Sportchef Mattias Stenbys ledare till 18 augusti 2022

Den senaste tävlingsdagen kördes Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet och det blev en riktigt trevlig travdag.


Vädret var perfekt och den sportsliga kvaliteten på loppen var verkligen hög. Vilka vinnare vi fick se! Nordsjö Annans uppvisning i Derbystoet var något extra och Tangen Mintos seger kommer vi också att minnas. Förutom de båda Derbyvinnarna var banrekordet på 1.21,8 av Jomar Blekkans Alma Prins något alldeles extra, vilken prestation från utvändigt ledaren!

Intresset att vara med i Kallblodsklassikern har ökat de senaste åren och de två loppen som kördes i år var nog de bästa som körts, åtminstone i modern tid. Till nästa års Derby är det fler hästar anmälda än på många år så förhoppningsvis kan intresset för de unga kallbloden och Svenskt Kallblodsderby öka ännu mer framöver.

Vi är nu inne i augusti och planeringen inför 2023 har startat. Än så länge vet vi inte så mycket mer än att Östersundstravet kommer precis som 2022 att få möjligheten att arrangera en STL-dag på vintern (januari) och en STL-dag på sommaren (juni). Senast den 30 augusti ska alla banors eventuella önskemål vara inskickade och därefter drar det stora planeringsarbetet mellan banorna och ST igång.

Nu till denna travdag. Vi arrangerar den här tävlingsdagen med Jämtländskt Montémästerskap för andra året. De första upplagorna av loppet 2021 vanns av Pave Faks på svenskt rekord på kallblodssidan och Self Explosive på varmblodssidan. Det var två kanonfina vinnare vi fick se ifjol, men känslan så här på förhand är att vi har högre sportslig kvalitet på båda loppen i år. Det är jämn fördelning av hästar mellan startvolterna och båda loppen har precis som ifjol 75 000 kronor i förstapris. Kul och loppen är här för att stanna!

Förutom montéloppen har vi en rad andra fina lopp att se fram emot. 35 hemmahästar finns i startlistorna, hur många segrar kan det bli?

Publicerad lördag 13 augusti 2022.