 17.45. 

Väl mött igen!
/JQ

Publicerad onsdag 20 juli 2022.