Foto: Tom Jönehag, TR Bild

Storslam av Tjomsland under derbykvällen

Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet blev enastående uppvisning. Av en norrman. Öystein Tjomsland hade fem hästar med i de stora kallblodsloppen – och tog hand om de fem översta platserna! – En sådan här framgång har vi inte varit med om förr i teamet, sa Tjomsland vars segerhästar var Havglimt i derbyt och Norheim Borka i stonas derby i Östersund


Det var en stor kallblodskväll i Östersund på onsdagen där fyra av loppen på V86-spelet var vikta för kallblodsrasen. En kväll då den norske kallblodsdominanten Öystein Tjomsland skulle visa sig helt omöjlig.

Sedan 2012 har det nu blivit tio segrar i svenska kriterier och derbyn för norrmannen som verkar i två länder och har en filial i Sundsvall. 2012 belade Tjomsland de tre pallplatserna i kallblodsderbyt och tränade även vinnaren i derbystoet. 2020 toppades faktiskt det resultatet.

– Det var enormt det här. Det är ju svårt att bara komma till final, och sedan stå i toppen med samtliga våra hästar är ”moron”. Det är bara att tacka hela teamet för en enorm insats.

Havglimt var den store favoriten i Svenskt Kallblodsderbyt och kördes till seger av chefen själv.

Favoriten satt bra till i andraparet utvändigt men 1200 meter från mål vill Tjomsland fram med den starke hästen för att kunna kontrollera loppet. Tjomsland fick dock svar en bit av Lars-Erik Karlsson som ville testa storfavoriten med Mustang. 1000 meter från mål kunde han dock slutligen sätta sig tillrätta utvändigt ledande Järvsö Elling. Havglimt hade avgjort redan i den sista kurvan och sprintade undan till en överlägsen seger. Segertiden skrevs till 1.24,0. 700 000 kronor var triumfen värd.

– Havglimt är mycket stark och jag hade väl feeling att jag skulle kunna ta ner den invändigt, men du vet aldrig. Han höll faktiskt på att slå ihop och galoppera när Mustang gick emellan där och jag måste bränna en ordentlig speed på gränsen till vad som gick men lyckades hålla honom i trav, sa Öystein Tjomsland.

Bakom spurtade Örjan Kihlström in till andraplatsen med stallkamraten Grisleprinsen G.L. Trea Mustang och Lars-Erik Karlsson efter en mycket gedigen insats. Bollnäsamatören Karlsson var även bäste svensk i Derbystoet tidigare under kvällen med Alfa Lina. En bragd.

3 x Tjomsland i Derbystoet

I stonas uppgörelse gick det ännu bättre. Tjomsland hade en trio hästar med i finalen av Derbystoet – och belade de tre första platserna. En bragd av den norske dominanten som med trippeln drog in nästan 800 000 kronor till hästägarna i stallet enbart i Derbystoet.

Tjomsland satt själv bakom knappa favoriten Brenne Berna som hamnade i kön från tiondespåret och spurtade till andraplatsen. Norrmannen fick i stället god hjälp av Örjan Kihlström som lotsade in Norheim Borka till segern värd 450 000 kronor.

Kihlström körde fram direkt tempot bedarrat med Norheim Borka och såg till att Alfa Lina inte fick vara ifred i ledningen. Solvallakusken lät sedan Norheim Borka ta över på upploppet med Kihlströmska lätta maningar.

Segertiden 1.25,2 över 2140 meter auto är den andra snabbaste i loppets 20-åriga historia.

Öystein Tjomsland kommenterade med ett ”moro”.

– Det blev det ju en typisk ”Örjan-styrning” när han körde fram. Norheim Borka har ju visat väldig styrka i år och svarat för starka lopp. Brenne Berna hade lite för långt fram men gjorde det bra som höll farten. Sjö Stjerna galopperade 700 kvar men kom tillbaka våldsamt till tredjeplatsen, sa den norske segertränaren.

Mikael Wikner, Kanal 75

Bilden: Öystein Tjomsland med derbyvinnaren Havglimt. 

Publicerad fredag 24 juli 2020.