Travbanechef Jan Quicklund informerar, vecka 2.

Vecka 52 skrev jag om hårdare restriktioner och att vi måste lyfta nivån. Trodde faktiskt inte att det skulle bli än värre. Nu dras det åt ytterligare.


Trots allt har vi den stora förmånen att fortsatt få genomföra travtävlingar, vilket är helt avgörande för oss alla. Men vi måste följa de restriktioner som finns. Var och en måste ta sitt ansvar och det på allvar. Vi har nu passerat 10 000 döda i C19.

Svensk Travsport, dvs. vi, jobbar vidare med den utredning som ligger till grund för den stora omorganisationen som ni säkert hört talas om. Konsekvenserna av att spelmarknaden öppnades upp är både omfattande och svår. Viljorna i sammanhanget är heller inte få. Nu diskuterar man i huvudsak tre olika alternativ. Om dessa och om hur vi ska styras i framtiden får vi återkomma med.

Spelbolaget ATG har gjort ett rekordresultat för 2020 och avkastningen kommer i huvudsak att gå till Svensk Travsports amortering av lån och återställandet av prispengar till de aktiva. Om detta kan man ha olika synpunkter på men vi måste utgå från att dessa beslut gagnar travsporten på sikt. Jag hade dock förhoppningar om att även vi banor skulle få ta del av kakan. Nu är sista ordet inte sagt och mina förhoppningar är ändå att något ska komma oss tillgodo, som tex. extra medel för riktade satsningar, oavsett om det gäller travskola, rekrytering av nya aktiva, satsningar på anläggningen eller kanske till och med innovativa och spännande lösningar.   

För Jämtlands Travsällskap är situationen ganska oförändrad. Spiltas Restaurang är öppen för lunchgäster men stängt för alla andra evenemang, vi på sekretariatet jobbar av och till hemifrån och vi undviker fysiska möten. Resultatet för 2020 närmar sig men osäkerheten är ganska stor då pandemin drabbat oss hårt och branden 2019 ska slutredovisas. Vi har också under året gjort mycket på anläggningen. Vi har bland annat byggt nya hagar och renoverat stall, ny ventilation och en omfattande banomläggning med tillhörande säkerhetsspår. Nödvändiga men i vissa fall tidskrävande och kostsamma åtgärder.

Nu kommer det stora mängder snö, det vita guldet är inte billigt att få bort. Grabbarna på anläggningsgruppen har än så länge skött sig riktigt bra, under jul- och nyårshelgen fungerade skift- och anpassade arbetstider väl. Det är trevligt när hyresgäster hör av sig och är nöjda.

Lite försenat, men nu ska vi äntligen påbörja bygget av nytt stall. Många parametrar kräver samordning; placeringen av stallet, vatten och avlopp, ritningar, bygglov och miljökrav. Lägg därtill pandemin och jul- och nyårshelgerna så förstår ni att det tog lite extra tid. Tidsplanen är något förskjuten men vi ska hålla så högt tempo det går och vi hoppas ändå kunna vara klara i början på april.

Från och med i år gör vi en extra satsning på våra hemmaekipage. Jämtlands Travsällskap kommer att premiera hemmasegrar och STL-vinster lite extra, sportchef Mattias Stenby har informerat om det på hemsidan tidigare idag.

Trevlig Helg!

/JQ

Publicerad fredag 15 januari 2021.