Sportchef Mattias Stenbys ledare till 2 september

Förra tävlingsdagen reds Jämtländskt Montémästerskap för första gången, ett lopp för kallblod och ett lopp för varmblod med 75 000 kr i förstapris i båda loppen.


Norske Pave Faks vann kallblodsupplagan på svenskt rekord och Solänget-hästen Self Explosive vann varmblodsloppet på tangerat banrekord. Fin sport, men det finns saker att fila på till nästa år. Min förhoppning är att vi med tiden kan lyfta detta till något större.

Under sommaren har jag gjort i ordning och samlat ihop alla tidigare vinnare i Östersundstravets rubriklopp. Förutom att det givetvis ska finnas med i banprogrammet när loppen körs finns nu även alla tidigare vinnare på hemsidan. Klicka på fliken Sport och Spel och under rubriken Sport finns sedan länken Tidigare Vinnare. Även banrekorden håller på att uppdateras till hemsidan, hoppas vara klar att kunna sammanställa dem till banprogrammet nästa tävlingsdag den 10 september.

Hösten är tiden då vi börjar förbereda inför nästa års travsäsong. Tävlingsdagarna ska läggas för hela travsverige och unghästloppen samt storloppen ska planeras in på alla banor. En nyhet för Östersundstravets del 2022 är att vi nu får två STL-dagar/V75-dagar, förutom den traditionella lördagen i juni blir det även en lördag under vintersäsongen. Vi får återkomma med exakta datum och hur övriga tävlingsprogrammet ser ut att bli senare under hösten.

Under sommaren har vi haft huvudtävlingar med spelformerna V75, V64 och V86. Det blir naturligtvis tävlingar med mer elittänk, den här dagen är det Breddlopp som inriktar sig på hästar med färre startpoäng. Eftersom vi inte haft en sådan tävlingsdag sedan 1 juni trodde jag på förhand att vi skulle få mycket anmält, men där hade jag helt fel. 74 hästar (34 kallblod och 40 varmblod) finns med i startlistorna, när vi körde Breddlopp den 27 augusti ifjol var det 116 hästar i programmet (56 kallblod + 60 varmblod).

Antalet anmälda i loppen ökade ordentligt 2020 i jämförelse med 2019, men har gått tillbaka rejält över i stort sett hela landet i år. Antalet licensinnehavare är ungefär det samma som ifjol, likaså antalet hästar men man har inte startat i samma utsträckning som under 2020. Beror det på pandemin, hade man mer tid att träna och starta sina hästar ifjol än i år när vi börjar återgå till ett mer normalt liv? Det gäller inte bara Östersund, samma problem upplevs just nu på många andra banor runt om i Sverige. Jag har skruvat om lite med propositioner och ändrat en del upplägg till höstens kommande travdagar och hoppas förstås att vi kan vända trenden. Att så många som möjligt startar, såväl hästar som licensinnehavare är viktigt för travsportens framtid.

Vi har haft 47 hemmatränade segrar på Östersundstravet hittills i år, det betyder att vi delat ut 47 presentkort på Spiltas på 500 kronor till hemmatränade hästar. Denna tävlingsdag finns 49 Östersundstränade hästar med i startlistorna, hur många hemmasegrar kan det bli denna dag?

Jag önskar samtliga lycka till!

OBS! Lopp 1 och Lopp 2 idag är Juniorchans med minst en kusk/ryttare under 18 år vilket betyder att ATG inte får arrangera spel. Lopp 3 är första loppet med spel och där startar också dagens V5:a.

Publicerad lördag 28 augusti 2021.