Mer prispengar på Östersundstravet 2021

2020 delades det ut 21,7 miljoner kronor i prispengar på Östersundstravet vilket är den högsta siffran som delats ut under ett år om vi räknar bort Trotting Masters-året 2018 när det delades ut totalt 27,1 miljoner kronor med enbart närmare 6 miljoner kronor på den extra Masters-dagen.


2021 budgeterar Östersundstravet med 22,0 miljoner kronor i prispengar vilket alltså blir en ökning gentemot ifjol. ST har tilldelat Östersundstravet 236 lopp under detta år, men Jämtlands Travsällskap lägger till tolv extra lopp och det ser i nuläget ut att bli 248 lopp på Östersundstravet i år.

Jämtlands Stora Pris den 12 juni kommer att köras med 700 000 kronor i förstapris vilket är samma förstapris som Svenskt Kallblodsderby som körs den 4 augusti i år. När det gäller Derbyt och Derbystoet kan vi även berätta att uttagningsloppen i år inte körs på något lunchtrav en söndag som varit fallet de senaste åren, i år har vi fått en Huvudtävling tisdag den 20 juli där uttagningsloppen till både Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet kommer att köras. Det känns mycket bra att kunna visa upp uttagningsloppen på en Huvudtävling.

Det blir ju som vi berättat tidigare inget dubbeltrav i år utan det blir fullt fokus på Jämtlands Stora Pris och STL-tävlingarna lördag den 12 juni där Sjunga Best för kallbloden i år blir en STL-final med 220 000 kronor i förstapris. Storsjöpokalen körs som tidigare år som STL Silverdivisionen, Wångens Stora Ungdomspris som STL Diamantstoet och Östersunds Stora Stayerpris som tidigare körts på fredagen kommer i år att köras på lördagen. Det blir en sportslig kanondag.

Istället för fredagstravet i samband med Jämtlands Stora Pris-lördagen som vi valt att plocka bort för att kunna ha fullt fokus på lördagen har Östersund tilldelats en Huvudtävling i augusti. Det är torsdag 19 augusti där Jämtlands Travsällskap nu gör en satsning på två nya Montélopp med 75 000 kronor i förstapris. Östersundstravet har ett flertal framgångsrika montéhästar både på varm- och kallblodssidan och en hel del hemmatränare som väljer att starta hästar i monté. Vi väljer därför att göra denna satsning med Jämtländskt Montémästerskap för både varmblod och kallblod med 75 000 kronor i förstapris. Vi hoppas kunna bygga upp detta till något ännu större på sikt, men vi börjar i denna skala.

Vi har kört en tävlingsdag hittills i år, nästa tävlingsdag är fredag 29 januari då vi har Huvudtävlingar och tio propositioner utskrivna. Välkommen att anmäla till den dagen.

Bilden visar Öystein Tjomsland och Havglimt som vann Svenskt Kallblodsderby 2020. Foto: Tom Jönehag.

Publicerad måndag 18 januari 2021.