Travbanechef Jan Quicklund informerar, vecka 39.

Pandemin tar ny fart. I bland annat Spanien, Indien, USA, England och våra grannländer rapporteras en ökning av nya fall av Covid-19. Oron för den andra våg man pratade om, som sedan inte var aktuell, har nu blivit verklighet.


Detta innebär att de lättnader Folkhälsomyndigheten (FHM) gav signaler om, att öppna upp för 500 besökare vid publika event från 1 oktober, i dagsläget inte är aktuellt. FHM har i och för sig lämnat en remiss till regeringen om att det kan finnas möjligheter om lättnader men regeringen la locket på i går (24/9). Just nu gäller fortsatt 50 personer…

Men om och när det kommer nya besked är vi redo att hantera dessa. Det inte helt enkelt då reglerna går parallellt och inte riktigt hänger ihop. Vi kör fortsatt travtävlingar utan publik. Stallbacken är klassad som arbetsplats och tillåter endast kusk, tränare, hästskötare och hästtransportör. Otroligt viktigt att vi håller oss till dessa regler! Vi på Östersundstravet driver Spiltas Restaurang som ordinarie verksamhet, vilket innebär att vi får ha öppet på kvällstid. Vi har fört en bra dialog med både Tillståndsmyndigheten och Kommunen (miljö och hälsa) som båda hanterar lagar och regler kring restaurangfrågor. Polisen handlägger allt som rör publika event och offentliga sammankomster vilket i dagsläget är en ”icke fråga” då vi inte har någon publik.

Det händer mycket på stallbacken nu. Vi färdigställer alla nya hagar, kör snart ut de sista vindskydden, förbereder plats för ny hantering av spån utanför maskinhallen, röjer bakom planken och städar upp i första sväng. Snart är vintern här och vi kommer vara tuffare med alla gamla vagnar och annan utrustning som ligger runt stallarna. Vi är tacksamma om ni alla hjälper till och plockar bort och slänger (dock inte i våra containers) privata saker. Det som inte är borta och det vi bedömer stått orört alltför länge kommer plockas bort den 1 november. Nu har ni en dryg månad på er!

Jämtland är fantastiskt fint och vårt geografiska läge är unikt. Men ibland går utvecklingen åt fel håll. PostNord löser inte hanteringen av våra travprogram speciellt bra längre. Tyvärr får vi programmen för sent, om vi ens får dom… Idag beställer vi mellan 300-500 program till banan och 500-600 program skickas ut till sällskapets medlemmar, prenumeranter, funktionärer och aktiva i samband med travtävlingar. Jag måste tyvärr tillstå att det fungerar inte längre och vi kommer se över andra alternativ. Flera banor har redan gjort förändringar, några banor delar endast ut på plats och några hänvisar endast till hemsidan. ST har ett nytt utskriftsprogram på gång för att underlätta för alla att skriva ut nu när postgången fungerar allt sämre på många orter runt om i Sverige. Jag vet ännu inte hur vi ska hantera detta med banprogrammen för Östersundstravets del, men inför 2021 kommer vi ändra upplägg på något sätt.

Trevlig helg!

/Jan Quicklund

Publicerad fredag 25 september 2020.