Sportchef Mattias Stenbys ledare till 8 december

Fyra segrar till hemmalaget vid lunchtävlingarna den 26 november.


Oscar Berglunds Dwayne Zet, Veronica Sundberg Books Leon de Castella, Maria Sjöströms Vicken Quicken och Lars Ångströms B.W.Marri som slog till och vann den första upplagan av Karmines lopp. Stort grattis till alla vinnare och det är B.W.Marri och Isabelle Ångström som pryder omslaget till detta banprogram.

Vi fick även se en imponerande vinnare av Jämtländskt Uppfödningslopp i norske Pave Sokken som vann trots en tung löpning. Stort grattis till John Mogset och Thomas Mjöen.

Vi tackade av Daniel Wikberg senaste tävlingsdagen. Daniel flyttar nu till Ekerö och tar hand om unghästträningen på Menhammar och från årsskiftet tappar vi därmed en A-tränare. Från 1 december har vi dock fyllt på med en ny tränare och det är Anita Gottås Löjdahl som nu blir A-tränare. Vi önskar Anita lycka till framöver!

Vi har även flera nya och nygamla B-licensinnehavare som tagit ut licens senaste månaden så vi är uppe i 204 licensinnehavare just nu vilket är det högsta antalet sedan 2014. Dessutom blev fem nya licenstagare klara med kör- och/eller montélicensutbildningen i veckan, när de inkommit med läkarintyg och fått godkänd dress av ST samt att de som gått montéutbildningen klarat fystestet kan de plocka ut sina respektive licenser. Vi har förresten fystest för våra montéryttare torsdag 9/12 eller onsdag 15/12. Jättekul att vi blir fler i sporten!

Nu har vi fått reda på mer kring de ekonomiska förutsättningarna inför 2022. Det blir 60 nya miljoner som går ut till hästägarna/uppfödarna och en stor satsning som görs är att 500-lappen som går till alla som startar höjs till 1 500 kronor i alla lopp utom i huvudloppen på onsdagar och på lördagar där 500-lappen höjs till 2 500 kr som ett resebidrag till dem som inte placerar sig. Dessutom görs en del andra höjningar i vardagstravet med att höja en del lopp från 35 000 kr till 40 000 kr i förstapris i några av loppen på huvudtävlingarna. Dessutom får den yppersta eliten sitt med 5 000 000 kr till vinnaren i Elitloppet och 1 000 000 kr till vinnaren i Elitkampen.

Det har framförts en del kritik, i bland annat sociala medier, efter att ST presenterat 2022 års satsningar. Kritiken är att det nu satsas för mycket pengar till bredden, men jag är ganska övertygad om att om vi vill att fler aktiva ska fortsätta och hålla på med travsport och om vi vill att det ska bli fler hästar i loppen än vad det varit under 2021 är detta bra ekonomiska satsningar. Jag tror att fler vill och kan fortsätta träna häst med dessa satsningar och det är också avgörande och viktigt för spelet ju fler hästar det är i loppen. Är loppen för glest besatta minskar intresset att spela och det vore förödande för travsportens överlevnad.

Förutom de pengar som nu höjs som prispengar får travbanorna 87 miljoner kronor mer i ersättningar till 2022. Vad det exakta beloppet blir för Jämtlands Travsällskap vet vi inte ännu, men det är höjda ljud & bild-rättigheter samt nya pengar där sportsliga parametrar avgör vilket belopp vi får. Men med nya pengar kan vi utveckla arenan, både på publikplats och på stallbacken för att göra Östersundstravet ännu mer attraktivt.

42 Östersundstränade hästar som startar denna lunch. Hur många segrar blir det till hemmalaget?

Lycka till!

Publicerad torsdag 2 december 2021.