Registrera din anläggning hos Jordbruksverket

Det råder viss förvirring och en del oklarheter vad man som tränare ska göra för registrering hos Jordbruksverket. Den 21 april börjar de nya EU-reglerna att gälla och därefter är det förbjudet att flytta hästar och förbjudet att starta sina hästar om inte registreringen hos Jordbruksverket är gjord.


Svensk Travsport har nu varit i direktkontakt med Jordbruksverket och fått mer klarhet i vad som gäller för tränare med travhästar och ponnyhästar. Vi vill därför förmedla den informationen här på Östersundstravets hemsida nu när vi fått ta del av den informationen.

För Jämtlands Travsällskap/Östersundstravet gäller att vi enbart ska registrera vår verksamhet för Travskolan och de gäststall som används på tävlingsdagar. Alla tränare som är hyresgäster på Östersundstravet eller alla tränare som driver sin egen gård eller hyr in sig på en annan gård ska göra sin egen registrering av sin verksamhet hos Jordbruksverket.

Så här går det enligt Svensk Travsport/Jordbruksverket till:

  • En tränare ska registrera anläggningen och samtliga hästar som står där permanent (har detta som sin hemadress och befinner sig där mer än 30 dagar) oavsett vem som äger hästen.
  • Är det flera tränare som delar på ett stall/anläggning, ska en person utses till ”aktör” och ansvara för att registrera anläggningen och samtliga hästar där.
  • Är inte anläggningen registrerad senast 21 april, så får hästarna inte förflyttas efter detta, dvs bland annat inte åka och tävla.
  • All information, manualer och kundtjänst för frågor finns hos Jordbruksverket på jordbruksverket.se/ahl

Registrering sker här: https://jordbruksverket.se/e-tjanster-databaser-och-appar/e-tjanster-och-databaser-djur/anlaggning-for-djur-och-avelsmaterial

Svensk Travsport har informerat om detta i flera olika kanaler hittills och det kommer även komma påminnelse till samtliga aktiva via sms och också en artikel i Travronden. Men vänta inte för länge.

Svensk Travsport och banorna hjälper till att förmedla denna information på hemsidor och i media vad som gäller, men det är Jordbruksverkets kundtjänst som man ska vända sig till om man har frågor eller funderingar, det är Jordbruksverket som är ansvarig myndighet och de har också skyldighet att hjälpa dem som hör av sig och behöver hjälp.

Publicerad fredag 19 mars 2021.