Sportchef Mattias Stenbys ledare till 15 april

Den här torsdagen är det dags för årsdebut för Oscar Berglund-tränade No Business som 2020 blev Årets Häst på Östersundstravet.


Det numera fyraåriga stoet vann sex lopp på tolv starter ifjol, bland annat ett Breeders’ Crown-försök och avslutade sedan året med att bli trea i BC-finalen på Eskilstuna i november. Nu har hästen vintertränat och det är alltså dags för årsdebut och hon inleder från 20 meters tillägg i kvällens sjätte lopp. Trots att det bara blev sex hästar i loppet så saknas inte motstånd. Robert Berghs Navona som inlett med fem segrar och en andraplats på sex starter startar 20 meter före. För No Business del är det StoChampionatet på Axevalla och Derbystoet på Jägersro som är de stora målen i år och givetvis håller hela Östersundstravet en tumme för att man ska nå dit.

När det gäller Pegasus, Svensk Travsports mätinstrument, har ST nu skickat ut en lägesrapport för de tre första månaderna och det ser verkligen bra ut för Östersundstravets del. Antalet licensinnehavare som startat i Sverige under 2021 är 2 186 olika licensinnehavare, det är en (1) färre i jämförelse med 2020 men för Östersunds del har vi ökat med åtta licensinnehavare. När det gäller antalet hästar som startat har det minskat med åtta hästar i Sverige totalt, men på Östersundstravet har vi ökat med 18 hästar. Antalet starter som hästarna gjort hittills i år har dock ökat med hela 605 starter även om antalet hästar som gjort starterna alltså minskat med åtta hästar. Här står Österundshästar för drygt 17 procent av ökningen i Sverige, 104 starter fler har Östersundshästar gjort i år de tre första månaderna i jämförelse med 2020. Starkt jobbat!

Pegasus-siffrorna visar också att antalet Hästägare från Östersund som haft starthäst i år har ökat rejält, hela 26,5 procent av ökningen i Sverige kommer från Östersund. I rena tal så är ökningen från 369 hästägare bosatta i Östersundtravets region (januari-mars 2020) till 494 hästägare under samma period i år. När det gäller hästägarföreträdare så har det minskat med 19 i Sverige, men i Östersund har vi ökat med 14 hästägarföreträdare som startat i år. Superkul med dessa positiva siffror.

Idag körs det första Juniorchansloppet på Östersund, ett lopp som är precis som vanligt förutom att även licensinnehavare som ännu inte fyllt 18 år får vara med. Vi fick 21 hästar anmälda och delade loppet så att 21 hästar istället för 15 får starta. Loppen körs som lopp 1 och lopp 2, men det blev bara en minderårig kusk (Linnéa Edler Pålsson) som kör i lopp 1 och det får inte arrangeras något spel när det är kuskar under 18 år med i loppen. I lopp 2 där det inte blev några kuskar under 18 år är det dock spel som vanligt.  

Juniorchans-loppet går att se direkt när det körs på ATG.se, men man måste då välja Östersunds egen kanal i ATG-livemenyn – det sänds inte i ATG:s huvudsändning. Det är på samma sätt som när man vill titta på kval- eller premielopp från Östersundstravet. Loppet kommer även att kunna ses i efterhand på ostersundstravet.com, på samma sätt som du där kan se våra kval- och premielopp i efterhand.

Lycka till!

//Mattias Stenby

Publicerad lördag 10 april 2021.