Travbanechef Jan Quicklund informerar, vecka 36.

Mycket är bra och åter får vi glädjas!


Vi har sedan starten av travskolan 2007 skördat fina framgångar. Jag har nämnt dessa tidigare men det gör gott att höra det igen. Årets ledare, vinnare av travskoleligan och flera andra utmärkelser, fina sportsliga framgångar och nu senast blev Emma Henriksson från Östersund utsedd av Svensk Travsport till Årets Unga Förebild 2020. Stort Grattis till Dig Emma!

Detta skapar framtidstro och är helt avgörande för Östersundstravets utveckling på både kort och lång sikt. Jag är glad att vi för några år sedan gav våra ungdomar med ponnylicens möjligheten att hyra in sig på anläggningen. Detta skapar synergieffekter, ökar lärandet om sporten och skapar mångfald. Vi var före vår tid i detta beslut. Svensk Travsport beslutade så sent som 2018 att banorna under 2020 och 2021 ska arbeta med just fokus på bredd och ungdom.

Vi väntar nu med spänning på beslutet om tillstånd för publik på våra arenor. Fortsatt är travbanorna en strikt arbetsplats och vi kör trav utan publik. Inom kort kommer vi få besked och sannolikt är att man öppnar upp för 500 personer från oktober månad. Det är en komplicerad situation då det är många instanser inblandade. Regeringen, Folkhälsomyndigheten, Polisen, Tillståndsmyndigheten och Kommunen. Just nu jobbar jag på att få öppna Spiltas Restaurang den 18 september, dock enligt alla regler för avstånd, tvätt och handsprit. Håll utkik, information om när, var och hur kommer läggas ut på hemsidan så snart vi fått besked.

Vi har påbörjat utlastning av vindskydden. Det har dröjt lite men nu är sex av sju vindskydd bokade, ett kvar i reserv. Varje lyft kostar, därför samordnar vi och gör flera lyft på en gång.

Alla hagar är nu fördelade och vi gör flytten efterhand, tyvärr gick det inte riktigt lika snabbt och smidigt som vi hade räknat med p.g.a. att slaghammaren gick sönder och personal blev sjuk. Men nu är vi snart i land.

Vi kommer strukturera om våra provloppsdagar. Dels ska det schemaläggas på längre sikt, dels ska vi införa ett anmälningssystem, och sedan ska vi tydliggöra reglerna. Nästa provloppsdag är lördag 12 september. Vi kommer också i månadsskiftet februari-mars 2021 köra igång Tvååringsserien.

Travdagen den 27 augusti inleddes med flera omstarter men jag blir glad då jag ser en ur startpersonalen springa ner på banan, tala med kusken, leda denne till rätta och omedelbart se en direkt positiv effekt. Bra jobbat, Jörgen Didriksson!

Vi har en fantastisk anläggning mitt i Östersund, men lite banning… Vi måste alla hjälpas åt och hålla ordning på stallbacken. Det är inte anläggningens huvuduppgift att städa runt stallar, plocka ensilage runt hagar och kratta hö som tillhör er som hyresgäster på banan. Hjälps vi åt lite bättre hinner vår personal fokusera än mer på att hålla banorna i bra skick, underhålla byggnaderna och serva maskinerna. Tack på förhand och lycka till i kväll!

Trevlig helg!

/Jan Quicklund

Publicerad fredag 4 september 2020.