Månadens Elev

Erik Von Essen är 15 år och bor i Optand med mamma, pappa och två småsyskon; en lillebror och en lillasyster.


Han är född i Uppsala, men flyttade till Östersund när han var 5 år. Hästintresset tog fart i 12-årsåldern när farfar Michael von Essen tog hem de hästar han då hade haft i A-träning. Erik tog sin ponnylicens våren 2019 och gick sedan travskolans träningsgrupp och har kört några lopp med travskolans och andras hästar då han själv inte har någon egen ponny.

Just nu håller Erik på att ta körlicens för stor häst och har planer på att börja gymnasiet på Wången nästa höst. Han har siktet inställt på att bli travtränare, men först efter gymnasiet blir det jobb i några år hos tränare för att lära sig så mycket som möjligt. Kallbloden gillar Erik bäst och han följer främst farfars framgångsrika Optandsfröken när hon tävlar. Hon är också en av hästarna som Erik nu kör licenslopp med. Själv har han två hästar, ett 20-årigt kallblodssto Adina Best och hennes son Optands Prinsen som bara är 7 månader och som Erik kommer att köra in och träna själv.

Erik beskriver att det roligaste med trav är tävlingsbiten och han fastnade för sporten när han följde med farfar på trav och extra roligt är det såklart när det dessutom går bra. Det är kul att vinna och jakten på segrar är spännande och att följa den häst som man lagt ner tid och träning på.

Vi ser fram emot att följa Erik på hans resa mot nya mål och en karriär som tränare och kusk.

Lycka till Erik!

Publicerad fredag 11 december 2020.