Travbanechef Jan Quicklund informerar, vecka 10.

Tiden går fort och vi har redan fått uppleva vårvärmen komma och gå. I måndags var banan riktigt fin och i natt kom det ytterligare 5 cm nysnö, bara att börja om. Känns som det får räcka nu..


Skogs- och rakbanan river vi inom kort och Gräfsåsen sjunger också på sista versen. Målsättningen är att stora banan ska vara öppen när vi väl bryter isen på de andra slingorna. Men gå gärna in på hemsidan innan ni åker in för träning, det kan svänga fort. Målsättningen är att alltid försöka ha minst ett träningsalternativ öppet.

När det gäller pandemin är nu känslan att vi hamnat i ett vakuum. Vi vet inte vad som är på gång, vi vet inte vilka restriktioner som står för dörren och vi vet inte hur morgondagen ser ut. Regeringen och FHM har dock skärpt restriktionerna ytterligare för restaurangsektorn. Begränsningen och rörelsefriheten smalnar av, vilket är helt avgörande för att vi ska hindra fortsatt spridning. Vi, du och jag, måste hålla i och hålla ut. Det låter tjatigt men det finns inga andra alternativ!

För oss inom travet gäller fortsatt; inga provlopp, inga bygdetrav och inga ponnytravtävlingar men travskolans utbildningsverksamhet kan fortsätta enligt plan. I samband med travtävlingar begränsas öppettiderna på Café Volten vilket innebär att vi måste stänga kl 20.30.

Möjligen såg ni inslaget på SVT idag. Spridningen av EHV-1 har tagit fart igen. Flera fall av detta virus, främst inom ridsektorn i södra Europa, har konstaterats. I Sverige bedömer Svensk Travsport att situationen är under kontroll.  Var uppmärksam, meddela och informera om symptom uppstår.

Läs mer på www.sva.se

En vädjan till er som är hyresgäster. När vi arrangerar travtävlingar måste vi få mer hjälp av er. Många hyr i princip ut alla sina boxar medan andra nästan inga. Om alla hyr ut några fler boxar är det löst. Vi vill inte begränsas av antalet lopp eller antal startande på travdagarna för att det saknas boxar, vi vill kunna ta emot så många hästar som möjligt till start på våra tävlingsdagar. Det är bra för alla er och för Östersundstravets framtid gällande både tävlingsdagar och prispengar. 

Svensk Travsport och banornas arbete med den stora organisationsutredningen pågår för fullt. Uppskattningsvis är vi kanske halvvägs, mycket är kvar att utreda, konsekvenserna för de olika alternativen är inte lätta ett förutse och viljorna är många. Alternativen som finns kan lite enkelt beskrivas så här:

1. Federation (förbund) där Svensk Travsports moderföretag drivs i bolagsform. En ägarmodell som skiljer sig minst från hur det ser ut idag

2. Ekonomisk förening där Svensk Travsport med dotterbolag formeras i en koncern tillsammans med verksamheter och fastigheter från travsällskapen. Alla tillgångar läggs ihop i en gemensam balansräkning för att stärka bolaget.

3. Rättighetsmodell (ej färdigutredd) där sällskapen förvaltas i två koncerner; den ena driver affärsverksamheten och den andra det ideella (service mm.)

/JQ

Publicerad tisdag 9 mars 2021.