Travskolan presenterar "En av Östersundstravets eldsjälar"

Tom Jönehag är 61 år, född och uppvuxen i Östersund. Familjen består av mamma, två bröder samt tre egna barn. Han har gått ekonomisk och teknisk linje i skolan.


Jobbade på Östersundstravet på 70-talet som kontrollant samt biografvaktmästare och maskinist på Metropol 1977-81. Han har jobbat och ägt en videobutik 1982-88 och fotade travbilder åt Foto Finish 1992-2015. Tom har också jobbat på Erikshjälpen.

Han började gå på Östersundstravet i början av 70-talet då hans far jobbade i toton. Tom och travtränare Olle Carlsson var klasskompisar i grundskolan så det blev naturligt att börja springa på travet för att senare jobba i toton och därefter börja fotografera hästar. Själva fotandet halkade han in på som man säger på ett bananskal, han var i Stockholm (sommaren 1992) och såg att Olle Carlsson skulle starta häst på Solvalla, åkte ut dit och där träffade han Micke som jobbade åt Olle samt Peter Lindefjäll som nyligen köpt Foto Finish. Så han erbjöd sig att börja jobba hos Peter som fotograf, och så började en hel massa år av resande i mellannorrland 1992-2015, som har resulterat i fotandet av ca 30 000 travlopp och säkert 6 000 - 7 000 ponnytravlopp.

Tom brinner särskilt för ponnytravet och är en oerhörd entusiast och lägger ner många ideella dagar och nätter. Det tog fart på allvar 1998 när han fick en förfrågan av Ann-Britt Wedin att hjälpa till med sponsorerna till heldagen 1998 som kom att bli den enskilt största ponnyheldag som någonsin körts i Sverige med sammanlagda prissummor i de 16 lopp som kördes på 80 000 kr. Sen ökade intresset med ponnytrav och han fick blodad tand och började resa runt i Sverige och fota ponnytrav, som mest på uppemot 15 olika banor. Han upptäckte då att ponnytravet var mer givande att fota och vara engagerad i än stora travet. Det är glädjen som ponnykuskarna visar när de vunnit eller att deras ponny gjort ett bra resultat och det brukar te sig i glädjetårar precis som lille skutt i Bamse nämner han. Kuskarna i storhästtravet skulle behöva lära sig av ponnykuskarna att visa mer glädje, tycker Tom.

I stora travet vurmar han extra för kallbloden med deras fantastiska utstrålning med deras olika färger och deras hovskägg (eller är det kanske för att dessa påminner mer om ponnyhästar?).

Bästa travminnet för Tom är när Järvsöfaks besegrade Bork Rigel på Östersundstravet. Och när Legolas vann Åbys Stora Pris samt när Månstorps Opal vinner Mini Åbergs 2018 och då besegrar den finska ponnystjärnan Pomona.

Förutom trav så är musik och film stora intressen hos Tom och på frågan om vad han har för supertalang så säger han; jag är en hejare i köket, faktiskt en riktig förstklassig Michelin-Kock!

Travskolan vill tacka Tom för allt jobb han lägger ner!

Bilden är en bild som Tom själv fotat på hans favorit Måntorps Opal.

Publicerad måndag 28 juni 2021.