Travskolan presenterar "En av Östersundstravets eldsjälar"

Carola Olofsson är 53 år, född och uppvuxen i Rättvik. Man kan säga att hon är så gott som född på stallbacken då familjen bodde i ett litet hus inne på Rättvikstravet. Mamma, pappa och tre bröder.


Pappa Ingemar Olofsson var travtränare på Rättvik och känd som kusk på den fantastiske stjärnhästen Ego Boy. Hästarna har därmed alltid funnits i hennes liv och hon har sprungit i stallarna så länge hon kan minnas.

Carola nämner att livet inte alltid varit snällt mot henne och hon var mobbad under hela grundskolan. Därav vände hon sig till djuren istället. Som liten hade hon kaniner och sysslade med kaninhoppning, det fanns också en shetlandsponny i familjen.

Hon började att jobba direkt efter skolan som 16-åring hos John Dahlman där hon var i två år för att sen göra några år hos Hans R Strömberg. I början av 1990-talet åkte hon över till USA, där jobbade hon åt Ron Waples på West Palm Beach samt i New Jersey på Meadowlands. Vistelsen i USA kom att vara i fem månader innan det bar iväg hemåt igen. USA var roligt, men lite för varmt säger Carola. Hon har också jobbat som vaktmästare i Rättviksparken och hann med en vända till Gävle innan hon följde med några kompisar till Laxsjö i Jämtland.

I Östersund har hon jobbat åt flera travtränare, bland annat Jan Roar Aune, Hans Sohlström, Tomas B Nilsson, Malin Löfgren, Hans Swedin och Håkan Kristiansson. Hon jobbade även inom städ ett tag men nu är hon tillbaka på travet och jobbar på anläggningen och på Travskolan sedan ett drygt år tillbaka. Hon sköter också bangrinden på tävlingsdagar. Det roligaste med jobbet är att vara på Travskolan med hästarna, tycker hon. Hon har även två egna hästar, kallblodet Målbo Vittra och varmblodet Wilma Countezz som står uppstallade på travet där också Carola bor i en liten stuga. Hon har både B-tränarlicens och körlicens och kör sina hästar i lopp.

Det blir mycket trav och hästar för Carola och det är hennes största intresse, hon hinner inte så mycket annat. Men virka tycker hon är roligt, hennes mormor lärde henne att virka när hon var sju år och det gör hon gärna på kvällarna.

Ett tag bodde Carola i Fåker och hade hästarna på travet, hon cyklade då de dryga 3 milen enkel väg, en cykeltur som tog 2,5 timme varje dag och sen hem igen! Beundransvärt!

Travskolan vill tacka Carola för allt jobb hon lägger ner!

Publicerad måndag 17 maj 2021.