{{next.header}}
Till nästa år har vi valt att utjämna prispengarna i Derbyt och Derbystoet, dvs att det kommer delas ut lika mycket pengar i båda loppen. En positiv nyhet som förhoppningsvis gör att det blir mer attraktivt att köpa, sälja och tävla med kallblodsstona framöver. Det har även gett effekt på antal anmälda i kallblodsklassikern, ca 50 fler hästägare i Sverige betalade första insatsen till Kallblodsklassikern 2022-2023 i jämförelse med senaste åren.
Om det var kallblodsfokus på senaste tävlingsdagen är det montéfokus denna dag. För första gången ska vi rida Jämtländskt Montémästerskap, ett lopp för kallblod och ett lopp för varmblod och båda loppen har ett förstapris på 75 000 kronor. Det är många tränare och hästar som startar sina hästar i monté från Östersund (bara Gävle hade fler startande på den stora montédagen på Bergsåker i maj). Vi är också en av banorna i Sverige med flest licensierade ryttare (bara Solvalla har fler) så det känns spännande att satsa lite extra på montén just i Östersund. Tyvärr blev inte intresset att vara med i första upplagan så stort som jag hade hoppats och här måste jag fila på propositionerna till nästa år.
Jag är övertygad om att montén är viktig för den framtida rekryteringen av aktiva till travsporten. Vi ser fler och fler aktiva som börjat sin karriär som framgångsrika i montésadeln och nu också skördar fina framgångar som tränare; Sofia Aronsson, Jennifer Persson, Sophia Olsson Jacobsen, Emilia Leo och Zandra Vidén är några exempel och fyra av dem hittar vi på topp 100-listan över segerrikaste tränare i Sverige hittills i år. Om vi vårdar montén rätt tror jag att det finns stor potential att hitta fler aktiva till travsporten.
Montén har levt lite sitt eget liv sedan premiären i Sverige 2004, banorna rider något lopp då och då och man hoppas att det blir bra. Typ. Ofta krockar propositionerna och mångas känsla är att banorna och Svensk Travsport ofta inte tagit montén riktigt på allvar. Och det finns mycket att göra, vi måste bli bättre på att samordna och även våga rida montélopp i lägre klasser för att få in fler hästar som kommer igång och startar i monté. Jag tror att fasta klasser, precis det som varit positivt för kallbloden på senare år, kan vara ett steg att komma igång. Även en bättre årsplanering från banorna är en viktig del. Montén är idag mer accepterad hos spelarna än för tio år sedan och båda loppen ikväll finns med på ATG:s huvudspelform V64.
Kan det ha hänt någon gång tidigare att två montélopp finns med på V64-kupongen? Det kanske det har, men det har i så fall inte skett så ofta. I Frankrike, som många anser är världens främsta travnation, är montéloppen lika accepterade som sulkyloppen. Landets största bana Vincennes körde tävlingar 24 av 31 dagar i januari år, det kördes då 146 sulkylopp och reds 53 montélopp. I hela Sverige under samma månad kördes 490 sulkylopp och det reds då totalt 13 montélopp (både varm- och kallblod) så det är klart att det är svårt för de aktiva att hitta lämpliga propositioner och våga satsa fullt ut på montédisciplinen.
Östersundstravet gör nu ett försök att satsa på montén, det här är i alla fall ett första steg och vi hoppas kunna vara med och bidra till att fler vågar satsa på monté i Sverige.
Lycka till!