Sportchef Mattias Stenbys ledare till 20 juli

Äntligen dags för uttagningsloppen till Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet för kallblod.


Det är en stark kull kallblod födda 2017 där vi har sett fenomenala insatser tidigare av flera av hästarna vi får se i uttagningsloppen denna dag. Öystein Tjomslands Tangen Bork är den som får ses som favorit till slutsegern i Svenskt Kallblodsderby 2021, i Derbystoet är det mer öppet där flera av förhandsfavoriterna inte har startat ännu i år.

Fyra hemmahästar provar lyckan i uttagningsloppen. I Derbystoet är det Anders Hafstads Minea, Karin Lindblads Vejmo Maj och Fredrik Erikssons Remjerva. I Kallblodsderbyt är det Michael von Krusenstiernas Kruson som försvarar hemmafärgerna.

Det blev sämre anmält uttagningsloppen i år, 20 i Derbystoet och 22 i Derbyt viket betyder två uttagningslopp i vardera klass. Ifjol hade vi 25 respektive 31 anmälda vilket blev tre uttagningslopp i båda avdelningarna. Året innan var det tre respektive två uttagningsloppen, men både 2018 och 2016 var det också ”bara” två uttagningslopp i båda klasserna som i år.

Tyvärr blev det klent anmält i varmblodspropositionerna och vi kör endast nio lopp denna kväll, tanken var tio eller elva lopp från början. Det är helt klart så att det intensiva tävlingsschemat i norr med bland annat dubbla tävlingsdagar på Hoting denna vecka tar hästar av varandra och det är svårt att fylla loppen.

Något som däremot är positivt för Östersunds del är Pegasus-rapporten för första halvåret 2021. Där är Östersund i topp i tre av de tolv kategorierna. I kategorin ” Licensinnehavare som debuterat eller återkommit efter frånvaro” har Östersund sex licensinnehavare under 26 år och fem licensinnehavare över 26 år” vilket är bäst i landet. I kategorin ”Ponnykuskar som startat” har vi 52 ponnykuskar som startat vilket är i särklass bäst i landet. I kategorin ”Ponnykuskar (8-15 år) som debuterat” är vi redan uppe i 18 stycken nya licensinnehavare hittills i år vilket är mycket starka siffror, bara Eskilstuna har fler än tio av övriga i landet med sina tolv nya ponnykuskar.

Östersund har plussiffror i flera andra kategorier också och vi kommer fortsätta jobba för fler positiva siffror under andra halvåret också, allt för att det ska gynna våra aktiva där det i förlängningen genererar i fler tävlingsdagar och mer prispengar till Östersundstravet.

Reaxcer bjuder på entrén denna dag, men du måste förboka din plats på Tickster. Läs mer på sidan 2 och sidan 7 vad som gäller inför dagens tävlingar. Till finalerna den 4 augusti kostar entrén 50 kronor, vi meddelar på ostersundstravet.com och i sociala medier när biljetterna till den dagen släpps.

Lycka till idag!

Publicerad måndag 19 juli 2021.