Travskolan presenterar "En av Östersundstravets eldsjälar"

Under 2020 så presenterade Travskolan sina ledare och några av eleverna i banprogram och på hemsidan vilket var väldigt uppskattat. Vi kommer under 2021 fortsätta med presentationer av personer som på ett eller annat sätt är knutna till travet och travskolan.


Först ut är Laila Karlsson som är en eldsjäl som varit verksam inom travet i många år.

Laila är 53 år och född i Lorås utanför Hammerdal, men bor nu i Östersund - bara ett stenkast från travet. Hon som så många andra började sin bana inom ridningen som barn, men började sen hjälpa till i ett travstall hos Sten-Allan Eriksson och lärde därigenom känna travsporten. Efter studenten började hon jobba hos Bosse Hjelm och efter det hos Martin Wikander som hästskötare och lärling. Efter ca 8-10 år som lärling började hon att jobba på sekretariatet på travets sportavdelning. Det blev även en längre sväng på LM Ericsson och nu jobbar hon på Försäkringskassan.

I mitten på 90-talet var Laila med och startade upp travskolan på Östersundstravet och har sedan dess hållit i licensutbildningarna med några års undantag, Laila hållet i kör-, monté samt b-tränarutbildningarna.

Hon har själv kört drygt 600 lopp. Bland annat har hon kört lopp både i Finland och Danmark och ett roligt travminne hon nämner är när hon var till Moskva för att delta i en kuskmatch, där hon för övrigt vann ett av loppet med den minst spelade hästen och var med i rysk tv!

Hon jobbade tidigt som måldomare på ponnytravtävlingar och runt år 2000 började hon jobba som funktionär i startpersonalen vid samtliga tävlingar. Hon har utbildat sig vidare till huvudstarter och jobbat som det ca 4-5 år och är också förordnad att vara med i måldomarnämnden vid behov. Vid alla ponnytävlingar sitter hon med i måldomarnämnden.

På frågan vad det bästa med trav är så svarar hon att atmosfären i travvärlden är fantastisk och ger sådan energi. Man får tillbaka så mycket positiv energi för det man ger, säger hon. Travet har varit och är en stor del av Lailas liv och 2019 blev hon utsedd till ”Årets Eldsjäl” på Östersundstravet Travgala. Ett mycket välförtjänt pris!

Laila betyder mycket för travet och travskolan och hon besitter stor kunskap både om hästar och träning av travhästen samt sporten, dess historia och reglemente.

Som ledare och instruktör tar hon sig an alla elever och är väldigt mån om att alla ska välkomnas i travet och att alla ska förstå det vi gör. En sann traventusiast!

Travskolan vill rikta ett STORT TACK till Laila!

Publicerad måndag 8 februari 2021.