Vi hälsar Björn Wikander välkommen till Östersundstravet

När Östersundstravet slår upp portarna och kör årets första tävlingsdag nu på fredag den 8 januari är det Solvallas Björn Wikander som ska arbeta som måldomare.


Ordinarie måldomare Göran Åkesson har förhinder och det samma gäller vice måldomare Krister Wallin och vi ställde då frågan till Östersundsonen Björn Wikander som trots sin funktionärsrutin aldrig jobbat i måldomarnämnden på Östersundstravet.

- Jag jobbade i startpersonalen på Östersundstravet i min ungdom och sprang på den tiden även med resultatlistor. Jag jobbade i bandomarnämnden under min julledighet en gång, jag tror att det var Juldagen den 25 december 2012. I bandomarnämnden då var det jag och pappa Bengt Åke samt farbror Martin, brorsan Christer var ekipagekontrollant den tävlingsdagen. Men det här blir första gången i måldomarnämnden på Östersundstravet för mig, säger Björn.

Björn Wikander som i slutet av december fyllde 52 år flyttade från Östersund 1989 och började sedan att arbeta på Solvalla 2006. Solvallas dåvarande stallbackschef Runar Sandberg började närma sig pension och Björn var den som sedermera skulle ta över jobbet. Efter några år fanns dock nästan inga hästar kvar inne på Solvallas stallbacke och Björn fick då en annan tjänst på Solvallas sportavdelning.

Sedan 2007 har han varit en del av måldomarnämnden på Solvalla och sedan 2015 är han måldomare på landets största bana som under 2020 körde 90 tävlingsdagar. Förutom måldomaryrket som ingår i anställningen på Solvalla jobbar han i veckorna även på Solvallas sportavdelning med sportrelaterade frågor.

Vi hälsar Björn Wikander välkommen till Östersundstravet denna fredag.

Publicerad måndag 4 januari 2021.