Travbanechef Jan Quicklund informerar vecka 45.

Regn, regn och åter regn… Det är inte lätt, det blir både tunga och hårda banor, det blir sörjigt och kladdigt. Och nu kommer både kyla och snö, vilket innebär helt andra förutsättningar.


Vi har åter vänt och vridit på hur vi ska hantera vinterns utmaningar; outsourca snöröjning eller sköta det själva? Än så långe lutar det åt att vi fortsätter att göra jobbet.

 Vi har tre utmaningar

1. Avsättningen för gödsel:
Jämtkraft tar inte emot mängden som ”produceras” på stallbacken och kvaliteten är för låg. Det senare beror på att gödsel och foder från hagarna innehåller för mycket vatten, grus och annat skräp. Detta innebär att det inte bara blir svårare att bli av med, det blir också dyrare. På sikt finns det en möjlig avsättning då vätgasproduktionen startar i Östersund.

Hjälp till att hålla efter…

2. Bränsle- och energipriserna ökar:
Priserna slår i taket och vi i Norrland drabbas extra hårt. Allt detta känner vi till. På kort tid har dieselpriset ökat med nästan 25% och energipriserna ökar nu också successivt vilket gör att kostnaderna blir än mer kännbara…

3. Banmaterialet går från bi- till huvudprodukt:
Det banmaterial vi tog fram för något år sedan, som är riktigt bra, var en biprodukt som vi kunde köpa förmånligt. Nu är inte bara Östersundstravet intresserad av denna fraktion, vi och andra banor vill ha större volymer, vilket inneburit att tillverkaren varit tvungna att investera i nya maskiner, vilket i sin tur innebär att produkten blivit mycket dyrare…

Vi vill ha en levande stallbacke, vi vill fortsatt ha en bra träningsanläggning och vi vill att banorna ska vara bra! Detta innebär att våra prioriteringar kostar mer, men det är också ett val vi gjort och vill göra. Det innebär bara att vi måste prioritera och lägga ”äggen i rätt korg”…

Lite kort om den mindre trevliga händelsen som inträffade i lördags då några av Oscar Berglunds hästar kom lös och en skadades så allvarligt att den senare fick avlivas.

Vi kan konstatera att hästarna, av någon okänd anledning, kommit lös någon gång efter kl 04.30, hästarna kunde tas om hand vid kl 06.00. Hur det gått till vet vi inte, det finns inget/ingen på våra övervakningskameror, ingen har hört eller sett någon/några människor på området. Vi har polisanmält händelsen. Om ni sett eller hört något är vi tacksamma om ni kan delge oss detta.

Almanackan:

18/11 Höstmöte och funktionärsmöte/utbildning

22/11 Anmälan till lunchtrav med V65 den 26/11

26/11 Lunchtrav med V65

27/11 Klubb-dag ÖPTK (banan stängd)

2/12  Anmälan till lunchtrav med V4 den 8/12

8/12  Lunchtrav med V4

10/12 Anmälan till V64 den 16/12

16/12 V64-tävlingar

Påminner också om att hänga på låset då biljetterna snart släpps till Travgalan den 26/2 på Gamla Teatern!

Lycka till!

/JQ

Publicerad tisdag 9 november 2021.