Travbanechef Jan Quicklund informerar vecka 14.

Svensk Travsports sammanställningen av Pegasus 2020 för alla travbanor visar att Östersundstravet ligger mycket bra till. Jämför vi oss med vår bankategori ”året-runt-banorna”, som omfattar 13 travbanor, så såg det ut som följer:


Kategori: Antal: Plac: Ökn. jmf.-19: Plac:
Ponnykuskar som startat 45 2 28% 1
Ponnykuskar som debuterat 12 1 fr. +2 till +12 1
Välfyllda startlistor 293 7 fr.-61 till +293 2
Ant. unika hästar som startat 328 10 8% 2
Ant. STL-segrar 6 8 fr. +2 till +6 3
Ant. elever i travskolan 200 3 27% 3
Ant. tränade hästar som startat  2534 10 7% 5
Ant. ägarföreträdare som gjort minst en start 176 9 0% 9
Ant. tränarsegrar 203 10 0% 9
Ant. ägda hästar som startat 2505 10 0% 12

2021 har också börjat bra, Östersund har jättefina siffror för januari-mars som presenteras i ledaren i travprogrammet till torsdag 15 april. Det kan ni läsa på hemsidan från senare idag fredag.

Med statistik kan man nästan bevisa vad som helst, men det viktiga är att vi analyserar vad vi är bra på och framförallt vad vi kan bli bättre på. Med anledning av befolkningstäthet, urbanisering och det geografiska läget kan vi inte konkurrera med storstäderna, men det kanske vi i och för sig inte ska göra? Vi måste se över våra möjligheter att bli bättre, skapa förutsättningar för att ta ”marknadsandelar” och hela tiden jobba för tillväxt.

Jämför vi oss med andra sporter, och då framförallt antalet aktiva barn och ungdomar, är vi i numerär tyvärr långt ner på listan. Detta är lika oroande som glädjande. Det finns potential och det finns stora rekryteringsmöjligheter. På sikt är jag övertygad om att hästens betydelse i ett framtida samhälle kommer öka. Precis som betydelsen av vår jämtländska natur och turism tror jag hästen och travet, centralt i Östersunds, kommer få en än större betydelse. En oas, en exotisk plats som bryter ett stressat samhälle… Detta ska vi ta till vara på.

Ett av Svensk Travsports huvudmål år 2020-2021 är att vi ska kraftsamla och fokusera på våra ungdomar. Konsekvensen av vårt arbete är att travskolan växer så det knakar. Vi har inte utrymme att ta emot fler varför vi nu ser över en flytt av stall. Syftet är kort och gott ”En säkrare travskola för fler elever”.  En ny elev, en ny medlem, en aktiva till borgar för en ljus framtid. Bättre ekonomi, fler och bättre travdagar och därmed möjligheter att få hjulen att snurra ännu snabbare.

Några korta:

  • Våren kommer sakta men säkert och inom kort kommer vi påbörja städning av hagarna, se till att kontakta anläggningsgruppen om när det passar just Dig!
  • Denna vår har det varit extra mycket möss i stallarna. Anticimex gör nu en kontroll på plats och jag återkommer med denna rapport. Men efter att jag själv varit runt och tittat så är det inte förvånande. Det finns mycket foder och hö på vindarna, en hel del gammalt, som måste städas bort.
  • Vi har nu fått till hanteringen av kutter på ett bra sätt, nu ska vi göra på motsvarande sätt för spånet.
  • Tacksam att se hur flera av er påbörjat städning runt stallarna, fortsätt så. Säg till så hämtar vi skräpet.

En uppmaning:

Viktigt att de boxar som inte hyrs av er på stallbacken måste kunna användas för uthyrning i samband med tävling. Alla boxar behövs! Om de finns material eller motsvarande så måste ni röja ur (tillfälligt) så att vi kan städa och använda boxen på tävling.

Nu hoppas vi att vaccinationerna går snabbt och får effekt så att vi snart kan återgå till ett normalt liv. Men håll i och håll ut, respektera avstånd!

Väl mött igen!

/JQ

Publicerad fredag 9 april 2021.