Positiva siffror för Östersundstravet i Pegasus-rapporten

Svensk Travsport skickar ut Pegasus-rapporten en gång i månaden och nyligen kom sammanställningen för första halvåret 2020 ut.


Lägesrapporten i Pegasus är ett mätinstrument för banorna att visa hur de ligger till, dels gentemot banans egna siffror ifjol, dels mot landets övriga banor. Det är även dessa siffror som styr de ekonomiska incitamenten och för Östersundstravets del ser det bra ut de första sex månaderna 2020.

I nio av tolv kategorier har Östersundstravet plussiffror. Ingen annan bana har fler kategorier med plussiffror, däremot har Halmstad, Örebro, Åmål och Solänget också nio kategorier med plussiffror.

I kategorin ”Licensinnehavare som startat” har Östersund ökat från 125 licensinnehavare 2019 till 135 i år, det ger en nionde plats över licensinnehavare som startat i landet.

Nästa kategori är ”licensinnehavare som debuterat eller återkommit efter minst tre års frånvaro”. Här har Östersund fyra debutanter under 25 år och sju licensinnehavare över 26 år som debuterat eller gjort comeback i år. Totalt elva nya licenser vilket ger en tredjeplats i landet bakom Solvalla och Axevalla.

I kategorin ”Ponnykuskar som startat” har Östersund 31 licensinnehavare mot 29 under samma period ifjol, detta trots det långa uppehållet som varit i ponnysporten under våren. Det är bara Jägersro som har fler med sina 33.

I kategorin ”Ponnykuskar som debuterat” är Östersund bäst i landet med sina sju, närmast är Rättvik och Solänget med sex kuskar vardera.

”Hästar som startat” syftar på hästar som har Östersund som hemmabana och som gjort minst en start under 2020, här har Östersundstravet ökat från 242 till 256. Det ger en 14:e plats i landet, här är Solvalla överlägsna med sina 1 041 hästar som startat hittills i år.

I kategorin ”Hästägarföreträdare som startat” har Östersund också plussiffror, här har vi gått från 147 unika hästägare som gjort minst en start till 151 hästägarföreträdare 2020. Här är det folkbokföringsadress på företrädaren som gäller. Solvalla har flest med 592 företrädare som startat, dock en minskning från 601 ifjol.

I ”Tränarens STL-segrar” har Östersund ökat från en STL-seger första halvåret 2019 till två segrar första sex månaderna i år. Även här är Solvalla bäst med sina 32 segrar hittills i år.

I kategorin ”Välfyllda startlistor” har Östersundstravet också ökat. Det finns ett normtal på elva startande hästar per lopp. Körs 10 lopp en tävlingsdags ska då Östersund ha 110 hästar som startar, startar det 112 hästar den dagen är det plussiffror. Här låg Östersund endast en häst plus under första halvåret 2019, i år är den siffran 32.

”Elever i travskolan” har ökat från 86 elever 2019 till 113 elever i år, det ger en nionde plats i landet. Här är Eskilstuna bäst med sina 214 elever hittills i år.

Det är i alltså i dessa nio kategorier som Östersundstravet har plussiffror, i tre kategorier har vi dock minussiffror hittills i år. Dessa tre kategorier är följande.

I kategorin ”Hästars starter” har Östersundstränade hästar gjort 1 066 starter vilket är 35 starter färre än ifjol. Solvalla har flest starter med 4 896 starter hittills, dock en minskning med nästan 200 starter i jämförelse med 2020.

Nästa siffra som sjunkit i år är i kategorin ”Hästägares starter” som sjunkit från 1 302 starter till 1 082 starter. Här har dock ingen hänsyn i beräkningen till hästägaradministratörerna Easy KB och Josefssons Redovisningsbyrå tagits ännu, det justeras senare i år vilket betyder att Solvalla och Kalmar har lite för höga siffror just nu och övriga banor lite för låga siffror.

Den sista minussiffran för Östersunds del är ”Tränarens segrar” som i år sjunkit till 79 segrar för Östersundstränarna, ifjol var det 105 segrar första halvåret. Solvalla har flest tränarsegrar med 545 även om det är en minskning med 43 segrar gentemot ifjol.

Det finns ytterligare en kategori och det är ”Banpublik på travtävlingar”, men eftersom publikplatserna i landet varit stängda sedan den 12 mars kan vi stryka den tills vidare.

Publicerad måndag 6 juli 2020.