Travbanechef Jan Quicklund informerar vecka 16.

Prognosen såg bra ut men nu, på kort tid, har Covid-läget i vår region förändrats till det sämre. Smittspridningen ökar i länet och allt fler behandlas, allt fler är nu inlagda på sjukhus och läget är oroande.


Det som också gör situationen än värre är att smittan går allt mer ner i åldrarna. Orsaken av den så kallade tredje vågen tros bero på konsekvensen av ledigheterna kring både sport- och påsklov. Detta visar ännu en gång att smittan får fart när vi reser och rör på oss, samlas och umgås i olika konstellationer. Tredje vågen är en konsekvens av att vi inte lyckas hålla oss till de restriktioner vi ständigt blir påminda om. Försök, för er och andras skull, håll i och håll avstånd…

Tävlingsdagen den 15 april var både lyckad och spännande. Två fina segrar till Östersundstravet, dels vann Oscar Berglund-tränade No Business på ett riktigt bra sätt och dels vann Daniel Wikberg-tränade Kalaxy Boko minst lika säkert. Ytterligare 24 hästar från ”hemmalaget” inkasserade, på olika nivåer, prispengar.

Jag lutade mig tillbaka, läste några resultat och fastnade lite extra på några hästar som jag måste berätta mer om. Tittar vi lite närmare på segraren Kalaxy Boko e. Yarrah Boko, kommer man osökt in på Jämtlands Stora Pris 2011, kanske det bästa loppet i historien på Östersundstravet. Yarrah Boko var en av fyra (!) som deltog i Elitloppet 2011. När loppet skulle avgöras kom alla in på upploppet i bredd. Iceland vann knappt men säkert före just Yarrah Boko, men det som gjorde att vi alla satte bubblet i vrångstrupen var att Maharajah galopperade på upploppet och haltade ut. Tränaren Stefan Hultman kom springande ut på banan och det blev alldeles tyst på den välfyllda publikplatsen. Skulle man minnas detta extremt fina lopp med smolk i bägaren; Maharajah skadad på Östersundstravet? Men det var ingen fara, han hade slagit ihop och fått en sårskada och var snabbt återställd. Maharajah vann till slut, i sitt fjärde försök, Prix de Amerique 2014. Ibland har historien ett lyckligt slut…

Den andra hästen jag inte kunde undvika att titta lite närmare på var trotjänaren Ippon Futura, hästen som köptes på Kriterieauktionen 2011 för 35 000 kr. I sin 142:a start för Anders Djuse tog han ytterligare en fin pallplats och passerade 1 miljon intjänat. Detta innebär att Ippon Futura har otroliga 16 starter i snitt per år, vilket är mer än dubbelt så många starter som regionens genomsnitt. Det är just detta som får våra hjul att snurra och det är just detta som skapar ökat intresse kring Svensk Travsport, både regionalt och lokalt. Men det finaste är att se denna 11-åriga häst stå på startlinjen, fräsch och fin och prestera gång på gång. Detta visar på både kunskap, känsla och tajming.

Bra jobbat Oscar Berglund, Daniel Wikberg och Anders Djuse!

Några korta:

  • Den 27 april samlas alla travbanor (digitalt) för att där få information om hur vi går vidare med bl.a. publik, restaurangbestämmelser och ponnytrav.
  • Tidsplanen för nya stallet håller och vi hoppas på inflyttning i mitten på maj.
  • Defileringsvolten ska vara klar till tävlingarna på torsdag.
  • Innan JSP ska vi byta ut de sista två vv-beredarna och när det nya spol-stallet vid stall 9 står klar har vi bra kapacitet över hela stallbacken.
  • Vi ska ta fram en ny modell för att hantera ensilage-plasten, det lutar åt en gammal metod vi haft tidigare = buntning. Då kan vi bättre och effektivare hantera både plast och kartong.

Årsstämman den 19 april innebar att följande personer ingår i Jämtlands Travsällskaps styrelse:
Håkan Karlsson omvaldes till ordförande i ett år, ledamöterna Jan Halberg och Maria Werner Gabrielsson omvaldes på två år och ledamöterna Mikael Halvarsson och Berit Engberg har ett år kvar på sitt mandat.

Till ny valberedning valdes Peder Söderman (sammankallande), Tamara Skutnabb, Sandra Lantz, Anci Strömlund och Bengt Eklund.

Väl mött igen!

/JQ

Publicerad onsdag 21 april 2021.