Foto: Tom Jönehag, TR Bild

Dags för uttagningar till Derbystoet och Svenskt Kallblodsderby 2020!

I morgon söndag är det äntligen dags för uttagningsloppen för Derbystoet och Svenskt Kallblodsderby 2020!


Det är toppsport med de bästa 4-åringarna som finns och flera av framtidens stjärnor. Som vanligt är Tjomsland och Persson nyckelaktörer där norrmannen sitter med de största favoriterna.

Just nu spås vädret av SMHI bli 13 grader varmt, 2-4 m/s västlig vind (med 6-8 m/s i byarna), molnigt med uppehåll fram till kl. 15-16 då ett tilltagande regnväder kommer in, vilket skall sluta fram mot kl.19. Den prognosen kan ju som bekant ändra sig.

Vi återkommer som vanligt på tävlingsdagen med det senaste, med färska intervjuer, analyser och spelförslag inför de spännande loppen! Nedan kan du ta del av texten till programtipset.

Tjomsland nyckelkusk i derbyuttagningarna

När Östersundstravet bjuder på uttagningslopp till Derbystoet och Svenskt Kallblodsderby är det givetvis toppsport på plats. Det är som vanligt motsvarande tävlingsdag några stora favoriter, framför allt från vårt västra grannland och genom Öystein Tjomsland!

Det första uttagningsloppet till Svenskt Kallblodsderby är hans kulletta Grisle Odin G.L. som blir klar favorit. Moe Odin-sonen vann visserligen inte senast då han galopperade bort mycket mark i början, men att formen är förträfflig visade han därefter i en toppupphämtning. En kanonchans felfri och jag singlar i V4-öppningen! Om han kommer bort är jag inne på att den allt bättre Fräcke Prins som Jan-Olov Persson kan vara vinnaren.

Vinnaren av Svenskt Kallblodskriterium 2019 på Dannero Bäcklös Uriel drog ytterspår i det andra uttagningsloppet, men är ändå given i resonemanget. Tjomsland har här Havglimt som gick 1.24-tid senast över full distans och blir säkert svår att besegra. Här har Persson Järvsö Tord som möjligen kan tänkas bakom dessa från ett perfekt utgångsläge.

I V4-2 stora jag mest på Otroligosåfin som har springspår för Ulf Ohlsson och att formen är kanonbra visade han senast. Given felfri och ett singelförslag, men jag litar inte riktigt på honom och vill ha med Håkan Berglunds S.G.Flying Diaval som också har springspår på tillägg. Klurigt i V4-avslutningen! Hemmahästen Invented Sund skrällde senast och kan vinna med klaff igen, men loppet känns vidöppet och jag streckar hela elva hästar!

I V5-4 körs det tredje uttagningsloppet till Svenskt Kallblodsderby där Gorm och Grisleprinsen L.J. övertygat mest på sistone och de har fina utgångslägen. Det är det på papperet mest jämna uttagningsloppet på förhand och här kan det skrälla till. Persson har med tre bidrag med här och såväl Järvsö Elling som Tekno Viking kan sitta där. V5 innehåller också till tre uttagningslopp till Derbystoet! Tjomsland vann med Brenne Berna på en 1.25-tid på Bjerke och spikas trots spår 8 bakom bilen i V5-2.

Jag spikar även Mjölner Apollo i V5-3 eftersom jag tycker att han är riktigt bra för klassen. Nordli Alma med har nog bäst fart i V5-öppningen, men hon är opålitlig. Jag tar med fem hästar på systemet! I V5-avslutningen för Tjomsland tipset igen genom Norheim Borka som har fin fart och utgångsläget är perfekt.

Lycka till på spelet!
Niklas Herneryd

Publicerad lördag 11 juli 2020.